Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 35
The Ivory-bill is never seen attacking the corn, or the fruit of the orchards, although it is sometimes observed working upon and chipping off the bark from the belted trees of the newly-cleared plantations. It seldom comes near the ground, but prefers at all times the tops of the tallest trees. Should it, however, discover the half-standing broken shaft of a large dead and rotten tree, it attacks it in such a manner as nearly to demolish it in the course of a few days. I have seen the remains of some of these ancient monarchs of our forests so excavated, and that so singularly, that the tottering fragments of the trunk appeared to be merely supported by the great pile of chips by which its base was surrounded. The strength of this Woodpecker is such, that I have seen it detach pieces of bark seven or eight inches in length at a single blow of its powerful bill, and by beginning at the top branch of a dead tree, tear off the bark, to an extent of twenty or thirty feet, in the course of a few hours, leaping downwards with its body in an upward position, tossing its head to the right and left, or leaning it against the bark to ascertain the precise spot where the grubs were concealed, and immediately after renewing its blows with fresh vigour, all the while sounding its loud notes, as if highly delighted.
This species generally moves in pairs, after the young have left their parents. The female is always the most clamorous and the least shy. Their mutual attachment is, I believe, continued through life. Excepting when digging a hole for the reception of their eggs, these birds seldom, if ever, attack living trees, for any other purpose than that of procuring food, in doing which they destroy the insects that would otherwise prove injurious to the trees.
I have frequently observed the male and female retire to rest for the night, into the same hole in which they had long before reared their young. This generally happens a short time after sunset.
When wounded and brought to the ground, the Ivory-bill immediately makes for the nearest tree, and ascends it with great rapidity and perseverance, until it reaches the top branches, when it squats and hides, generally with great effect. Whilst ascending, it moves spirally round the tree, utters its loud _pait, pait, pait_, at almost every hop, but becomes silent the moment it reaches a place where it conceives itself secure. They sometimes cling to the bark with their claws so firmly, as to remain cramped to the spot for several hours after death. When taken by the hand, which is rather a hazardous undertaking, they strike with great violence, and inflict very severe wounds with their bill as well as claws, which are extremely sharp and strong. On such occasions, this bird utters a mournful and very piteous cry.
PICUS PRINCIPALIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 173.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 225.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 44.
WHITE-BILLED WOODPECKER, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 553.
IVORY-BILLED WOODPECKER, PICUS PRINCIPALIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iv. Pl. 29. fig. i.
Adult Male. Plate LXVI. Fig. 1.
Bill long, straight, strong, polyhedral, tapering, compressed and truncated at the tip; mandibles nearly equal, both nearly straight in their dorsal outline. Nostrils basal, oval, partly covered by recumbent bristly feathers. Head large. Neck long and slender. Body robust. Feet rather short, robust; tarsus strong, scutellate before, scaly on the sides; two toes before and two behind, the inner hind toe shortest; claws strong, arched, very acute.
Plumage compact, glossy. Feathers of the head elongated and erectile. Wings large, the third and fourth quills longest. Tail long, graduated, of twelve tapering stiff feathers worn to a point by being rubbed against the bark of trees.
Bill of an ivory-white, whence the common name of the bird. Iris bright yellow. Feet greyish blue. The general colour of the plumage is black, with violet reflections, more glossy above. The feathers of the middle and hind part of the head are of a vivid deep carmine. A broad band of white runs down the neck and back, on either side, commencing narrow under the ear, and terminating with the scapulars. The five outer primaries black, the rest white towards the end, the secondaries wholly white, so that when the wings are closed, the posterior part of the back seems white, although it is in reality black. Lateral tail-feathers with a spot of white near the tip of each web.
Length 21 inches, extent of wings 30; bill along the back 2⅓, along the gap 3; tarsus 2.
Adult Female. Plate LXVI. Fig. 2, 3.
The female resembles the male in colouring, but wants the vivid patch on the crest, which is wholly black.
