Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 33

Chapter 333,967 wordsPublic domain

No one dared venture within the line of devastation. The hogs had been penned up in due time, the picking up of the dead and wounded being left for the next morning's employment. The Pigeons were constantly coming, and it was past midnight before I perceived a decrease in the number of those that arrived. The uproar continued the whole night; and as I was anxious to know to what distance the sound reached, I sent off a man, accustomed to perambulate the forest, who, returning two hours afterwards, informed me he had heard it distinctly when three miles distant from the spot. Towards the approach of day, the noise in some measure subsided, long before objects were distinguishable, the Pigeons began to move off in a direction quite different from that in which they had arrived the evening before, and at sunrise all that were able to fly had disappeared. The howlings of the wolves now reached our ears, and the foxes, lynxes, cougars, bears, raccoons, oppossums and pole-cats were seen sneaking off, whilst eagles and hawks of different species, accompanied by a crowd of vultures, came to supplant them, and enjoy their share of the spoil.

It was then that the authors of all this devastation began their entry amongst the dead, the dying, and the mangled. The pigeons were picked up and piled in heaps, until each had as many as he could possibly dispose of, when the hogs were let loose to feed on the remainder.

Persons unacquainted with these birds might naturally conclude that such dreadful havock would soon put an end to the species. But I have satisfied myself, by long observation, that nothing but the gradual diminution of our forests can accomplish their decrease, as they not unfrequently quadruple their numbers yearly, and always at least double it. In 1805 I saw schooners loaded in bulk with Pigeons caught up the Hudson River, coming in to the wharf at New York, when the birds sold for a cent a piece. I knew a man in Pennsylvania, who caught and killed upwards of 500 dozens in a clap-net in one day, sweeping sometimes twenty dozens or more at a single haul. In the month of March 1830, they were so abundant in the markets of New York, that piles of them met the eye in every direction. I have seen the Negroes at the United States' Salines or Saltworks of Shawanee Town, wearied with killing Pigeons, as they alighted to drink the water issuing from the leading pipes, for weeks at a time; and yet in 1826, in Louisiana, I saw congregated flocks of these birds as numerous as ever I had seen them before, during a residence of nearly thirty years in the United States.

The breeding of the Wild Pigeons, and the places chosen for that purpose, are points of great interest. The time is not much influenced by season, and the place selected is where food is most plentiful and most attainable, and always at a convenient distance from water. Forest-trees of great height are those in which the Pigeons form their nests. Thither the countless myriads resort, and prepare to fulfil one of the great laws of nature. At this period the note of the Pigeon is a soft _coo-coo-coo-coo_, much shorter than that of the domestic species. The common notes resemble the monosyllables _kee-kee-kee-kee_, the first being the loudest, the others gradually diminishing in power. The male assumes a pompous demeanour, and follows the female whether on the ground or on the branches, with spread tail and drooping wings, which it rubs against the part over which it is moving. The body is elevated, the throat swells, the eyes sparkle. He continues his notes, and now and then rises on the wing, and flies a few yards to approach the fugitive and timorous female. Like the domestic Pigeon and other species, they caress each other by billing, in which action, the bill of the one is introduced transversely into that of the other, and both parties alternately disgorge the contents of their crop by repeated efforts. These preliminary affairs are soon settled, and the Pigeons commence their nests in general peace and harmony. They are composed of a few dry twigs, crossing each other, and are supported by forks of the branches. On the same tree from fifty to a hundred nests may frequently be seen:—I might say a much greater number, were I not anxious, kind reader, that however wonderful my account of the Wild Pigeon is, you may not feel disposed to refer it to the marvellous. The eggs are two in number, of a broadly elliptical form, and pure white. During incubation, the male supplies the female with food. Indeed, the tenderness and affection displayed by these birds towards their mates, are in the highest degree striking. It is a remarkable fact, that each brood generally consists of a male and a female.

