Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 16
XANTHIUM STRUMARIUM, _Willd._ Sp. Pl. vol iv. p. 373. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 581. _Smith_, Engl. Fl. vol. iv. p. 136. —MONŒCIA PENTANDRIA, _Linn._ CORYMBIFERÆ, _Juss._
Root fibrous; stem solitary, erect, branched, from three to six feet high, furrowed, downy; leaves on long petioles, cordate, lobed, serrate, scabrous, three-nerved at the base; clusters axillar, of four or five fertile, and one or two barren flowers, which are green; nuts densely armed, and furnished with two beaks.
THE RED-HEADED WOODPECKER.
_PICUS ERYTHROCEPHALUS_, LINN.
PLATE XXVII. MALE, FEMALE, AND YOUNG.
You have now, kind reader, under consideration a family of Woodpeckers, the general habits of which are so well known in our United States, that, were I assured of your having traversed the woods of America, I should feel disposed to say little about them.
The _Red-heads_ (by which name this species is usually designated) may be considered as residents of the United States, inasmuch as many of them remain in the Southern Districts during the whole winter, and breed there in summer. The greater number, however, pass to countries farther south. Their migration takes place under night, is commenced in the middle of September, and continues for a month or six weeks. They then fly very high above the trees, far apart, like a disbanded army, propelling themselves by reiterated flaps of the wings, at the end of each successive curve which they describe in their flight. The note which they emit at this time is different from the usual one, sharp and easily heard from the ground, although the birds may be out of sight. This note is continued, as if it were necessary for keeping the straggling party in good humour. At dawn of day, the whole alight on the tops of the dead trees about the plantations, and remain in search of food until the approach of sunset, when they again, one after another, mount the air, and continue their journey.
With the exception of the Mocking Bird, I know no species so gay and frolicksome. Indeed, their whole life is one of pleasure. They find a superabundance of food everywhere, as well as the best facilities for raising their broods. The little labour which they perform is itself a source of enjoyment, for it is undertaken either with an assurance of procuring the nicest dainties, or for the purpose of excavating a hole for the reception of themselves, their eggs, or their families. They do not seem to be much afraid of man, although they have scarcely a more dangerous enemy. When alighted on a fence-stake by the road, or in a field, and one approaches them, they gradually move sidewise out of sight, peeping now and then to discover your intention; and when you are quite close and opposite, lie still until you are past, when they hop to the top of the stake, and rattle upon it with their bill, as if to congratulate themselves on the success of their cunning. Should you approach within arm's length, which may frequently be done, the Woodpecker flies to the next stake or the second from you, bends his head to peep, and rattles again, as if to provoke you to a continuance of what seems to him excellent sport. He alights on the roof of the house, hops along it, beats the shingles, utters a cry, and dives into your garden to pick the finest strawberries which he can discover.
I would not recommend to any one to trust their fruit to the Red-heads; for they not only feed on all kinds as they ripen, but destroy an immense quantity besides. No sooner are the cherries seen to redden, than these birds attack them. They arrive on all sides, coming from a distance of miles, and seem the while to care little about the satisfaction you might feel in eating some also. Trees of this kind are stripped clean by them. When one has alighted and tasted the first cherry, he utters his call-note, jerks his tail, nods his head, and at it again in an instant. When fatigued, he loads his bill with one or two, and away to his nest, to supply his young.
It is impossible to form any estimate of the number of these birds seen in the United States during the summer months; but this much I may safely assert, that an hundred have been shot upon a single cherry-tree in one day. Pears, Peaches, Apples, Figs, Mulberries, and even Pease, are thus attacked. I am not disposed to add to these depredations those which they commit upon the Corn, either when young and juicy, or when approaching maturity, lest I should seem too anxious to heap accusations upon individuals, who, although culprits, are possessed of many undeniably valuable qualities.