THE RED-WINGED STARLING, OR MARSH BLACKBIRD.
_ICTERUS PHŒNICEUS_, DAUD.
PLATE LXVII. MALE IN DIFFERENT STATES, FEMALE AND YOUNG.
If the name of _Starling_ has been given to this well-known species, with the view of assimilating it to the European bird of that name, it can only have been on account of the numbers of individuals that associate together, for in every other respect it is as distinct from the true Starlings as a Common Crow. But without speaking particularly of generic or specific affinities—a task which I reserve for another occasion—I shall here content myself with giving you, kind reader, an account of the habits of this bird.
The Marsh Blackbird is so well known as being a bird of the most nefarious propensities, that in the United States one can hardly mention its name, without hearing such an account of its pilferings as might induce the young student of nature to conceive that it had been created for the purpose of annoying the farmer. That it destroys an astonishing quantity of corn, rice, and other kinds of grain, cannot be denied; but that before it commences its ravages, it has proved highly serviceable to the crops, is equally certain.
As soon as spring makes its appearance, almost all the Redwings leave the Southern States, in small detached and straggling flocks, the males leading the way in full song, as if to invite the females to follow. Prodigious numbers make their appearance in the Eastern Districts, as winter recedes, and are often seen while piles of drifted snow still remain along the roads, under shelter of the fences. They frequently alight on trees of moderate size, spread their tail, swell out their plumage, and utter their clear and not unmusical notes, particularly in the early morning, before their departure from the neighbourhood of the places in which they have roosted; for their migrations, you must know, are performed entirely during the day.
Their food at this season is almost exclusively composed of grubs, worms, caterpillars, and different sorts of coleopterous insects, which they procure by searching with great industry, in the meadows, the orchards, or the newly ploughed fields, walking with a graceful step, but much quicker than either of their relatives, the Purple Grakle or the Boat-tail of the Southern States. The millions of insects which the Red-wings destroy at this early season, are, in my opinion, a full equivalent for the corn which they eat at another period; and for this reason, the farmers do not molest them in spring, when they resort to the fields in immense numbers. They then follow the ploughman, in company with the Crow Blackbird, and as if aware of the benefit which they are conferring, do not seem to regard him with apprehension.
The females being all arrived, the pairing season at once commences. Several males are seen flying in pursuit of one, until, becoming fatigued, she alights, receives the addresses of her suitors, and soon makes a choice that establishes her the consort of one of them. The "happy couple" immediately retire from the view of the crowds around them, and seek along the margins of some sequestered pond or damp meadow, for a place in which to form their nest. An Alder bush or a thick tuft of rank weeds answer equally well, and in such places a quantity of coarse dried weeds is deposited by them, to form the exterior of the fabric which is to receive the eggs. The nest is lined with fine grasses, and, in some instances, with horse-hair. The eggs are from four to six in number, of a regular oval form, light blue, sparsely spotted with dusky.
Now is the time, good-natured reader, to see and admire the courage and fidelity of the male, whilst assiduously watching over his beloved mate. He dives headlong towards every intruder that approaches his nest, vociferating his fears and maledictions with great vehemence, passing at times within a few yards of the person who has disturbed his peace, or alighting on a twig close to his nest, and uttering a plaintive note, which might well prevent any other than a mischievous person from interfering with the hopes and happiness of the mated Redwings.
The eggs are hatched, and the first brood has taken flight. The young soon after associate with thousands of other striplings, and shift for themselves, whilst the parent birds raise a second family. The first brood comes abroad about the beginning of June, the second in the beginning of August. At this latter period, the corn in the Middle Districts has already acquired considerable consistence, and the congregated Redwings fall upon the fields in such astonishing numbers as to seem capable of completely veiling them under the shade of their wings. The husbandman, anxious to preserve as much of his corn as he can, for his own use or for market, pursues every possible method of annoyance or destruction. But his ingenuity is almost exerted in vain. The Redwings heed not his efforts further than to remove, after each report of his gun, from one portion of the field to another. All the _scarecrows_ that he may choose to place about his grounds are merely regarded by the birds as so many _observatories_, on which they occasionally alight.
