Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 26

Chapter 264,012 wordsPublic domain

Could you, kind reader, cast a momentary glance on the nest of the Humming Bird, and see, as I have seen, the newly-hatched pair of young, little larger than humble-bees, naked, blind, and so feeble as scarcely to be able to raise their little bill to receive food from the parents; and could you see those parents, full of anxiety and fear, passing and repassing within a few inches of your face, alighting on a twig not more than a yard from your body, waiting the result of your unwelcome visit in a state of the utmost despair,—you could not fail to be impressed with the deepest pangs which parental affection feels on the unexpected death of a cherished child. Then how pleasing is it, on your leaving the spot, to see the returning hope of the parents, when, after examining the nest, they find their nurslings untouched! You might then judge how pleasing it is to a mother of another kind, to hear the physician who has attended her sick child assure her that the crisis is over, and that her babe is saved. These are the scenes best fitted to enable us to partake of sorrow and joy, and to determine every one who views them to make it his study to contribute to the happiness of others, and to refrain from wantonly or maliciously giving them pain.

I have seen Humming Birds in Louisiana as early as the 10th of March. Their appearance in that State varies, however, as much as in any other, it being sometimes a fortnight later, or, although rarely, a few days earlier. In the Middle Districts, they seldom arrive before the 15th of April, more usually the beginning of May. I have not been able to assure myself whether they migrate during the day or by night, but am inclined to think the latter the case, as they seem to be busily feeding at all times of the day, which would not be the case had they long flights to perform at that period. They pass through the air in long undulations, raising themselves for some distance at an angle of about 40 degrees, and then falling in a curve; but the smallness of their size precludes the possibility of following them farther then fifty or sixty yards without great difficulty, even with a good glass. A person standing in a garden by the side of a Common Althæa in bloom, will be as surprised to hear the humming of their wings, and then see the birds themselves within a few feet of him, as he will be astonished at the rapidity with which the little creatures rise into the air, and are out of sight and hearing the next moment. They do not alight on the ground, but easily settle on twigs and branches, where they move sidewise in prettily measured steps, frequently opening and closing their wings, pluming, shaking and arranging the whole of their apparel with neatness and activity. They are particularly fond of spreading one wing at a time, and passing each of the quill-feathers through their bill in its whole length, when, if the sun is shining, the wing thus plumed is rendered extremely transparent and light. They leave the twig without the least difficulty in an instant, and appear to be possessed of superior powers of vision, making directly towards a Martin or a Blue-bird when fifty or sixty yards from them, and reaching them before they are aware of their approach. No bird seems to resist their attacks, but they are sometimes chased by the larger kinds of humble-bees, of which they seldom take the least notice, as their superiority of flight is sufficient to enable them to leave these slow moving insects far behind in the short space of a minute.

The nest of this Humming Bird is of the most delicate nature, the external parts being formed of a light grey lichen found on the branches of trees, or on decayed fence-rails, and so neatly arranged round the whole nest, as well as to some distance from the spot where it is attached, as to seem part of the branch or stem itself. These little pieces of lichen are glued together with the saliva of the bird. The next coating consists of cottony substance, and the innermost of silky fibres obtained from various plants, all extremely delicate and soft. On this comfortable bed, as in contradiction to the axiom that the smaller the species the greater the number of eggs, the female lays only two, which are pure white and almost oval. Ten days are required for their hatching, and the birds raise two broods in a season. In one week the young are ready to fly, but are fed by the parents for nearly another week. They receive their food directly from the bill of their parents, which disgorge it in the manner of Canaries or Pigeons. It is my belief that no sooner are the young able to provide for themselves than they associate with other broods, and perform their migration apart from the old birds, as I have observed twenty or thirty young Humming Birds resort to a group of Trumpet-flowers, when not a single old male was to be seen. They do not receive the full brilliancy of their colours until the succeeding spring, although the throat of the male bird is strongly imbued with the ruby tints before they leave us in autumn.

