Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 21
On the ground, where it frequently alights, it hops with great ease. This, however, it does merely to pick up a beetle, a caterpillar, a grain of corn dropt by a squirrel from the ear in the fields, or to enable it to examine the dead roots of trees, or the side of a prostrate log, from which it procures ants and other small insects. It is also fond of various fruits and berries. Apples, grapes, persimons and dogwood berries seem quite agreeable to it, and it does not neglect the young corn of the farmer's field. Even poke-berries or huckle-berries answer its purpose at times, and during winter it is a frequenter of the corn-cribs.
In this species, as in a few others, there is a singular arrangement in the colouring of the feathers of the upper part of the head, which I conceive it necessary for me to state, that it may enable persons better qualified than myself to decide as to the reasons of such arrangement. The young of this species frequently have the whole upper part of the head tinged with red, which at the approach of winter disappears, when merely a circular line of that colour is to be observed on the hind part, becoming of a rich silky vermilion tint. The Hairy, Downy and Red-cockaded Woodpeckers are subject to the same extraordinary changes, which, as far as I know, never reappear at any future period of their lives. I was at first of opinion that this change appeared only on the head of the male birds, but on dissection I found it equally affecting both sexes. I am induced to believe, that, in consequence of this, many young Woodpeckers of different species have been described and figured as forming distinct species themselves. I have shot dozens of young Woodpeckers in this peculiar state of plumage, which, on being shewn to other persons, were thought by them to be of different species from what the birds actually were. This occurrence is the more worthy of notice, as it is exhibited on all the species of this genus on the heads of which, when in full plumage, a very narrow line exists.
Raccoons and Black Snakes are dangerous enemies to this bird. The former frequently put one of their fore legs into the hole where it has nestled or retired to rest, and if the hole be not too deep, draw out the eggs and suck them, and frequently by the same means secure the bird itself. The Black Snake contents itself with the eggs or young. Several species of Hawks attack them on the wing, and as the Woodpeckers generally escape by making for a hole in the nearest tree, it is pleasing to see the disappointment of the Hawk, when, as it has just been on the point of seizing the terrified bird, the latter dives, as it were, into the hole. Should the Woodpecker not know of a hole near enough to afford it security, it alights on a trunk, and moves round it with such celerity as frequently to enable it to elude its pursuer.
Their flesh is esteemed good by many of the sportsmen of the Middle Districts, and is frequently eaten. Some are now and then exposed in the markets of New York and Philadelphia; but I look upon the flesh as very disagreeable, it having a strong flavour of ants.
The neck of this species is larger than that of any other with which I am acquainted, and consequently the skin of this bird is more easily pulled over the head, which it is difficult to do in the other species, on account of the slenderness of their neck, and the great size of the head.
PICUS AURATUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 174.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 242.—_Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 44.
GOLD-WINGED WOODPECKER, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 597—_Wils._ Americ. Ornith. vol. ii. p. 45. Pl. iii. fig. 1. Male.
Adult Male. Plate XXXVII. Fig. 1, 1, 1.
Bill slightly arched, strong, nearly as long as the head, compressed at the tip, which is a little abrupt; upper mandible convex on the sides, with acute, overlapping edges; lower mandible with acute, inflected edges, the dorsal outline nearly straight, a little convex towards the end. Nostrils basal, lateral, oval, partly covered by recumbent feathers. Head of ordinary size. Neck shortish. Body ovate. Feet short, rather robust; tarsus scutellate before, compressed; two toes before, and two behind, scutellate above; claws compressed, arched, acute.
Plumage rather compact and imbricated, blended on the head and neck. Wings longish, the third and fourth quills longest, the second much shorter, the first very small. Tail of ordinary length, rounded, consisting of ten broad feathers, worn to an elongated tip by being rubbed against the bark of trees.