The corn becoming too hard for their bills, they now leave the fields, and resort to the meadows and the margins of streams thickly overgrown with the Wild Oat and other grasses, upon the seeds of which they feed with great avidity during the autumnal and winter months. They then associate partially with the Reed Birds, Grakles, and Cow-pen Buntings, and are seen to move from the Eastern to the Southern Districts, in such immense and thick flocks as almost to cloud the air.
The havock made amongst them is scarcely credible. I have heard that upwards of fifty have been killed at a shot, and am the more inclined to believe such accounts that I have myself shot hundreds in the course of an afternoon, killing from ten to fifteen at every discharge. Whilst travelling in different parts of the Southern States, during the latter part of autumn, I have often seen the fences, trees and fields so strewed with these birds, as to make me believe their number fully equal to that of the falling leaves of the trees in the places traversed by me.
Towards evening they alight in the marshes by millions, in compact bodies, settle on the reeds and rushes close above the water, and remain during the night, unless disturbed by the gunners. When this happens, they rise all of a sudden, and perform various evolutions in the air, now gliding low over the rushes, and again wheeling high above them, preserving silence for a while, but finally diving suddenly to the spot formerly chosen, and commencing a general chuckling noise, after which they remain quiet during the rest of the night.
Different species of Hawks derive their principal sustenance from them at this season. The Pigeon Hawk is an adept in picking the fattest from their crowded flocks; and while they are in the Southern States, where millions of them spend the winter, the Hen-harriers are seen continually hovering over them, and picking up the stragglers.
The Marsh Blackbird is easily kept in confinement, and sings there with as much vigour as when at full liberty. It is kept in good order with rice, wheat, or any other small grain. Attempts have been made to induce these birds to breed in confinement, but in as far as I have been able to ascertain, have failed. As an article of food, they are little better than the Starling of Europe, or the Crow Blackbird of the United States, although many are eaten and thought good by the country people, who make pot-pies of them.
I have represented a male and a female in the adult state, a male in the first spring, and a young bird, and have placed them on the branch of a Water Maple, these birds being fond of alighting on trees of that kind, in early spring, to pick up the insects that frequent the blossoms. This tree is found dispersed throughout the United States, and grows, as its name indicates, in the immediate vicinity of water. Its wood is soft, and is hardly used for any other purpose than that of being converted into common domestic utensils.
ICTERUS PHŒNICEUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 52.
ORIOLUS PHŒNICEUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 161.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 178.
RED-WINGED STARLING, STURNUS PRÆDATORIUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iv. p. 30. Pl. 30. Male and Female.
RED-WINGED ORIOLE, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 428.
Male in complete plumage. Plate LXVII. Fig. 1.
Bill conical, rather slender, longish, compressed, nearly straight, very acute, with inflected acute margins; upper mandible obtuse above, encroaching on the forehead, lower broadly obtuse beneath; gap-line deflected at the base. Nostrils oval, basal. Head and neck of ordinary size. Body full. Feet of ordinary length; tarsus a little longer than the middle toe; inner toe little shorter than the outer; claws arched, acute, compressed, that of the hind toe twice the size of the rest.
Plumage soft, blended, glossy. Wings of ordinary length, the second and third quills longest. Tail rather long, rounded, of twelve rounded feathers.
Bill and feet black. Iris dark brown. The general colour of the plumage is glossy black; the lesser wing-coverts scarlet, their lower row bright yellow.
Length 9 inches, extent of wings 14; bill along the ridge 11/12, along the gap 1.
Male, the first spring. Plate LXVII. Fig. 2.