The Ruby-throated Humming Bird has a particular liking for such flowers as are greatly tubular in their form. The Common Jimpson-weed or Thorn-apple (_Datura Stramonium_) and the Trumpet-flower (_Bignonia radicans_) are among the most favoured by their visits, and after these, Honeysuckle, the Balsam of the gardens, and the wild species which grows on the borders of ponds, rivulets, and deep ravines; but every flower, down to the wild violet, affords them a certain portion of sustenance. Their food consists principally of insects, generally of the coleopterous order, these, together with some equally diminutive flies, being commonly found in their stomach. The first are procured within the flowers, but many of the latter on wing. The Humming Bird might therefore be looked upon as an expert flycatcher. The nectar or honey which they sip from the different flowers, being of itself insufficient to support them, is used more as if to allay their thirst. I have seen many of these birds kept in partial confinement, when they were supplied with artificial flowers made for the purpose, in the corollas of which water with honey or sugar dissolved in it was placed. The birds were fed on these substances exclusively, but seldom lived many months, and on being examined after death, were found to be extremely emaciated. Others, on the contrary, which were supplied twice a-day with fresh flowers from the woods or garden, placed in a room with windows merely closed with moschetto gauze-netting, through which. minute insects were able to enter, lived twelve months, at the expiration of which time their liberty was granted them, the person who kept them having had a long voyage to perform. The room was kept artificially warm during the winter months, and these, in Lower Louisiana, are seldom so cold as to produce ice. On examining an orange-tree which had been placed in the room where these Humming Birds were kept, no appearance of a nest was to be seen, although the birds had frequently been observed caressing each other. Some have been occasionally kept confined in our Middle Districts, but I have not ascertained that any one survived a winter.

The Humming Bird does not shun mankind so much as birds generally do. It frequently approaches flowers in the windows, or even in rooms when the windows are kept open, during the extreme heat of the day, and returns, when not interrupted, as long as the flowers are unfaded. They are extremely abundant in Louisiana during spring and summer, and wherever a fine plant of the trumpet-flower is met with in the woods, one or more Humming Birds are generally seen about it, and now and then so many as ten or twelve at a time. They are quarrelsome, and have frequent battles in the air, especially the male birds. Should one be feeding on a flower, and another approach it, they are both immediately seen to rise in the air, twittering and twirling in a spiral manner until out of sight. The conflict over, the victor immediately returns to the flower.

If comparison might enable you, kind reader, to form some tolerably accurate idea of their peculiar mode of flight, and their appearance when on wing, I would say, that were both objects of the same colour, a large sphinx or moth, when moving from one flower to another, and in a direct line, comes nearer the Humming Bird in aspect than any other object with which I am acquainted.

Having heard several persons remark that these little creatures had been procured with less injury to their plumage, by shooting them with water, I was tempted to make the experiment, having been in the habit of killing them either with remarkably small shot, or with sand. However, finding that even when within a few paces, I seldom brought one to the ground when I used water instead of shot, and was moreover obliged to clean my gun after every discharge, I abandoned the scheme, and feel confident that it can never have been used with material advantage. I have frequently secured some by employing an insect net, and were this machine used with dexterity, it would afford the best means of procuring Humming Birds.

I have represented ten of these pretty and most interesting birds, in various positions, flitting, feeding, caressing each other, or sitting on the slender stalks of the trumpet-flower and pluming themselves. The diversity of action and attitude thus exhibited, may, I trust, prove sufficient to present a faithful idea of their appearance and manners. A figure of the nest you will find elsewhere. The nest is generally placed low, on the horizontal branch of any kind of tree, seldom more than twenty feet from the ground. They are far from being particular in this matter, as I have often found a nest attached by one side only to a twig of a rose-bush, currant, or the strong stalk of a rank weed, sometimes in the middle of the forest, at other times on the branch of an oak, immediately over the road, and again in the garden close to the walk.

TROCHILUS COLUBRIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 191.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 312.—_Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 98.

RED-THROATED HUMMING BIRD, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 769.