Here again, the tyrant of the creation, man, interferes, disturbing the harmony of this peaceful scene. As the young birds grow up, their enemies, armed with axes, reach the spot, to seize and destroy all they can. The trees are felled, and made to fall in such a way that the cutting of one causes the overthrow of another, or shakes the neighbouring trees so much, that the young Pigeons, or _squabs_, as they are named, are violently hurried to the ground. In this manner also, immense quantities are destroyed.

The young are fed by the parents in the manner described above; in other words, the old bird introduces its bill into the mouth of the young one in a transverse manner, or with the back of each mandible opposite the separations of the mandibles of the young bird, and disgorges the contents of its crop. As soon as the young birds are able to shift for themselves, they leave their parents, and continue separate until they attain maturity. By the end of six months they are capable of reproducing their species.

The flesh of the Wild Pigeon is of a dark colour, but affords tolerable eating. That of young birds from the nest is much esteemed. The skin is covered with small white filmy scales. The feathers fall off at the least touch, as has been remarked to be the case in the Carolina Turtle. I have only to add, that this species, like others of the same genus, immerses its head up to the eyes while drinking.

In March 1830, I bought about 350 of these birds in the market of New York, at four cents a piece. Most of these I carried alive to England, and distributed amongst several noblemen, presenting some at the same time to the Zoological Society.

COLUMBA MIGRATORIA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 285.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 612.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 120.

PASSENGER PIGEON, COLUMBA MIGRATORIA, _Lath._ Synops. vol. iv. p. 661.—_Wils._ Amer. Ornith. vol. v. p. 102. Pl. 44. fig. 1. Male.

Adult Male. Plate LXII. Fig. 1.

Bill straight, of ordinary length, rather slender, broader than deep at the base, with a tumid fleshy covering above, compressed towards the end, rather obtuse; upper mandible slightly declinate at the tip; edges inflected. Head small, neck slender, body rather full. Legs short and strong; tarsus rather rounded, anteriorly scutellate; toes slightly webbed at the base; claws short, depressed, obtuse.

Plumage blended on the neck and under parts, compact on the back. Wings long, the second quill longest. Tail graduated, of twelve tapering feathers.

Bill black. Iris bright red. Feet carmine purple, claws blackish. Head above and on the sides light blue. Throat, fore-neck, breast, and sides, light brownish-red, the rest of the under parts white. Lower part of the neck behind, and along the sides, changing to gold, emerald green, and rich crimson. The general colour of the upper parts is greyish-blue, some of the wing-coverts marked with a black spot. Quills and larger wing-coverts blackish, the primary quills bluish on the outer web, the larger coverts whitish at the tip. The two middle feathers of the tail black, the rest pale blue at the base, becoming white towards the end.

Length 16¼ inches, extent of wings 25; bill along the ridge ⅚, along the gap 1-1/12; tarsus 1¼, middle toe 1⅓.

Adult Female. Plate LXII. Fig. 2.

The colours of the female are much duller than those of the male, although their distribution is the same. The breast is light-greyish-brown, the upper parts pale reddish-brown, tinged with blue. The changeable spot on the neck is of less extent, and the eye of a somewhat duller red, as are the feet.

Length 15 inches, extent of wings 23; bill along the ridge ¾, along the gap ⅚.

THE WHITE-EYED FLY-CATCHER, OR VIREO.

_VIREO NOVEBORACENSIS_, CH. BONAP.

PLATE LXIII. MALE.

This interesting little bird enters the State of Louisiana often as early as the 1st of March. Indeed, some individuals may now and then be seen a week or ten days sooner, provided the weather be mild. It throws itself into the thickest part of the briars, sumachs, and small evergreen bushes, which form detached groves in abandoned fields, where its presence is at once known by the smartness of its song. This song is composed of many different notes, emitted with great spirit, and a certain degree of pomposity, which makes it differ materially from that of all other Fly-catchers. It is frequently repeated during the day.

