Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 28
FALCO BOREALIS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 266.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 25.—_Ch. Bonaparte_, Synops. p. 32.
AMERICAN BUZZARD, _Lath._ Synops. vol. i. p. 50.
RED-TAILED HAWK, FALCO BOREALIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 75. Pl. 52. fig. 1. Adult.
AMERICAN BUZZARD, OR WHITE-BREASTED HAWK, FALCO LEVERIANUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 78. Pl. 51. fig. 3. Young.
Adult Male. Plate LI. Fig. 1.
Bill short, robust, at the base as broad as deep, compressed towards the end, cerate; upper mandible, with the dorsal outline, convex from the base, rounded on the sides, the edges with an obtuse lobe, the tip trigonal, descending obliquely, acute; lower mandible involute at the edges, truncate at the end, broadly rounded on the back. Nostrils roundish, nearly dorsal, in the fore part of the cere. Head large, flat above. Neck shortish, robust. Body bulky. Legs rather long, very robust; tarsi stout, scutellate before and behind, the sides covered with hexagonal scales; toes scutellate above, scaly on the sides, scabrous and tubercular beneath; claws roundish, strong, curved, very acute.
Plumage compact and firm; feathers of the head and neck rather narrow, of the other parts broad and rounded. Tarsus feathered anteriorly about one-third down. Wings long, ample, rounded, the fourth quill longest, the first short. Tail of twelve broad, rounded feathers, even, and of ordinary length.
Bill light blue, blackish at the tip, greenish-yellow on the margin towards the base; cere greenish-yellow. Iris hazel. Tarsi and toes yellow; claws brownish-black. Upper part of the head light brownish-grey. Loral space and under eyelid white. A broad band of dark brown from the angle of the mouth backwards. Neck above and on the sides reddish-yellow, with large deep brown spots. Back deep brown; scapulars of the same colour, broadly margined and tipped with brownish-white. Lesser wing-coverts chocolate-brown; larger lighter brown, tipped with white. Primary quills blackish-brown; secondaries lighter, tipped with brownish-white; all barred with blackish. Upper tail-coverts whitish, barred with brown, and yellowish-red in the middle. Tail bright yellowish-red, tipped with whitish, and having a narrow bar of black near the end. Lower parts brownish-white; the fore part of the breast and neck light yellowish-red, the former marked with guttiform, somewhat sagittate brown spots: abdomen and chin white; feathers of the leg and tarsus pale reddish-yellow, those on the outside indistinctly spotted.
Length 20½ inches, extent of wings 46; bill along the back 1¼, along the gap 2; tarsus 3⅓, middle toe 2¾. Wings when closed reaching to within two inches of the tip of the tail.
Adult Female. Plate LI. Fig. 2.
The female, which is considerably larger, agrees with the male in the general distribution of its colouring. The upper parts are darker, and the under parts nearly white, there being only a few narrow streaks on the sides of the breast; the tibial and tarsal feathers as in the male. The tail is of a duller red, and wants the black bar.
Length 24 inches.
THE AMERICAN HARE.
LEPUS AMERICANUS, _Harlan_, Fauna Americana, p. 193.
The Rabbit, as this animal is named in the United States, has the habits of the European Hare, forming a flat, well-beaten, oblong space among the grass, on which it rests during the day. It never burrows like the Common Rabbit of Europe, although it resorts for safety to the hollows of fallen trunks, or those frequently existing at the roots of standing trees, as well as to cavities in rocks. It feeds principally towards the approach of night and early in the morning, and spends the greater part of the day in its form. When startled by a dog, it proceeds in a direct manner for a considerable way, and then returns nearly by the same course. When disturbed, if there be not a dog present, it runs to a short distance, stops, raises its head, erects its ears, and is then easily discovered and shot. When the period of parturition approaches, it forms a kind of nest of long grass, arranged in an oblong form. Its flesh is whiter than that of the European Hare, but resembles it in flavour. It gnaws the bark of young trees in the orchards as well as in the forests, and is in many parts very abundant.