But to return:—They feed on apples as well as on other fruit, and carry them off by thrusting into them their sharp bills when open, with all their force, when they fly away to a fence-stake or a tree, and devour them at leisure. They have another bad habit, which is that of sucking the eggs of small birds. For this purpose, they frequently try to enter the boxes of the Martins or Blue-birds, as well as the pigeon-houses, and are often successful. The corn, as it ripens, is laid bare by their bill, when they feed on the top parts of the ear, and leave the rest either to the Grakles or the Squirrels, or still worse, to decay, after a shower has fallen upon it.
All this while the Red-heads are full of gaiety. No sooner have they satisfied their hunger, than small parties of them assemble on the tops and branches of decayed trees, from which they chase different insects that are passing through the air, launching after them for eight or ten yards, at times performing the most singular manœuvres, and, on securing their victim, return to the tree, where, immediately after, a continued cry of exultation is uttered. They chase each other on wing in a very amicable manner, in long, beautifully curved sweeps, during which the remarkable variety of their plumage becomes conspicuous, and is highly pleasing to the eye. When passing from one tree to another, their flight resembles the motion of a great swing, and is performed by a single opening of the wings, descending at first, and rising towards the spot on which they are going to alight with ease, and in the most graceful manner. They move upwards, sidewise, or backwards, without apparent effort, but seldom with the head downwards, as Nuthatches and some smaller species of Woodpeckers are wont to do.
Their curving from one tree to another, in the manner just described, is frequently performed as if they intended to attack a bird of their own species; and it is amusing to see the activity with which the latter baffles his antagonist, as he scrambles sidewise round the tree with astonishing celerity, in the same manner in which one of these birds, suspecting a man armed with a gun, will keep winding round the trunk of a tree, until a good opportunity presents itself of sailing off to another. In this manner a man may follow from one tree to another over a whole field, without procuring a shot, unless he watches his opportunity and fires while the bird is on wing. On the ground, this species is by no means awkward, as it hops there with ease, and secures beetles which it had espied whilst on the fence or a tree.
It is seldom that a nest newly perforated by these birds is to be found, as they generally resort to those of preceding years, contenting themselves with working them a little deeper. These holes are found not only in every decaying tree, but often to the number of ten or a dozen in a single trunk, some just begun, others far advanced, and others ready to receive the eggs. The great number of these holes, thus left in different stages, depends upon the difficulties which the bird may experience in finishing them; for whenever it finds the wood hard and difficult to be bored, it tries another spot. So few green or living trees are perforated by _this_ species, that I cannot at the present moment recollect having seen a single instance of such an occurrence.
All Woodpeckers are extremely expert at discovering insects as they lie under the bark of trees. No sooner have they alighted, than they stand for a few moments motionless and listening. If no motion is observed in the bark, the Woodpecker gives a smart rap with its bill, and bending its neck sidewise lays its head close to it, when the least crawling motion of a beetle or even a larva is instantly discovered, and the bird forthwith attacks the tree, removes the bark, and continues to dig until it reaches its prey, when it secures and swallows it. This manner of obtaining food is observed particularly during the winter, when few forest fruits are to be found. Should they, at this season, discover a vine loaded with grapes, they are seen hanging to the branches by their feet, and helping themselves with their bill. At this time they also resort to the corn-cribs, and feed on the corn gathered and laid up by the farmers.
In Louisiana and Kentucky, the Red-headed Woodpecker rears two broods each year; in the Middle Districts more usually only one. The female lays from two to six eggs, which are pure white and translucent, sometimes in holes not more than six feet from the ground, at other times as high as possible. The young birds have at first the upper part of the head grey; but towards autumn the red begins to appear. During the first winter, the red is seen richly intermixed with the grey feathers, and, at the approach of spring, scarcely any difference is perceptible between the sexes.
The Red-headed Woodpecker is found in all parts of the United States. Its flesh is tough, and smells strongly of ants and other insects, so as to be scarcely eatable.
A European friend of mine, on seeing some of these birds for the first time, as he was crossing the Alleghanies, wrote me, on reaching Pittsburg, that he had met with a beautiful species of Jay, the plumage of which was red, black and white, and its manners so gentle, that it suffered him to approach so near as the foot of a low tree on which it was.