HUMMING BIRD, TROCHILUS COLUBRIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 26. Pl. 10. fig. 3. Male; fig. 4. Female.

Adult Male. Plate XLVII. Fig. 1, 1, 1, 1.

Bill long, straight, subulate, depressed at the base, acute; upper mandible rounded, its edges overlapping. Nostrils basal, linear. Tongue very extensile, filiform, divided towards the end into two filaments. Feet very short and feeble; tarsus slender, shorter than the middle toe, partly feathered; fore toes united at the base; claws curved, compressed, acute.

Plumage compact, imbricated above and on the throat, with metallic lustre, blended beneath. Wings long, narrow, a little incurved at the tip, the first quill longest. Tail forked when closed, when spread even in the middle and laterally rounded, of ten broad feathers, the outer curved inwards.

Bill and feet black. Iris of the same colour. Upper parts generally, including the two middle tail-feathers, green, with gold reflections. Quills and tail purplish-brown. Throat, sides of the head, and fore neck, carmine-purple, spotted with black, varying to crimson, orange, and deep black. Sides of the same colour as the back; the rest of the under parts greyish-white, mixed with green.

Length 3½ inches, extent of wings 4¼; bill along the ridge ¾, along the gap ⅚; tarsus ⅙, toe ¼.

Adult Female. Plate XLVII. Fig. 2, 2, 2.

The female differs from the male in wanting the brilliant patch on the throat, which is white, as are the under parts generally, and in having the three lateral tail-feathers tipped with the same colour.

Dimensions the same.

Young Bird. Plate XLVII. Fig. 3, 3.

The young birds have the under parts brownish-white, the tail tipped with white, and are somewhat lighter in their upper parts. In autumn the young males begin to acquire the red feathers of the throat.

THE TRUMPET-FLOWER.

BIGNONIA RADICANS, _Wild._ Sp. Pl. vol. iii. p. 301. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 420.—DIDYNAMIA ANGIOSPERMIA, _Linn._ BIGNONIÆ, _Juss._

This splendid species of Bignonia, which grows in woods and on the banks of rivers in all the Middle and Southern States, climbing on trees and bushes, is distinguished by its pinnate leaves, with ovate, widely serrate, acuminate leaflets, and large scarlet flowers, of which the funnel-shaped tube of the corolla is thrice the length of the calyx. The pods are of a brown colour, from four to seven inches long, and contain a double row of kidney-shaped light brown seeds.

THE AZURE WARBLER.

_SYLVIA AZUREA_, STEPH.

PLATE XLVIII. MALE AND FEMALE.

So scarce is this bird in the Middle Districts, that its discovery in the State of Pennsylvania has been made a matter of much importance. Its habits are consequently very little known, even at the present day, and it would appear that only two individuals have been seen by our American ornithologists, one of which, a young female, has been figured by the Prince of Musignano.

It arrives in the lower parts of the State of Louisiana, in company with many other species of Warblers, breeds there and sets out again about the beginning of October. It is as lively as most species of its genus, possesses the same manner of flight, moves sidewise up and down the branches and twigs, frequently changing sides, and hangs to the extremities of bunches of leaves or berries, on which it procures the insects and larvæ of which its food is principally composed. The liveliness of its notes renders it conspicuous in those parts of the skirts of the forests which it frequents; and its song, although neither loud nor of long continuance, is extremely sweet and mellow.

I have no precise recollection of the time when I first made a drawing of this pretty little bird, but know this well, that a drawing which I had of it was one of the unfortunate collection destroyed by the rats at Henderson. In Louisiana, where it is as numerous as other Sylviæ, I have several times shot five or six during a single walk, towards the end of August, when the young are nearly full coloured.

