Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 11

Chapter 114,050 wordsPublic domain

The Great-footed Hawk does not however content himself with water-fowl. He is generally seen following the flocks of Pigeons and even Blackbirds, causing great terror in their ranks, and forcing them to perform various aerial evolutions to escape the grasp of his dreaded talons. For several days I watched one of them that had taken a particular fancy to some tame pigeons, to secure which it went so far as to enter their house at one of the holes, seize a bird, and issue by another hole in an instant, causing such terror among the rest as to render me fearful that they would abandon the place. However, I fortunately shot the depredator.

They occasionally feed on dead fish that have floated to the shores or sand bars. I saw several of them thus occupied while descending the Mississippi on a journey undertaken expressly for the purpose of observing and procuring different specimens of birds, and which lasted four months, as I followed the windings of that great river, floating down it only a few miles daily. During that period, I and my companion counted upwards of fifty of these Hawks, and killed several, among which was the female represented in the plate now before you, and which was found to contain in its stomach bones of birds, a few downy feathers, the gizzard of a Teal, and the eyes and many scales of a fish. It was shot on the 26th December 1820. The ovary contained numerous eggs, two of which were as large as pease.

Whilst in quest of food, the Great-footed Hawk will frequently alight on the highest dead branch of a tree in the immediate neighbourhood of such wet or marshy grounds as the Common Snipe resorts to by preference. His head is seen moving in short starts, as if he were counting every little space below; and while so engaged, the moment he spies a Snipe, down he darts like an arrow, making a rustling noise with his wings that may be heard several hundred yards off, seizes the Snipe, and flies away to some near wood to devour it.

It is a cleanly bird, in respect to feeding. No sooner is the prey dead than the Falcon turns its belly upward, and begins to pluck it with his bill, which he does very expertly, holding it meantime quite fast in his talons; and as soon as a portion is cleared of feathers, tears the flesh in large pieces, and swallows it with great avidity. If it is a large bird, he leaves the refuse parts, but, if small, swallows the whole in pieces. Should he be approached by an enemy, he rises with it and flies off into the interior of the woods, or if he happens to be in a meadow, to some considerable distance, he being more wary at such times than when he has alighted on a tree.

The Great-footed Hawk is a heavy, compact, and firmly built bird for its size, and when arrived at maturity, extremely muscular, with very tough flesh. The plumage differs greatly according to age. I have seen it vary in different individuals, from the deepest chocolate-brown to light grey. Their grasp is so firm, that should one be hit while perched, and not shot quite dead, it will cling to the branch until life has departed.

Like most other Hawks, this is a solitary bird, excepting during the breeding season, at the beginning of which it is seen in pairs. Their season of breeding is so very early, that it might be said to be in winter. I have seen the male caressing the female as early as the first days of December.

This species visits Louisiana during the winter months only; for although I have observed it mating then, it generally disappears a few days after, and in a fortnight later none can be seen. It is scarce in the Middle States, where, as well as in the Southern Districts, it lives along water-courses, and in the neighbourhood of the shores of the sea and inland lakes. I should think that they breed in the United States, having shot a pair in the month of August near the Falls of Niagara. It is extremely tenacious of life, and if not wounded in the wings, though mortally so in the body, it flies to the last gasp, and does not fall until life is extinct. I never saw one of them attack a quadruped, although I have frequently seen them perched within sight of squirrels, which I thought they might easily have secured, had they been so inclined.

Once when nearing the coast of England, being then about a hundred and fifty miles distant from it, in the month of July, I obtained a pair of these birds, which had come on board our vessel, and had been shot there. I examined them with care, and found no difference between them and those which I had shot in America. They are at present scarce in England, where I have seen only a few. In London, some individuals of the species resort to the cupola of St Paul's Cathedral, and the towers of Westminster Abbey, to roost, and probably to breed. I have seen them depart from these places at day dawn, and return in the evening.

The achievements of this species are well known in Europe, where it is even at the present day trained for the chase. Whilst on a visit at Dalmahoy, the seat of the Earl of Morton, near Edinburgh, I had the pleasure of seeing a pair of these birds hooded, and with small brass bells on their legs, in excellent training. They were the property of that nobleman.

These birds sometimes roost in the hollows of trees. I saw one resorting for weeks every night to a hole in a dead sycamore, near Louisville in Kentucky. It generally came to the place a little before sunset, alighted on the dead branches, and in a short time after flew into the hollow, where it spent the night, and from whence I saw it issuing at dawn. I have known them also retire for the same purpose to the crevices of high cliffs, on the banks of Green River in the same state. One winter, when I had occasion to cross the Homochitta River, in the State of Mississippi, I observed these Hawks in greater numbers than I had ever before seen.