On being wounded in the wing, they cry as they fall, and continue to do so for many minutes after being taken, pecking at their foe with great vigour. If not picked up, they make to the nearest tree, and are soon out of reach, as they can climb by leaps of considerable length faster than can be imagined. The number of insects of all sorts destroyed by this bird alone is incalculable, and it thus affords to the husbandman a full return for the mischief which it commits in his garden and fields.
In Kentucky and the Southern States, many of these birds are killed in the following manner. As soon as the Red-heads have begun to visit a Cherry or Apple tree, a pole is placed along the trunk of the tree, passing up amongst the central branches, and extending six or seven feet beyond the highest twigs. The Woodpeckers alight by preference on the pole, and while their body is close to it, a man standing at the foot of the pole gives it a smart blow with the head of an axe, on the opposite side to that on which the Woodpecker is, when, in consequence of the sudden and violent vibration produced in the upper part, the bird is thrown off dead.
PICUS ERYTHROCEPHALUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 174. —_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 227.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 45.
RED-HEADED WOODPECKER, PICUS ERYTHROCEPHALUS, _Wilson_, Amer. Ornith. vol i. p. 142. Pl. ix. fig. i.—_Lath._ Synops. vol. ii. p. 561.
Adult Male. Plate XXVII. Fig. 1.
Bill longish, straight, strong, compressed toward the tip, which is vertically acute; upper mandible with the dorsal outline nearly straight, the edges acute and overlapping; under mandible with acute, slightly inflected edges. Nostrils basal, elliptical, direct, open. Head rather large; neck short; body robust. Feet short; tarsus and toes scutellate; two toes before and two behind, the inner hind toe shortest; claws strong, arched, acute.
Plumage glossy, generally blended, on the back and wings compact. Wings longish, third and fourth quills longest. Tail much rounded, of twelve decurved stiff feathers, worn by rubbing to an acute, ragged point. Palpebral region bare.
Bill light blue, dark at the tip. Feet of the same colour. Iris dark hazel, palpebral region bluish. Head and neck bright crimson. Back wing-coverts, primaries and tail-feathers black, with blue reflections; rump and secondaries white, the shafts of the latter black. Breast and abdomen white, tinged with yellowish-brown; an irregular transverse narrow band of black at the junction of the red of the fore-neck and the white of the breast.
Length 9 inches, extent of wings 17; bill along the ridge 1, along the gap 1⅓; tarsus 1.
Adult Female. Plate XXVII. Fig. 2.
The female differs from the male only in being smaller, and in having the tints of the plumage somewhat less vivid.
Length 8½ inches.
Young Birds. Plate XXVII. Fig. 3, 3, 3.
The young when fully fledged have the bill and iris dark brown, the feet bluish. The head and neck are dark brownish-grey, mottled with small streaks of dark brown; the back and wing-coverts of the same colour, spotted with darker; the primaries brownish-black, margined with whitish, the secondaries yellowish-white, barred with black; the tail brownish-black, tipped with white; the rump and under parts greyish-white.
THE SOLITARY FLY-CATCHER, OR VIREO.
_VIREO SOLITARIUS_, VIEILL.
PLATE XXVIII. MALE AND FEMALE.
This, reader, is one of the scarce birds that visit the United States from the south, and I have much pleasure in being able to give you an account of it, as hitherto little or nothing has been known of its history.
It is an inhabitant of Louisiana during the spring and summer months, when it resorts to the thick cane-brakes of the alluvial lands near the Mississippi, and the borders of the numberless swamps that lie in a direction parallel to that river. It is many years since I discovered it, but as I am not at all anxious respecting priority of names, I shall not insist upon this circumstance. In the month of May 1809, I killed a male and a female of this species, near the mouth of the Ohio, while on a shooting expedition after young swans. The following spring, I killed a female near Henderson in Kentucky. In 1821, I again procured a pair, with their nest and eggs, near the mouth of Bayou La Fourche, on the Mississippi, and since that period have killed eight or ten pairs.