These birds become at once so abundant, that it would be more difficult not to meet one, than to observe a dozen or more, during a morning walk. Their motions are as animated as their music. They pass from twig to twig, upwards or downwards, examining every opening bud and leaf, and securing an insect or a larva at every leap. Their flight is short, light, and easy. Their migrations are performed during the day, and by passing from one low bush to another, for these birds seldom ascend to the tops of even moderately tall trees. Like all our other visitors, they move eastward as the season opens, and do not reach the Middle States before the end of April, or the beginning of May. Notwithstanding this apparently slow progress, they reach and disperse over a vast expanse of country. I have met with some in every part of the United States which I have visited.

Many remain in Louisiana, where they rear two broods, perhaps sometimes three, in a season. Of this, however, I am not quite certain. I never saw them alight on the ground, unless for the purpose of drinking, or of procuring fibrous roots for their nests. They are fond of sipping the dew drops that hang at the extremities of leaves. Their sorties after insects seldom extend beyond the bushes.

About the first of April, the White-eyed Fly-catcher forms a nest of dry slender, twigs, broken pieces of grasses, and portions of old hornets' nests, which have so great a resemblance to paper, that the nest appears as if studded with bits of that substance. It is lined with fine fibrous roots, and the dried filaments of the Spanish moss. The nest is of the form of an inverted cone, and is fastened to two or three twigs of a Green Briar, a species of Smilax abundant in the old fields and along the fences. The eggs are from four to six, of a pure white, with a few dark spots near the larger end. In those districts where the Cow-bird is found, it frequently drops one of its eggs among them. I have seen the first brood from the nest about the middle of May. Unless when disturbed while upon its nest, this bird is extremely sociable, and may be approached within a few feet; but when startled from the nest, it displays the anxiety common to almost all birds on such occasions. The difference of colour in the sexes is scarcely perceptible.

The figure of a male has been given on a branch of the tree called in Louisiana the _Pride of China_, an ornamental plant, with fragrant flowers. The wood is extremely valuable on account of its great durability, and is employed for making posts and rails for the fences. Being capable of receiving a beautiful polish, it is also frequently made into various articles of furniture. For these reasons, the planters have found it expedient to adopt measures for increasing the propagation of this tree. It bears a pulpy fruit inclosing a hard seed, which is swallowed by different birds during the winter months. It has been thought deleterious, but without reason. A decoction of the root is used by the planters as an effectual vermifuge.

VIREO NOVEBORACENSIS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 70.

MUSCICAPA NOVEBORACENSIS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 947. —_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 489.

HANGING FLY-CATCHER, _Lath._ Synops. Suppl. p. 174.

WHITE-EYED FLY-CATCHER, MUSCICAPA CANTATRIX, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 266. Pl. 18. fig. 6.

Adult Male. Plate LXIII.

Bill shortish, nearly straight, rather strong, conico-acuminate, compressed towards the end; upper mandible slightly notched, and a little deflected at the tip; lower mandible ascending at the tip. Nostrils basal, rounded. Head and neck of ordinary size; body rather slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus anteriorly scutellate; lateral toes nearly equal.

Plumage blended, soft and tufty. Wings shortish, the third quill longest. Tail even, of twelve rounded feathers.

Upper mandible blackish blue, lower light blue. Iris white. Feet greyish-blue. The general colour of the upper parts is light olive, the head greener. Sides of the head, including a line above the eye, and the loral space, bright yellow. Quills, large coverts, and tail, wood-brown, the quills edged externally with greenish-yellow, the larger coverts tipped with white, forming two bands. Sides of the neck tinged with bluish-grey; the under parts greyish-white, excepting the sides, which are yellow.

Length 5 inches, extent of wings 7; bill along the ridge 5/12, along the gap 7/12.

The female scarcely differs from the male in external appearance.

THE PRIDE OF CHINA, OR BEAD-TREE.

MELIA AZEDARACH, _Linn._ Sp. Plant. p. 550.—DECANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ MELIÆ, _Juss._

Distinguished by its bipinnate shining leaves, with ferruginous dots beneath. In the south of Europe, the nuts are bored and strung by the Roman Catholics.

THE SWAMP SPARROW.

_FRINGILLA PALUSTRIS_, WILS.

PLATE LXIV. MALE.