CHUCK-WILL'S-WIDOW.
_CAPRIMULGUS CAROLINENSIS_, BRISS.
PLATE LII. MALE AND FEMALE.
Our Goatsuckers, although possessed of great power of wing, are particularly attached to certain districts and localities. The species now under consideration is seldom observed beyond the limits of the Choctaw Nation in the State of Mississippi, or the Carolinas, on the shores of the Atlantic, and may with propriety be looked upon as the southern species of the United States. Louisiana, Florida, the lower portions of Alabama and Georgia, are the parts in which it most abounds; and there it makes its appearance early in spring, coming over from Mexico, and probably still warmer climates.
About the middle of March, the forests of Louisiana are heard to echo with the well-known notes of this interesting bird. No sooner has the sun disappeared, and the nocturnal insects emerge from their burrows, than the sounds, "_chuck-will's-widow_" repeated with great clearness and power six or seven times in as many seconds, strike the ear of every individual, bringing to the mind a pleasure mingled with a certain degree of melancholy, which I have often found very soothing. The sounds of the Goatsucker, at all events, forebode a peaceful and calm night, and I have more than once thought, are conducive to lull the listener to repose.
The deep ravines, shady swamps, and extensive pine ridges, are all equally resorted to by these birds; for in all such places they find ample means of providing for their safety during the day, and of procuring food under night. Their notes are seldom heard in cloudy weather, and never when it rains. Their roosting places are principally the hollows of decayed trees, whether standing or prostrate, from which latter they are seldom raised during the day, excepting while incubation is in progress. In these hollows I have found them, lodged in the company of several species of bats, the birds asleep on the mouldering particles of the wood, the bats clinging to the sides of the cavities. When surprised in such situations, instead of trying to effect their escape by flying out, they retire backwards to the farthest corners, ruffle all the feathers of their body, open their mouth to its full extent, and utter a hissing kind of murmur, not unlike that of some snakes. When seized and brought to the light of day, they open and close their eyes in rapid succession as if it were painful for them to encounter so bright a light. They snap their little bill in the manner of Fly-catchers, and shuffle along as if extremely desirous of making their escape. On giving them liberty to fly, I have found them able to proceed until out of my sight. They passed between the trees with apparently as much ease and dexterity as if it had been twilight. I once cut two of the quill-feathers of a wing of one of these birds, and allowed it to escape. A few days afterwards I found it in the same log, which induces me to believe that they, like many other birds, resort to the same spot, to roost or spend the day.
The flight of the Chuck-will's-widow is as light as that of its relative, the well-known _Whip-poor-will_, if not more so, and is more graceful as well as more elevated. It somewhat resembles the flight of the Hen-harrier, being performed by easy flappings of the wings, interspersed with sailings and curving sweeps, extremely pleasing to the bystander. At the approach of night, this bird begins to sing clearly and loudly, and continues its notes for about a quarter of an hour. At this time it is perched on a fence-stake, or on the decayed branch of a tree in the interior of the woods, seldom on the ground. The sounds or notes which it emits seem to cause it some trouble, as it raises and lowers its head in quick succession at each of them. This over, the bird launches into the air, and is seen sweeping over the cotton fields or the sugar plantations, cutting all sorts of figures, mounting, descending, or sailing, with so much ease and grace, that one might be induced to call it the _Fairy of the night_. If it passes close to one, a murmuring noise is heard, at times resembling that spoken of when the bird is caught by day. It suddenly checks its course, inclines to the right or left, secures a beetle or a moth, continues its flight over the field, passes and repasses hundreds of times over the same ground, and now and then alights on a fence-stake, or the tallest plant in the place, from which it emits its notes for a few moments with increased vivacity. Now, it is seen following a road or a path on the wing, and alighting here and there to pick up the beetle emerging from its retreat in the ground; again, it rises high in air, and gives chase to the insects that are flying there, perhaps on their passage from one wood to another. At other times, I have seen it poise itself on its wings opposite the trunk of a tree, and seize with its bill the insects crawling on the bark, in this manner inspecting the whole tree, with motions as light as those by which the Humming Bird flutters from one flower to another. In this manner Chuck-will's-widow spends the greater part of the night.