Bill brown above and at the tip, light blue beneath. Iris light brown. Feet greyish-blue. Upper part of the head and hind neck light purplish-grey; a transverse band of scarlet on the lower part of the occiput. Upper parts generally light greenish-brown, spotted with black; the lower back white, the tail-coverts of the same colour, spotted with black. Primaries brownish-black, their shafts, as are those of all the large feathers, orange. Tail brownish-black. Sides of the head and fore neck light brownish-red tinged with grey. A black streak along each side of the throat, and a lunated patch of the same across the fore part of the breast. The rest of the breast reddish-white, spotted with black, as are the lighter coloured abdomen and under tail-coverts. Under surface of the wings and tail of a fine rich yellow.
Length 12½ inches, extent of wings 16; bill along the ridge 1⅓, along the gap 1¾; tarsus 1⅙, middle toe 1¼.
Adult Female. Plate XXXVII. Fig. 2, 2.
The female differs chiefly in wanting the black streaks on the throat, in having the lunulated spot on the breast smaller, and in being somewhat duller in the tints of the plumage generally.
Dimensions nearly the same.
THE KENTUCKY WARBLER.
_SYLVIA FORMOSA_, WILS.
PLATE XXXVIII. MALE AND FEMALE.
This beautiful species is the most common and abundant that visits the State of Louisiana and those situated on the borders of the Mississippi. In Kentucky it is much less common, and in the State of Ohio scarcer still. It is an extremely active and lively bird. It is found in all the low grounds and damp places near water-courses, and generally among the tall rank weeds and low bushes growing in rich alluvial soil. Continually in motion, it is seen hopping in every direction from stalk to stalk, or from one twig to another, preying upon insects and larvæ, or picking small berries, seldom, however, pursuing insects on wing. During spring, its agreeable notes are heard in every quarter. They are emphatic, and resemble the words _tweedle, tweedle, tweedle_, distinctly repeated. This little bird is seen at intervals of a few minutes on the skirts of the tall plants, peeping cunningly to discover whether any intruders may be near; after which it immediately re-enters the thicket, and repeats its little ditty.
I never saw this bird fly farther than a few yards at a time. Its flight is low, and performed in a quick gliding manner, the bird throwing itself into the nearest bush or thicket of tall grass. It arrives in the Southern States, from Mexico, about the middle of March, and remains with us until the middle of September, during which time it rears two broods. Its nest is small, beautifully constructed, and usually attached to several stems of rank weeds. The outer parts are formed of the bark of stalks of the same weeds in a withered state, mixed with a finer kind and some cottony substances. It is beautifully lined with the cottony or silky substance that falls from the Cotton-wood tree. The eggs are from four to six, of a pure white colour, finely sprinkled with bright red dots.
This species destroys great numbers of spiders, which it frequently obtains by turning over the withered leaves on the ground. The young males do not attain the full beauty of their plumage until the first spring, and resemble the mother during their stay with us the first season Young and old associate together, and live in great harmony. I have not seen this species farther eastward than North Carolina.
The branch on which two of these birds are represented, is that of the tree commonly called the White Cucumber, a species of Magnolia. It flowers as early in the season as the Dog-wood. The flowers open before the leaves are expanded, and emit an odour resembling that of a lemon, but soon becoming disagreeable, as the blossom fades. This tree seldom grows to the height of thirty feet, and is consequently disregarded as a timber-tree. I have met with it only in the States of Mississippi and Louisiana, where it grows on the grounds preferred by the Kentucky Warbler during its stay in those States.
KENTUCKY WARBLER, SYLVIA FORMOSA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 85. Pl. xxv. fig. 3.
SYLVIA FORMOSA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 34.
Adult Male. Plate XXXVIII. Fig. 1.
Bill of ordinary length, nearly straight, subulato-conical, acute, the edges acute, the gap line a little deflected at the base. Nostrils basal, lateral, elliptical, half closed by a membrane. Head and neck of ordinary size. Body rather full. Feet of ordinary length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly by a few scutella, the uppermost long; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.
Plumage soft, blended, tufty. Wings of ordinary length, acute, the second quill longest. Tail of ordinary length, slightly forked when closed.
Bill brownish-black above, lighter beneath. Iris hazel. Feet pale flesh-colour. The general colour of the plumage above is deep yellowish-green, the crown of the head, and a broad patch under the eye, including the lore, black. Under parts, and a broad streak over the eye, bright yellow, tinged with green on the sides, abdomen, and under tail-coverts. Wings and tail yellowish-green, the inner webs only being dusky. Some spots of bluish-grey on the occiput.