The shores and such flat sand-bars as are overgrown with grasses and rank weeds, along the Mississippi, from its mouth to a great height, as well as the swamps that occur in the woods, within a short distance from the margins of that river, are the resorts of the Swamp Sparrow, during autumn and winter. Although these birds do not congregate in flocks, their numbers are immense. They form the principal food of the many Sparrow Hawks, Pigeon Hawks, and Hen-harriers, which follow them as well as several other species, on their return from the Middle Districts, where they go towards spring, for the purpose of breeding. In those districts they continue to prefer low swampy places, damp meadows, and the margins of creeks and rivers.

It is a timid species, destitute of song, and merely uttering a single _cheep_, which is now and then heard during the day, but more frequently towards evening. They skulk along the weeds with activity, and feed principally upon the seeds of grasses, with a few insects, sometimes wading in shallow water. When wounded and forced to fall in the stream, they swim off to the nearest tuft of grass and hide in it. Their flight is short, low, and assisted by strong jerking motions of the body and tail, accompanied by a rustling of the wings. They alight by dropping suddenly amongst the weeds, seldom making towards a high tree. They are rarely if ever met with in dry woodlands.

Their nest is placed on the ground, at the foot of a large bunch of tall grass. It is composed of dry weeds and finer fibres of the same, and is sometimes partially covered over. The eggs are four or five, of a dull white, speckled with reddish. They raise two, sometimes three, broods in a season.

I found these birds abundantly dispersed in the swamps of Cayaga Lakes, and those bordering the Illinois river, during summer, and far up the Arkansas River in the winter months. Their flesh is sedgy, which perhaps forms no objection to some people against its use. They become fat and tender, when the weeds have produced an abundance of seeds. Their note differs from that of all other species of Sparrow, being harsher in its tone. The young follow the parents on the ground, skulking among the grass for nearly a week before they are able to fly.

The plant on which you see this bird is called the _May-apple_. It shoots from the ground in great numbers, and grows very close. The flowers appear at an early season, and are succeeded by a pulpy yellowish fruit, about the size of a pullet's egg, and which, when ripe, is pleasant to the taste, being a little acid and very cooling.

FRINGILLA PALUSTRIS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 110.

SWAMP SPARROW, FRINGILLA PALUSTRIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 49, Pl. xxii. fig. 1. Male.

Adult Male. Plate LXIV.

Bill short, conical, acute, straight; upper mandible nearly straight in its dorsal line, as is the lower; gap-line a little declinate at the base. Nostrils basal, roundish, partly concealed by the feathers. Feet of moderate length; tarsus longer than the middle toe; toes free, the lateral ones nearly equal; claws compressed, arched, acute.

Plumage rather compact above, soft and blended beneath. Wings short, rounded, the third and fourth quills longest. Tail longish, slightly notched, the feathers broad and rather acute.

Bill dark brown above, paler and tinged with blue beneath. Iris hazel. Feet yellowish-brown. Upper part of the head reddish-brown, streaked with black. Loral space, and a broad streak over the eye, yellowish-grey; a dark line behind the eye, and another from the commissure of the mandibles. Upper parts generally yellowish-brown, spotted with brownish-black. Primary quill-coverts dusky, as are the inner webs of the secondary coverts and quills, their outer webs being brownish-red. Tail-feathers dusky, their outer webs brownish-red. Sides of the neck and the breast light grey, the rest of the under parts greyish-white.

Length 5½ inches, extent of wings 7½; bill along the ridge 5/12, along the back ⅔; tarsus 11/12.

THE MAY-APPLE.

PODOPHYLLUM PELTATUM, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 1141. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 366.—POLYANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ RANUNCULACEÆ, _Juss._

Root of many large tubers. Stalks several, each divided at the top, and bearing two peltate leaves, composed of five or seven lobes, with a flower in the fork. Petals nine, white. Fruit when ripe of the size of a plum, yellow.

THE RATHBONE WARBLER.

_SYLVIA RATHBONIA._

PLATE LXV. MALE AND FEMALE.