The greatest harmony appears to subsist between the birds of this species, for dozens may be observed flying together over a field, and chasing insects in all directions, without manifesting any enmity or envy. A few days after the arrival of the male birds, the females make their appearance, and the love season at once commences. The male pays his addresses to the female with a degree of pomposity only equalled by the Tame Pigeon. The female, perched lengthwise on a branch, appears coy and silent, whilst the male flies around her, alights in front of her, and with drooping wings and expanded tail advances quickly, singing with great impetuosity. They are soon seen to leave the branch together and gambol through the air. A few days after this, the female, having made choice of a place in one of the most retired parts of some thicket, deposits two eggs, which I think, although I cannot be certain, are all that she lays for the season. This bird forms no nest. A little space is carelessly scratched amongst the dead leaves, and in it the eggs, which are elliptical, dull olive, and speckled with brown, are dropped. These are not found without great difficulty, unless when by accident a person passes within a few feet of the bird whilst sitting, and it chances to fly off. Should you touch or handle these dear fruits of happy love, and, returning to the place, search for them again, you would search in vain; for the bird perceives at once that they have been meddled with, and both parents remove them to some other part of the woods, where chance only could enable you to find them again. In the same manner, they also remove the young when very small.
This singular occurrence has as much occupied my thoughts as the equally singular manner in which the _Cow Bunting_ deposits her eggs, which she does, like the _Common Cuckoo_ of Europe, one by one, in the nests of other birds, of different species from her own. I have spent much time in trying to ascertain in what manner the Chuck-will's-widow removes her eggs or young, particularly as I found, by the assistance of an excellent dog, that neither the eggs nor the young were to be met with within at least a hundred yards from the spot where they at first lay. The Negroes, some of whom pay a good deal of attention to the habits of birds and quadrupeds, assured me that these birds push the eggs or young with their bill along the ground. Some farmers, without troubling themselves much about the matter, imagined the transportation to be performed under the wings of the old bird. The account of the Negroes appearing to me more likely to be true than that of the farmers, I made up my mind to institute a strict investigation of the matter. The following is the result.
When the Chuck-will's-widow, either male or female (for each sits alternately) has discovered that the eggs have been touched, it ruffles its feathers and appears extremely dejected for a minute or two, after which it emits a low murmuring cry, scarcely audible to me, as I lay concealed at a distance of not more than eighteen or twenty yards. At this time I have seen the other parent reach the spot, flying so low over the ground that I thought its little feet must have touched it, as it skimmed along, and after a few low notes and some gesticulations, all indicative of great distress, take an egg in its large mouth, the other bird doing the same, when they would fly off together, skimming closely over the ground, until they disappeared among the branches and trees. But to what distance they remove their eggs, I have never been able to ascertain; nor have I ever had an opportunity of witnessing the removal of the young. Should a person, coming upon the nest when the bird is sitting, refrain from touching the eggs, the bird returns to them and sits as before. This fact I have also ascertained by observation.
I wish I could have discovered the peculiar use of the _pectinated claw_ which this bird has on each foot; but, reader, this remains one of the many desiderata in ornithology, and I fear, with me at least, will continue so.
The Chuck-will's-widow manifests a strong antipathy towards all snakes, however harmless they may be. Although these birds cannot in any way injure the snakes, they alight near them on all occasions, and try to frighten them away, by opening their prodigious mouth, and emitting a strong hissing murmur. It was after witnessing one of these occurrences, which took place at early twilight, that the idea of representing these birds in such an occupation struck me. The beautiful little snake, gliding along the dead branch, between two Chuck-will's-widows, a male and a female, is commonly called the _Harlequin Snake_, and is, I believe, quite harmless.