Length 5½ inches, extent of wings 8; bill along the ridge 5/12, along the gap 7/12; tarsus 11/12, middle toe ⅚.
Adult Female. Plate XXXVIII. Fig. 2.
The female resembles the male, but wants the black band under the eye, and has the black of the head less extended backwards. The tints of the plumage generally are also lighter.
Dimensions nearly the same.
MAGNOLIA AURICULATA, _Wild._ Sp. Pl. vol. ii. p. 1268. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 482. _Mich._ Arbr. Forest. de l'Amer. Septentr. vol. iii. p. 94 Pl. 7.—POLYANDRIA POLYGYNIA, _Linn._ MAGNOLIÆ, _Juss._
This species, which is remarkable for the beauty of its foliage, is known in America by the names of _White Cucumber Tree_, _Long-leaved Cucumber Tree_, and _Indian Physic_. The latter name it has obtained from the circumstance of its bark being used in intermittent fevers. It is characterized by its rhomboido-oboval acute leaves, which are narrowed and two-lobed at the base; and its ovate acute petals. The flowers are greenish-white.
THE CRESTED TITMOUSE.
_PARUS BICOLOR_, LINN.
PLATE XXXIX. MALE AND FEMALE.
Although this smart little bird breeds in the State of Louisiana and the adjacent districts, it is not there found in so great numbers as in the Middle States, and farther to the northward. It generally prefers the depth of the forests during summer, after which it approaches the plantations, and even resorts to the granaries for corn.
Its flight is short, the bird being seldom seen on the wing long enough to cross a field of moderate extent. It is performed by repeated flaps of the wings, accompanied by jerks of the body and tail, and occasions a rustling noise, as it takes place from one tree to another. It moves along the branches, searches in the chinks, flies to the end of twigs and hangs to them by its feet, whilst the bill is engaged in detaching a beech or hazel nut, an acorn or a chinquapin, upon all of which it feeds, removing them to a large branch, where, having secured them in a crevice, it holds them with both feet, and breaks the shell by repeated blows of its bill. They are to be seen thus employed for many minutes at a time. They move about in little companies formed of the parents and their young, eight or ten together, and escorted by the Nuthatch or the Downy Woodpecker. It is pleasing to listen to the sound produced by their labour, which in a calm day may be heard at the distance of twenty or thirty yards. If a nut or an acorn is accidentally dropped, the bird flies to the ground, picks it up, and again returns to a branch. They also alight on the ground or on dry leaves, to look for food, after the trees become bare, and hop about with great nimbleness, going to the margins of the brooks to drink, and when unable to do so, obtaining water by stooping from the extremity of a twig hanging over the stream. In fact, they appear to prefer this latter method, and are also fond of drinking the drops of rain or dew as they hang at the extremities of the leaves.
Their notes are rather musical than otherwise, the usual one being loud and mellow. They do not use the _tee-tee-tee_ of their relative the Black-capped Titmouse, half so often as the latter does, but emit a considerable variety of sounds, many of which, if the bird from which they come does not happen to be known to the listener, are apt to induce disappointment in him, when on going up he finds it to be very different from what he expected. These sounds sometimes resemble a whistle, at another time a loud murmur, and seem as if proceeding from a bird at a much greater distance.
The crest of this species, which is generally erect, is a great improvement to its general appearance, the tints of the plumage being, as you perceive, kind reader, none of the most brilliant. The Crested Titmouse is of a rather vicious disposition, which sometimes prompts it to attack smaller birds, and destroy them by thumping their heads with its bill until it breaks the skull.
This species sometimes forms a nest by digging a hole for the purpose in the hardest wood, with great industry and perseverance, although it is more frequently contented with the hole of the Downy Woodpecker, or some other small bird of that genus. It fills the hole with every kind of warm materials, after which the female deposits from six to eight eggs, of a pure white, with a few red spots at the larger end. The eggs are laid about the beginning of April in the Southern States, and nearly a month later in the Middle Districts. As soon as the young are able to leave the nest, they are seen following the parent birds, and continue with them until the next spring.