Bill, eyes and feet, as in the adult male. The general colour of the upper parts is dark-brown, the feathers edged with lighter. The shoulder is scarlet, but of a lighter tint; the second row of wing-coverts broadly margined with brownish-white; the larger coverts and quills margined with reddish-white. Quills and tail brownish-black. The under parts are dark greyish-brown, spotted with black.
Adult Female. Plate LXVII. Fig. 3.
The adult female resembles the male of the first spring in colouring. The bill is lighter; there is a broad streak of pale brown from the bill over each eye; the wing-coverts are less broadly margined, and the lesser wing-coverts are merely tinged with red. The size is greatly inferior to that of the adult male, the length being only 7½ inches.
Young Bird. Plate LXVII. Fig. 4.
The young is similar to the female, lighter on the cheeks and throat, and having merely a slight tinge of red on the lesser wing-coverts.
THE RED MAPLE OR SWAMP MAPLE.
ACER RUBRUM, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 984. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 266. _Mich._ Abr. Forest. de l'Amer. Sept. vol. ii. p. 210, Pl. 14.—OCTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ ACERINÆ, _Juss._
This species having been represented in Plate LXVII in seed, has already been described at p. 287.
THE REPUBLICAN OR CLIFF SWALLOW.
_HIRUNDO FULVA_, VIEILL.
PLATE LXVIII. MALE, FEMALE, AND NESTS.
In the spring of 1815, I for the first time saw a few individuals of this species at Henderson, on the banks of the Ohio, a hundred and twenty miles below the Falls of that river. It was an excessively cold morning, and nearly all were killed by the severity of the weather. I drew up a description at the time, naming the species _Hirundo republicana_, the _Republican Swallow_, in allusion to the mode in which the individuals belonging to it associate, for the purpose of forming their nests and rearing their young. Unfortunately, through the carelessness of my assistant, the specimens were lost, and I despaired for years of meeting with others.
In the year 1819, my hopes were revived by Mr ROBERT BEST, curator of the Western Cincinnati Museum, who informed me that a strange species of bird had made its appearance in the neighbourhood, building nests in clusters, affixed to the walls. In consequence of this information, I immediately crossed the Ohio to New Port, in Kentucky, where he had seen many nests the preceding season; and no sooner were we landed than the chirruping of my long-lost little strangers saluted my ear. Numbers of them were busily engaged in repairing the damage done to their nests by the storms of the preceding winter.
Major OLDHAM of the United States' Army, then commandant of the garrison, politely offered us the means of examining the settlement of these birds, attached to the walls of the building under his charge. He informed us, that, in 1815, he first saw a few of them working against the wall of the house, immediately under the eaves and cornice; that their work was carried on rapidly and peaceably, and that as soon as the young were able to travel, they all departed. Since that period, they had returned every spring, and then amounted to several hundreds. They usually appeared about the 10th of April, and immediately began their work, which was at that moment, it being then the 20th of that month, going on in a regular manner, against the walls of the arsenal. They had about fifty nests quite finished, and others in progress.
About day-break they flew down to the shore of the river, one hundred yards distant, for the muddy sand of which the nests were constructed, and worked with great assiduity until near the middle of the day, as if aware that the heat of the sun was necessary to dry and harden their moist tenements. They then ceased from labour for a few hours, amused themselves by performing aerial evolutions, courted and caressed their mates with much affection, and snapped at flies and other insects on the wing. They often examined their nests to see if they were sufficiently dry, and as soon as these appeared to have acquired the requisite firmness, they renewed their labours. Until the females began to sit, they all roosted in the hollow limbs of the Sycamores (_Platanus occidentalis_) growing on the banks of the Licking River, but when incubation commenced, the males alone resorted to the trees. A second party arrived, and were so hard pressed for time, that they betook themselves to the holes in the wall, where bricks had been left out for the scaffolding. These they fitted with projecting necks, similar to those of the complete nests of the others. Their eggs were deposited on a few bits of straw, and great caution was necessary in attempting to procure them, as the slightest touch crumbled their frail tenement into dust. By means of a table spoon, I was enabled to procure many of them. Each nest contained four eggs, which were white, with dusky spots. Only one brood is raised in a season. The energy with which they defended their nests was truly astonishing. Although I had taken the precaution to visit them at sun-set, when I supposed they would all have been on the Sycamores, yet a single female happened to be sitting, and gave the alarm, which immediately called out the whole tribe. They snapped at my hat, body and legs, passed between me and the nests, within an inch of my face, twittering their rage and sorrow. They continued their attacks as I descended, and accompanied me for some distance. Their note may be perfectly imitated by rubbing a cork damped with spirit against the neck of a bottle.