The food of the bird now under consideration consists entirely of all sorts of insects, among which the larger species of moths and beetles are very conspicuous. The long bristly feathers at the base of the mandibles of these birds no doubt contribute greatly to prevent the insects from escaping, after any portion of them has entered the mouth of the bird.
These birds become silent as soon as the young are hatched, but are heard again before their departure towards the end of summer. At this season, however, their cry is much less frequently heard than in spring. They leave the United States all of a sudden, about the middle of the month of August.
CAPRIMULGUS CAROLINENSIS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 1028. —_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 584.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 61.
CAROLINA GOATSUCKER, _Lath._ Synops. vol. iv. p. 592.
CHUCK-WILL'S-WIDOW, CAPRIMULGUS CAROLINENSIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 95. Pl. 54. fig. 2.
Adult Male. Plate LII. Fig. 1.
Bill extremely short, feeble, opening to beyond the eyes, making the mouth when open of enormous dimensions; upper mandible arched in its dorsal outline, very broad at the base, suddenly contracted towards the tip, which is compressed and rather obtuse; lower mandible a little decurved at the tip. Nostrils basal, oval, prominent, covered above by a membrane. Head disproportionately large. Eyes and ears very large. Neck short. Body rather slender. Feet very short; tarsus partly feathered, anteriorly scutellate below; fore toes three, connected to the second joint by membranes, scutellate above; claws depressed, arched, that of the middle toe with the inner edge expanded and pectinate.
Plumage blended, soft and silky, without much gloss. Upper mandible margined at the base with long, stiff bristles, extending forwards and outwards. Wings long, somewhat falcate, narrow, the second and third quills longest. Tail long, ample, even, of ten broad, rounded feathers.
Bill yellowish-brown, the tip black. Iris hazel. Feet yellowish-brown, tinged with purple. Head and back dark brown, minutely mottled with yellowish-red, and longitudinally streaked with black. Three lines of the latter colour from the upper mandible, diverging along the head. A yellowish-white line over the eye. Sides of the head and chin yellowish-red, mottled with black. Wings barred with yellowish-red and brownish-black, and minutely sprinkled with the latter colour, as are the wing-coverts, which, together with the scapulars, are largely spotted with black, and tinged with bluish-grey. Tail similarly barred and sprinkled, the inner webs of the three outer feathers white, and their extremities light yellowish-red, more minutely sprinkled, and without bars. Under parts blackish, sprinkled with yellowish-red, the belly lighter, and a slight band of whitish across the fore-neck.
Length 12¾ inches, extent of wings 26; bill along the back ⅓, along the gap 2.
Adult Female. Plate LII. Fig. 2.
The colouring of the female is similar to that of the male. The three outer tail-feathers are brownish on their inner webs, yellowish-red, without dots, at the tip, with a distinct subterminal bar of black.
THE HARLEQUIN SNAKE.
This beautiful Snake is rather rare in the United States, where I have observed it only in the south. It glides through the grass with ease, and ascends to the tops of bushes and among the branches of fallen trees, to bask in the sun. Children are fond of catching it on account of its beauty. It feeds principally on insects, such as flies and small Coleoptera. Its usual size is that represented in the plate.
THE PAINTED FINCH.
_FRINGILLA CIRIS_, TEMM.
PLATE LIII. MALE IN DIFFERENT STATES OF PLUMAGE, AND FEMALE.
About the middle of April, the orange groves of the lower parts of Louisiana, and more especially those in the immediate vicinity of the City of New Orleans, are abundantly supplied with this beautiful little Sparrow. But no sooner does it make its appearance than trap-cages are set, and a regular business is commenced in the market of that city. The method employed in securing the male Painted Finch is so connected with its pugnacious habits, that I feel inclined to describe it, especially as it is so different from the common way of alluring birds, that it may afford you, kind reader, some amusement.