The nest is prettily constructed, and fixed in a partially pensile manner between two twigs of a low bush, on a branch running horizontally from the main stem. It is formed externally of grey lichens, slightly put together, and lined with hair, chiefly from the deer and raccoon. The female lays four or five eggs, which are white, with a strong tinge of flesh-colour, and sprinkled with brownish-red dots at the larger end. I am inclined to believe that the bird raises only one brood in a season.
The manners of this bird are not those of the Titmouse, Fly-catcher, or Warbler, but partake of those of all three. It has the want of shyness exhibited in the Red-eyed and Yellow-throated Fly-catchers. It hangs to bunches of small berries, feeding upon them as a Titmouse does on buds of trees; and again searches amongst the leaves and along the twigs of low bushes, like most of the Warblers. On the other hand, it differs from all these in their principal habits. Thus, it never snaps at insects on the wing, although it pursues them; it never attacks small birds and kills them by breaking in their skulls, as the Titmouse does; nor does it hold its prey under its foot in the way of the Yellow-throated Fly-catcher or Vireo, a habit which allies the latter to the Shrikes. On account of all these circumstances, I look upon this bird as deserving the attention of systematic writers, who probably will find its proper place in the general arrangement.
The flight of this bird is performed by a continued _tremor_ of the wings, as if it were at all times angry. It seldom rises high above its favourite cane-brakes, but is seen hopping up and down about the stems of low bushes and the stalks of the canes, silently searching for food, more in the manner of the Worm-eating Warbler than in that of any other bird known to me. Their confidence at the approach of man is very remarkable. They look on without moving until you are within a few feet, and retire only in proportion as you advance towards them. In this respect it resembles the White-eyed Fly-catcher.
When wounded by a shot, it remains quite still on the ground, opens its bill when you approach it, and bites with all its might when laid hold of, although its strength is not sufficient to enable it to inflict a wound. I have never heard it utter a note beyond that of a querulous low murmuring sound, when chasing another bird from the vicinity of its nest. The young all leave the nest, if once touched, and hide among the grass and weeds, where the parents continue to feed them. I once attempted to feed some young birds of this species, but they rejected the food, which consisted of flies, worms, and hard-boiled eggs, and died in three days without ever uttering a note. In 1829, I shot one of these birds, a fine male, in the Great Pine Swamp. This was the only individual I ever saw to the eastward of Henderson on the Ohio. As this happened in the beginning of September, it is probable that some migrate to a considerable distance north-east; but I am at the same time of opinion that very few of these birds enter the United States.
I have represented a pair of them killed near a nest in a cane-brake. A general description of the American Cane will be found in the present volume.
VIREO SOLITARIUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 70.
SOLITARY FLY-CATCHER, MUSCICAPA SOLITARIA, _Wils._ Amer. Ornith. vol ii. p. 143. Pl. xvii. fig. 6.
Adult Male. Plate XXVIII. Fig. 1.
Bill rather short, broad and depressed at the base, strong, nearly straight; upper mandible with the sides convex, the edges overlapping and notched near the tip, which is suddenly decurved; lower mandible a little shorter, convex on the sides and back. Nostrils basal, roundish. Head and neck large. Body ovate. Feet of ordinary length, rather strong; tarsus compressed, covered anteriorly with transverse scutella; toes free, scutellate above, the lateral ones nearly equal; claws arched, compressed, acute.
Plumage blended, tufty. Bristle-pointed feathers at the base of the bill. Wings of ordinary length, the third quill longest. Tail slightly forked, of twelve feathers.
Bill black above, light blue beneath. Iris dark brown. Feet and claws light blue. Head and back light olive-green; cheeks of the same colour. A band of white on the forehead, passing over the eye, and nearly encircling it, leaving the loral space dark green. Rump and upper tail-coverts greenish-brown. Quills blackish-brown, margined externally with brownish-yellow; two first rows of coverts blackish-brown, largely tipped with white, forming two bands on the wing. Tail brownish-black, margined externally with yellowish-white. Under parts brownish-grey, fading posteriorly into white.