I have met with this species in all parts of the United States which I have visited; and as my rambles have been extended over a very large portion of that country, I am surprised that I have not met with more than two species of Titmice, although I am of opinion that several others will yet be discovered.
The species of Pine, on a twig of which you see a pair these birds, is the _White Pine_ (_Pinus Strobus_), a tree of great beauty, of which individuals have been observed of the enormous height of 180 feet, with a diameter at the base of from six to eight feet. The trunk is branchless for two-thirds of its height, and affords the most valuable wood perhaps of any tree in the United States.
PARUS BICOLOR, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 544.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 567.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 100.
CRESTED TITMOUSE, PARUS BICOLOR, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 137. Pl. 8. fig. 5.
TOUPET TITMOUSE, _Lath._ Synops. vol. iv. p. 544.
Adult Male. Plate XXXIX. Fig 1.
Bill short, straight, rather robust, compressed, acute; both mandibles, with the dorsal outline arched, the upper slightly declinate at the tip. Nostrils basal, roundish, concealed by the recumbent feathers. Head large. Neck and body robust. Feet of ordinary length, rather robust; tarsus compressed, anteriorly scutellate, a little longer than the middle toe; outer toe slightly united at the base, hind one much stronger; claws rather large, much compressed, arched, acute.
Plumage blended, tufty; feathers of the upper part of the head elongated into a crest. Wings of moderate length, the second, third, and fourth quills nearly equal and longest. Tail long, even, of ten rather narrow, rounded feathers.
Bill black. Iris dark brown. Feet lead-colour. The general colour of the upper parts is a dull leaden blue; the forehead black; sides of the head lighter, and tinged with brown. Under parts greyish-white, sides tinged with yellowish-brown.
Length 6½ inches, extent of wings 9; bill along the ridge ⅓, along the gap ½; tarsus 11/12, middle toe ¾.
Adult Female. Plate XXXIX. Fig. 2.
The female hardly differs from the male in external appearance, being equally crested, and having the same tints.
THE WHITE PINE.
PINUS STROBUS, _Willd._ Sp. Plant. vol. iv. p. 501. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 644. _Mich._ Arb. Forest. de l'Amer. Sept. vol. i. p. 104. Pl. x.—MONŒCIA MONADELPHIA, _Linn._ CONIFERÆ, _Juss._
This species, which is a true Pine, has the leaves very slender, five together, with very short sheaths, and is further characterized by its cylindrical, pendulous cones, which are longer than the leaves, and have their scales lax. It grows in rich soil, in all parts of the United States from Canada to Virginia, and affords the best timber for masts, as well as for other purposes. In Britain, where it has long been planted, it is generally known by the name of _Weymouth_ Pine, or Lord Weymouth's Pine, from the name of the nobleman who introduced it.
THE AMERICAN REDSTART.
_MUSCICAPA RUTICILLA_, LINN.
PLATE XL. MALE AND FEMALE.
This is one of the most lively, as well as one of the handsomest, of our Fly-catchers, and ornaments our woods during spring and summer, when it cannot fail to attract the attention of any person who may visit the interior of the shady forests. It is to be met with over the whole of the United States, where it arrives, according to the different localities, between the beginning of March and the 1st of May. It takes its departure, on its way southward, late in September, and in the beginning of October.
It keeps in perpetual motion, hunting along the branches sidewise, jumping to either side in search of insects and larvæ, opening its beautiful tail at every movement which it makes, then closing it, and flirting it from side to side, just allowing the transparent beauty of the feathers to be seen for a moment. The wings are observed gently drooping during these motions, and its pleasing notes, which resemble the sounds of _Tetee-whee, Tetee-whee_, are then emitted. Should it observe an insect on the wing, it immediately flies in pursuit of it, either mounts into the air in its wake, or comes towards the ground spirally and in many zig-zags. The insect secured, the lovely Redstart reascends, perches, and sings a different note, equally clear, and which may be expressed by the syllables _wizz, wizz, wizz_. While following insects on the wing, it keeps its bill constantly open, snapping as if it procured several of them on the same excursion. It is frequently observed balancing itself in the air, opposite the extremity of a bunch of leaves, and darting into the midst of them after the insects there concealed.