The nest is placed in the forks of a low tree or bush, more frequently on a Dog-wood tree. It is partly pensile, projecting a little above the twigs to which it is attached, and extending below them for nearly two inches. The fibres of vines and of the stalks of rank herbaceous plants, together with slender roots, compose the outer part, being arranged in a circular manner. The lining consists entirely of the dry fibres of the Spanish Moss. The female lays four or five eggs, of a pure white colour, with a few reddish spots at the larger end. When the female is disturbed during incubation, she trails along the twigs and branches, with expanded tail and drooping wings, and utters a plaintive note, resembling in all these circumstances the Blue-eyed Warbler. I am not sure that they raise more than one brood in a season. When the young abandon the nest, their plumage partakes of a greenish tinge, and no difference can be perceived between the sexes without dissection. The little family move and hunt together, and exhibit much pleasure in pursuing small insects on wing, which they seize without any clicking sound of their bill. They seem at this period to evince a great partiality for trees the tops of which are thickly covered by grape vines, amongst the broad leaves of which they find ample supplies of food. They also sometimes alight on the tall weeds, and pick a few of their seeds. The males or females do not assume the full brilliancy of their plumage until the following spring.

I am inclined to think that this species is extremely abundant in the Mexican dominions, as I have observed these birds more numerous towards Natchitochez and along the waters of the Red River. On the other hand, I have not observed it eastward of the State of Tennessee.

The twig on which it is represented, belongs to a small tree or shrub, which grows along the skirts of the forests in the State of Louisiana. The bark is easily stripped off, when the wood shows a yellow, resinous colour. It is brittle, and is not applied to any use. The berries are eaten by different species of birds.

SYLVIA AZUREA, _Stephens_, Cont. Shaw's Zool. vol. i. p. 653. —_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 85; and Amer. Ornith. vol. ii. p. 27. Pl. xi. fig. 2. Young female.

CÆRULEAN WARBLER, SYLVIA CÆRULEA, _Wilson_, Amer. Ornith. vol. ii. p. 141. Pl. xvii. fig. 5. Male.

Adult Male. Plate XLVIII. Fig. 1.

Bill of ordinary length, straight, much broader than deep at the base, tapering, compressed toward the acute tip. Nostrils basal, oval, exposed. Head of ordinary size. Body rather slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus compressed, covered anteriorly with a few long scutella, acute behind, scarcely longer than the middle toe; toes free, scutellate above; claws arched, slender, much compressed, acute.

Plumage soft and blended, glossy. Wings of ordinary length, the first and second quills longest. Tail longish, even, of twelve rather narrow, obtuse feathers. Short bristle-pointed feathers at the base of the upper mandible.

Bill bluish-black. Iris blackish-brown. Feet blue. Head and upper parts generally, of a fine rich blue, the back marked with longitudinal streaks of blackish, and a narrow band of black from the forehead passing along the lore to behind the eye. Tips of the two rows of larger wing-coverts white, forming two conspicuous bands across the wing. Quills black, externally margined with blue. Tail of the same colour, each feather having a patch of white on the inner web, near the end, excepting the two middle ones; all externally margined with blue. Under parts white, as well as a streak over the eye, above which is a streak of blackish.

Length 4½ inches, extent of wings 8; bill along the ridge 5/12, along the gap 7/12; tarsus ⅔, middle toe 7/12.

Adult Female. Plate XLVIII. Fig. 2.

The female differs from the male, chiefly in having the colours paler.

THE BEAR-BERRY.

ILEX DAHOON, _Mich._ Fl. Amer. vol ii. p. 228. _Pursh_, Fl. Amer. vol. i. p. 117.—TETRANDRIA TETRAGYNIA, _Linn._ RHAMNI, _Juss._

This species of Holly is distinguished by its elliptico-lanceolate leaves, which are thick, leathery, shining, and reflected at the margin, and its corymboso-paniculate, lateral and terminal peduncles. The berries are globular and bright red.

THE BLUE-GREEN WARBLER.

_SYLVIA RARA_, WILS.

PLATE XLIX. MALE.

The Blue-green Warbler so resembles the young of the Azure Warbler, that were not the form of its bill, and some of its habits, considerably different, I should be tempted to consider it a mere variety of that bird. It is equally rare in the Middle Districts, where I have shot only a few, and these in the dark recesses of the Great Pine Swamp.