Length 5½ inches, extent of wings 8½; bill along the ridge 9/12, along the gap ½; tarsus ⅔.
Adult Female. Plate XXVIII. Fig. 2.
The female is considerably duller. The colouring is generally similar, but the head is brownish-grey, and the band on the forehead and round the eyes narrower and tinged with grey.
Length 5¼.
THE AMERICAN CANE.
MIEGIA MACROSPERMA, _Pursh_, Fl. Amer. vol. i. p. 59. ARUNDINARIA MACROSPERMA, _Mich._ Fl. Amer. vol. i. p. 74. —TRIANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ GRAMINEÆ, _Juss._
As the Cane is elsewhere described, it is unnecessary to speak particularly of it here.
THE TOWHE BUNTING.
_FRINGILLA ERYTHROPHTHALMA_, LINN.
PLATE XXIX. MALE AND FEMALE.
The flight of the Towhe Bunting is short, low, and performed from one bush or spot to another, in a hurried manner, with repeated strong jerks of the tail, and such quick motions of the wings, that one may hear their sound, although the bird should happen to be out of sight. On the ground, where it is more usually to be seen, it hops lightly, without moving the tail more than the Common Sparrow of Europe. It is a diligent bird, spending its days in searching for food and gravel, amongst the dried leaves and in the earth, scratching with great assiduity, and every now and then uttering the notes _tow-hee_, from which it has obtained its name. At other times, it ascends to the top of a small tree, or its favourite low bushes and briars, on which it sings very sweetly a few continued mellow notes.
This species constructs a larger nest than birds of its size usually do, and scoops out a place for its foundation in the earth, sometimes in an open spot, more commonly at the foot of a small sapling or large bunch of tall grass. The nest is sunk into the ground, so as to be level with it at top, and is composed of dried leaves and the bark of vines, lined with grasses of fine texture, as well as fibrous roots. The female lays from four to six eggs, and rears two, sometimes three, broods each season. If disturbed while sitting, she moves off apparently in great agony, but with more celerity than most other birds, by which means she generally prevents her nest being discovered. Snakes, however, suck the eggs, as does the Crow. The young leave the nest long before they are able to fly, and follow the mother about on the ground for several days. Some of the nests of this species are so well concealed, that in order to discover them, one requires to stand quite still on the first appearance of the mother. I have myself several times had to regret not taking this precaution.
The favourite haunts of the Towhe Buntings are dry barren tracts, but not, as others have said, low and swampy grounds, at least during the season of incubation. In the Barrens of Kentucky they are found in the greatest abundance.
Their migrations are performed by day, from bush to bush, and they seem to be much at a loss when a large extent of forest is to be traversed by them. They perform these journeys almost singly. The females set out before the males in autumn, and the males before the females in spring, the latter not appearing in the Middle Districts until the end of April, a fortnight after the males have arrived. Many of them pass the confines of the United States in their migrations southward and northward.
Although these birds are abundant in all parts of the Union, they never associate in flocks, but mingle during winter with several species of Sparrow. They generally rest on the ground at night, when many are caught by weasels and other small quadrupeds. None of them breed in Louisiana, nor indeed in the State of Mississippi, until they reach the open woods of the Choctaw Indian Nation.
I have represented the male and female moving through the twigs of the Common Briar, usually called the _Black Briar_. It is a plump bird, and becomes very fat in winter, in consequence of which it is named _Grasset_ in Louisiana, where many are shot for the table by the French planters.
FRINGILLA ERYTHROPHTHALMA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 318. —_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 112.
EMBERIZA ERYTHROPHTHALMA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 413.
TOWHE BUNTING, EMBERIZA ERYTHROPHTHALMA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 35. Pl. 10. fig. 5, Male; vol. vi. p. 90. Pl. 53. fig. 5. Female.—_Lath._ Synops. vol. iii. p. 199.
Adult Male. Plate XXIX. Fig. 1.