A third party arrived a few days after, and immediately commenced building. In one week they had completed their operations, and at the end of that time thirty nests hung clustered like so many gourds, each having a neck two inches long. On the 27th July, the young were able to follow their parents. They all exhibited the white frontlet, and were scarcely distinguishable in any part of their plumage from the old birds. On the 1st of August, they all assembled near their nests, mounted about three hundred feet in the air, and at ten in the morning took their departure, flying in a loose body, in a direction due north. They returned the same evening about dusk, and continued these excursions, no doubt to exercise their powers, until the third, when, uttering a farewell cry, they shaped the same course at the same hour, and finally disappeared. Shortly after their departure, I was informed that several hundreds of their nests were attached to the Court-House at the mouth of the Kentucky River. They had commenced building them in 1815. A person likewise informed me, that, along the cliffs of the Kentucky, he had seen many _bunches_, as he termed them, of these nests attached to the naked shelving rocks overhanging that river.
Being extremely desirous of settling the long-agitated question respecting the migration or supposed torpidity of Swallows, I embraced every opportunity of examining their habits, carefully noted their arrival and disappearance, and recorded every fact connected with their history. After some years of constant observation and reflection, I remarked that among all the species of migratory birds, those that remove farthest from us, depart sooner than those which retire only to the confines of the United States; and, by a parity of reasoning, those that remain later return earlier in the spring. These remarks were confirmed, as I advanced towards the south-west on the approach of winter, for I there found numbers of Warblers, Thrushes, &c. in full feather and song. It was also remarked that the _Hirundo viridis_ of WILSON (called by the French of Lower Louisiana, _Le Petit Martinet à ventre blanc_) remained about the City of New Orleans later than any other Swallow. As immense numbers of them were seen during the month of November, I kept a diary of the temperature from the third of that month, until the arrival of _Hirundo purpurea_. The following notes are taken from my journal, and as I had excellent opportunities, during a residence of many years in that country, of visiting the lakes to which these Swallows were said to resort, during the transient frosts, I present them with confidence.
_November 11._—Weather very sharp, with a heavy, white frost. Swallows in abundance during the whole day. On inquiring of the inhabitants if this was a usual occurrence, I was answered in the affirmative by all the French and Spaniards. From this date to the 22d, the thermometer averaged 65°, the weather generally a drizzly fog. Swallows playing over the city in thousands.
_November 25._—Thermometer this morning at 30°. Ice in New Orleans a quarter of an inch thick. The Swallows resorted to the lee of the Cypress Swamp in the rear of the city. Thousands were flying in different flocks. Fourteen were killed at a single shot, all in perfect plumage, and very fat. The markets were abundantly supplied with these tender, juicy, and delicious birds. Saw Swallows every day, but remarked them more plentiful the stronger the breeze blew from the sea.
_December 20._—The weather continues much the same. Foggy and drizzly mist. Thermometer averaging 63°.
_January 14._—Thermometer 42°. Weather continues the same. My little favourites constantly in view.
_January 28._—Thermometer at 40°. Having seen the _Hirundo viridis_ continually, and the _H. purpurea_ or Purple Martin beginning to appear, I discontinued my observations.