When one approaches the nest of this species, the male exhibits the greatest anxiety respecting its safety, passes and repasses, fluttering and snapping its bill within a few feet, as if determined to repel the intruder. They now and then alight on the ground, to secure an insect, but this only for a moment. They are more frequently seen climbing along the trunks and large branches of trees for an instant, and then shifting to a branch, being, as I have said, in perpetual motion. It is also fond of giving chase to various birds, snapping at them without any effect, as if solely for the purpose of keeping up the natural liveliness of its disposition.
The young males of this species do not possess the brilliancy and richness of plumage which the old birds display, until the second year, the first being spent in the garb worn by the females; but, towards the second autumn, appear mottled with pure black and vermilion on their sides. Notwithstanding their want of full plumage, they breed and sing the first spring like the old males.
I have looked for several minutes at a time on the ineffectual attacks which this bird makes on wasps while busily occupied about their own nests. The bird approaches and snaps at them, but in vain; for the wasp elevating its abdomen, protrudes its sting, which prevents its being seized. The male bird is represented in the plate in this posture.
Its nest is generally made on a low bush or sapling, and has the appearance of hanging to the twigs. It is slight, and is composed of lichens and dried fibres of rank weeds or grape vines, nicely lined with soft cottony materials. The female lays from four to six white eggs, sprinkled with ash-grey and blackish dots. It rears only a single brood in a season. The old birds, I am inclined to think, leave the United States a month or three weeks before the young, some of which linger in the deep swamps of the States of Mississippi and Louisiana until the beginning of November.
MUSCICAPA RUTICILLA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 236.—_Lath._ Ornith. vol. ii. p. 473.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 68.
AMERICAN REDSTART, MUSCICAPA RUTICILLA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 103. Pl. vi. fig. 6. adult male; vol. v. p. 119. Pl. 45. fig. 2. young.—_Lath._ Synops. vol. iv. p. 427.
Adult Male. Plate XL. Fig. 1.
Bill of ordinary length, depressed at the base, compressed toward the tip, acute; upper mandible slightly notched, and deflected at the tip; lower straight. Nostrils basal, lateral, linear. Head and neck of moderate size. Body rather slender. Feet moderately long, slender; tarsus covered with short scutella before, with a longitudinal keeled plate behind, longer than the middle toe; toes slender, free; claws small, weak, slightly arched, compressed, acute.
Plumage blended, soft, glossy. The bill margined at the base with long spreading bristles. Wings of moderate length, third quill longest, second and first little shorter. Tail rather long, rounded.
Bill brownish-black. Iris dark brown. Feet blackish. Head, neck, fore part of the breast, and upper parts, black, the head, neck, and back glossed with blue. Sides of the breast, and under wing-coverts reddish-orange; abdomen white. Quills brownish-black, their anterior half orange, forming a broad transverse band on the wing. Two middle tail-feathers black, the rest black in their terminal half, yellow in the basal half.
Length 5 inches, extent of wings 6½; bill along the ridge 9/24, along the gap ½; tarsus ¾, middle toe 7/12.
Adult Female, Plate XL. Fig. 2.
Bill, feet and iris, as in the male. Head and upper parts brownish-grey, the former tinged with blue. Under parts greyish-white, the breast at the sides dull yellow. Band on the wings and at the base of the tail, pale yellow, tinged with green.
Dimensions nearly as in the male.
THE VIRGINIAN HORNBEAM, OR IRON-WOOD TREE.
OSTRYA VIRGINICA, _Wild._ Sp. Pl. vol. iv. p. 469. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 623.—MONŒCIA POLYANDRIA, _Linn._ Amentaceæ, _Juss._
This species is distinguished by its ovato-oblong leaves, which are somewhat cordate at the base, unequally serrated and acuminate, and its twin, ovate, acute cones. It is a small tree, attaining a height of from twenty to thirty feet, and a diameter of about one foot. The wood is white, and close-grained. The common name in America is _Iron-wood_, which it receives on account of the great hardness of the wood.
THE COUGAR.