Kind reader, you are now presented with a new and beautiful little species of Warbler, which I have honoured with the name of a family that must ever be dear to me. Were I at liberty here to express the gratitude which swells my heart, when the remembrance of all the unmerited kindness and unlooked-for friendship which I have received from the RATHBONES of Liverpool comes to my mind, I might produce a volume of thanks. But I must content myself with informing you, that the small tribute of gratitude which alone it is in my power to pay, I now joyfully accord, by naming after them one of those birds, to the study of which all my efforts have been directed. I trust that future naturalists, regardful of the feelings which have guided me in naming this species, will continue to it the name of the _Rathbone Warbler_.

I met with the species now under consideration only once, when I procured both the male and the female represented in the plate. They were actively engaged in searching for food amongst the blossoms and leaves of the Bignonia on which I have placed them. All my endeavours to discover their nest, or to procure other individuals, having proved abortive, I am unable to say any thing of their habits and history; but should I be more fortunate at some future period, I shall not fail to record the result of my observations respecting this delicate little Warbler.

The Bignonia on which they are represented, grows abundantly in the low alluvial grounds of the States of Mississippi and Louisiana, sparingly in Tennessee, and about the mouth of the Ohio. It twines round the trunks of various trees, and produces beautiful flowers, in which Humming Birds are frequently seen to search for the minute insects which form their food. They are destitute of smell, but are seen both during spring and autumn.

SYLVIA RATHBONIA.

Adult Male. Plate LXV. Fig. 1.

Bill of ordinary length, nearly straight subulato-conical, acute, as deep as broad at the base, with sharp edges. Nostrils basal, oval, half concealed by the feathers. Head rather large, neck short, body ovate. Feet of ordinary length, slender; tarsus compressed, covered anteriorly with a few long scutella, acute behind, a little longer than the middle toe; toes free, scutellate above; claws arched, slender, compressed, acute.

Plumage blended, soft, and tufty. Wings of ordinary length, the second quill longest. Tail rather short, nearly even, of twelve obtuse feathers.

Bill yellowish-brown above, yellow beneath. Iris hazel. Feet flesh-colour. The general colour is bright yellow, the upper parts olivaceous. Quills and tail wood-brown, the former yellow on the outer web, the latter margined externally with the same colour.

Length 4½ inches; bill along the ridge ⅓, along the gap 5/12; tarsus 7/12, middle toe ½.

Adult Female. Plate LXV. Fig. 2.

The female is almost precisely the same in external appearance.

THE RAMPING TRUMPET-FLOWER.

BIGNONIA CAPREOLATA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iii. p. 297. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 419.—DIDYNAMIA ANGIOSPERMIA, _Linn._ BIGNONIÆ, _Juss._

This species is distinguished by its conjugate cirrhous leaves, with oblongo-lanceolate leaflets, which are somewhat cordate at the base, the lower leaves single. The flowers are carmine.

DEER HUNTING.

The different modes of destroying Deer are probably too well understood and too successfully practised in the United States; for, notwithstanding the almost incredible abundance of these beautiful animals in our forests and prairies, such havock is carried on amongst them, that, in a few centuries, they will probably be as scarce in America, as the Great Bustard now is in Britain.

We have three modes of hunting Deer, each varying in some slight degree, in the different States and Districts. The first is termed _Still Hunting_, and is by far the most destructive. The second is called _Fire-light Hunting_, and is next in its exterminating effects. The third, which may be looked upon as a mere amusement, is named _Driving_. Although many deer are destroyed by this latter method, it is not by any means so pernicious as the others. These methods I shall describe separately.

_Still Hunting_ is followed as a kind of trade by most of our frontier men. To be practised with success, it requires great activity, an expert management of the rifle, and a thorough knowledge of the forest, together with an intimate acquaintance with the habits of the Deer, not only at different seasons of the year, but also at every hour of the day, as the hunter must be aware of the situations which the game prefers, and in which it is most likely to be found, at any particular time. I might here present you with a full account of the habits of our Deer, were it not my intention to lay before you, at some future period, in the form of a distinct work, the observations which I have made on the various Quadrupeds of our extensive territories.