On its passage through the States, it is found in Louisiana, where it appears in the beginning of April. This lateness of its arrival indicates its coming from a great distance, most of the other species appearing several weeks earlier. They seem to disperse soon after, as on their first appearance several may be procured in one day, as well as during their equally short stay in autumn, when, again, I have shot six or seven from a single tree, on which they appeared as busily engaged as if so many Titmice. I have met with them singly and far apart in Kentucky, in Ohio, upon the Missouri, and along Lake Erie, but I have never found their nest.

In spring it has a soft and mellow song, which is not heard beyond the distance of a few paces. It is performed at intervals between the times at which the bird secures an insect, which it does with great expertness, either on wing, or amongst the leaves of the trees and bushes. The tops of trees, however, appear to please them best, the reverse being the case with the Azure Warbler.

The Blue-green Warbler has a peculiar cunning manner of leaning downwards to view a person, or while searching for an insect, and which is very different from that of any other bird, although I am unable to describe it. While thus leaning, it moves its head sidewise so very slowly that the motion is hardly perceptible, unless much attention is paid to it. After this, it either starts off and flies to some distance from the observer, or darts towards the prey that had attracted its notice. While catching an insect on the wing, it produces a slight clicking sound with its bill, and in this respect approaches the Vireos. Like some of them also, it descends from the highest tops of the trees to low bushes, and eats small berries, particularly towards autumn, when insects begin to fail.

Its flight is performed in zigzag lines of a few yards, as if it were undetermined where to alight. I have found no difference between the sexes as to external appearance.

The plant on which I have figured a male is found in Louisiana, growing along the skirts of woods and by fences. It is called the _Spanish Mulberry_. It is a herbaceous perennial plant, attaining a height of from four to eight feet. The fruits are eaten by children, but are insipid.

SYLVIA RARA, BLUE-GREEN WARBLER, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 119. Pl. 27. fig. 2.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 82.

Adult Male. Plate XLIX.

Bill longish, nearly straight, depressed at the base, tapering to a point. Nostrils basal, oval, half concealed by the feathers. Head and neck of ordinary size. Body ovate. Feet of ordinary length, rather slender; tarsus compressed, covered anteriorly with a few long scutella, acute behind, rather longer than the middle toe; toes scutellate above, free; claws arched, slender, much compressed, acute.

Plumage blended, soft and tufty. Wings longish, little curved, the first and second quills longest. Tail shortish, rounded, of twelve rather acute feathers.

Bill dark brown above, light blue beneath. Iris dark brown. Feet light blue. General colour of the upper parts light greenish-blue, of the under parts white. A white streak over the eyes. Tips of the two first rows of wing-coverts white, forming two bands across the wing. Quills blackish-brown, their outer margins blue. Tail blackish-brown, the outer feathers having a white patch on the inner web near the end.

Length 4¾ inches, extent of wings 8; bill along the ridge ⅓, along the gap ½; tarsus ⅔.

THE SPANISH MULBERRY.

CALLICARPA AMERICANA, _Willd._ Sp. Pl. vol. i. p. 619. _Pursh_, Fl. Amer. vol. i. p. 97.—TETRANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ VITICES, _Juss._

A perennial herbaceous plant, with oval, serrate leaves, which are downy beneath; sessile cymes of red flowers, and globular red berries, arranged apparently in dense whorls. It grows in dry gravelly or sandy soil, in Virginia, Carolina, and Louisiana.

THE BLACK AND YELLOW WARBLER.

_SYLVIA MACULOSA_, LATH.

PLATE L. YOUNG MALE.

This little bird was by mistake engraved, and named after my friend W. SWAINSON, Esq., during my absence from London, one drawing having been accidentally substituted for another. It is in reality the young of the Black and Yellow Warbler, and was intended to form part of the Plate which will represent the adult male and female of that species. My good friend will, I know, excuse this mistake, as I have honoured a beautiful new species with his name.