A male bird in full plumage is shot and stuffed in a defensive attitude, and perched among some grass seed, rice, or other food, on the same platform as the trap-cage. This is taken to the fields or near the orangeries, and placed in so open a situation, that it would be difficult for a living bird of any species to fly over it, without observing it. The trap is set. A male Painted Finch passes, perceives it, and dives towards the stuffed bird, with all the anger which its little breast can contain. It alights on the edge of the trap for a moment, and throwing its body against the stuffed bird, brings down the trap, and is made prisoner. In this manner, thousands of these birds are caught every spring. So pertinacious are they in their attacks, that even when the trap has closed upon them, they continue pecking at the feathers of the supposed rival. The approach of man seems to allay its anger in a moment. The live bird is removed to the lower apartment of the cage, and is thereby made to assist in decoying others.
They feed almost immediately after being caught; and if able to support the loss of liberty for a few days, may be kept for several years. I have known some instances of their being kept in confinement for upwards of ten years. Few vessels leave the port of New Orleans during the summer months, without taking some Painted Finches, and through this means they are transported probably to all parts of Europe. I have seen them offered for sale in London and Paris, with the trifling difference of value on each individual, which converted the sixpence paid for it at New Orleans to three guineas in London.
The pugnacious habits of this species are common in a great degree to the whole family of Sparrows. Like the most daring, the Common House Sparrow of Europe, they may be observed in spring time, in little groups of four, five or six, fighting together, moving round each other to secure an advantageous position, pecking and pulling at each other's feathers with all the violence and animosity to which their small degree of strength can give effect.
A group thus occupied I have attempted to represent in the plate. I have at the same time endeavoured to save you the trouble of reading a long description of the changes which take place in their plumage, from the time at which the young leave the nest, until the fourth year following, when the males attain the full beauty of their brilliant livery. Where in fact would be the necessity of telling you more, than that the young, during the first summer, are similar in colouring to the female; that the next spring, the head of the males only has become of a handsome blue; that, the spring following, the same bird is mottled more or less with azure, carmine, yellow and green; and that it requires another return of the warm season before all these colours are perfected and rendered permanent; when at a single glance you can determine all this at once. Long descriptions of this kind are only fit to be read to the blind. Colours speak for themselves.
The flight of the _Pape_, by which name the Creoles of Louisiana know this bird best, is short, although regular, and performed by a nearly constant motion of the wings, which is rendered necessary by their concave form. It hops on the ground, moving forward with ease, now and then jetting out the tail a little, and, like a true Sparrow, picking up and carrying off on wing a grain of rice or a crumb of bread to some distance, where it may eat in more security. It has a sprightly song, often repeated, which it continues even when closely confined. When the bird is at liberty, this song is uttered from the top branches of an orange-tree, or those of a common briar, and although not so sonorous as that of the Canary, or of its nearer relative, the Indigo Bunting, is not far from equalling either. Its song is continued during the greatest heats of the day, which is also the case with that of the Indigo Bird.
The nest of this pretty bird is generally placed in a low situation, in an orange-tree, frequently within a few paces of the house, or far from it on the edge of the fences, where briars are convenient. It raises two broods each season. The eggs are four or five, of a beautiful pearly, rather bluish colour, speckled with blackish, and are deposited in a simply constructed nest, lined with fine fibrous roots or horse-hair, and externally formed of fine grass. They readily breed in confinement, if their prison is rendered tolerably comfortable. The young are fed at first in the manner of Canaries, but at the end of ten or twelve days are taught to swallow grains of rice, insects or berries. No sooner are figs or grapes ripe than these birds attack them, feeding for some time almost entirely upon them. Towards evening, they also pursue insects on wing.
Some persons give the name of _Nonpareil_ to this species, but it is more commonly known by the name of _Pape_, which, in fact, is a general appellation given by the inhabitants of Louisiana to all the smaller species of thick-billed birds.
The Painted Finches do not proceed far eastward, nor, indeed, up the Mississippi, being seldom seen above the City of Natchez, on that river, or farther to the east than the Carolinas. It retires southward in the beginning of October.