Many persons believe that this Hawk, and some others, never drink any other fluid than the blood of their victims; but this is an error. I have seen them alight on sand bars, walk to the edge of them, immerse their bills nearly up to the eyes in the water, and drink in a continued manner, as Pigeons are known to do.

FALCO PEREGRINUS, _Gmel._ Syst. vol. i. p. 272.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 33.—_Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 27.

PEREGRINE FALCON, _Lath._ Synopsis, vol. i. p. 73, and Suppl. p. 18.

GREAT-FOOTED HAWK, _Wilson_, Americ. Ornith. vol ix. p. 120, Pl. 76.

Adult Male. Plate XVI. Fig. 1.

Bill shortish, as broad as deep, the sides convex, the dorsal outline convex from the base; upper mandible cerate, the edges blunt, slightly inflected, with a process towards the curvature on either side with a hollow, the tip trigonal, descending obliquely, acute; lower mandible involute at the edges, truncate at the end, with a notch near it, corresponding to the process above. Nostrils round, lateral, with a soft papilla in the centre, connected with the upper edge. Head rather large and round. Neck shortish. Body ovate, anteriorly broad. Legs robust, short roundish; tarsi covered all round with imbricated scales, the anterior largest, broad, and subhexagonal, the posterior small and rounded. Toes robust, covered above with broad scutella, scabrous and tubercular below; middle and outer toes connected by a membrane; claws roundish, strong and curved, acute, marginate beneath.

Plumage ordinary, compact, imbricated. Feathers of the back rounded, of the neck and breast anteriorly broad and rounded; of the sides long, all acuminate; of the thighs long and rounded. Space between the bill and eye covered only with bristly feathers. Feathers of the forehead with bristly points. Wings long; primary quills moderately broad, attenuated; first quill notched near the end; secondaries curved inwards, broad, obtuse, with an acumen. Tail-feathers broadish, rounded, the tail rather long, and nearly even.

Bill blackish-blue at the tip, pale green at the base, cere oil-green; bare orbital space orange. Iris hazel. Feet lemon-yellow; claws brownish-black. Head and hind neck greyish-black, tinged with blue; the rest of the upper parts dark bluish-grey, indistinctly barred with deep brown. Quills blackish-brown, the inner webs marked with transverse elliptical spots of reddish-white. Tail greyish-brown, marked with about twelve bars, the last of which is broad, the rest diminishing in size and intensity of tint. Throat and fore-neck white; a broad band of blackish-blue from the angle of the mouth downwards; cheeks whitish-grey; sides, breast and thighs reddish-white, transversely marked with dark brown spots in longitudinal series. Under wing feathers whitish, transversely barred.

Length 16½ inches, extent of wings 30; bill 1⅛ along the ridge; tarsus 1⅞, middle toe 2½.

The figure represents a male in full vigour. When the bird gets older, the colours of the upper parts acquire a lighter tint in the male, and sometimes the back is ash-grey; but in the female, they gradually assume a deeper hue.

Adult Female. Plate XVI. Fig. 2.

The colour of the upper parts is more brown; tips of the secondary quills more or less whitish, tail tipped with brownish-white; throat and fore neck yellowish-white; the latter longitudinally marked with guttiform spots; general colour beneath yellowish-white, marked with longitudinal broad spots. Vent-feathers reddish; under tail-coverts marked with narrow bars.

Length 19½ inches, extent of wings 36; beak 1½ along the ridge; tarsus 2, middle toe 3½.

THE CAROLINA TURTLE DOVE.

_COLUMBA CAROLINENSIS_, LINN.

PLATE XVII. MALE AND FEMALE.

I have tried, kind reader, to give you a faithful representation of two as gentle pairs of Turtles as ever cooed their loves in the green woods. I have placed them on a branch of Stuartia, which you see ornamented with a profusion of white blossoms, emblematic of purity and chastity.

Look at the female, as she assiduously sits on her eggs, embosomed among the thick foliage, receiving food from the bill of her mate, and listening with delight to his assurances of devoted affection. Nothing is wanting to render the moment as happy as could be desired by any couple on a similar occasion.

On the branch above, a love scene is just commencing. The female, still coy and undetermined, seems doubtful of the truth of her lover, and virgin-like resolves to put his sincerity to the test, by delaying the gratification of his wishes. She has reached the extremity of the branch, her wings and tail are already opening, and she will fly off to some more sequestered spot, where, if her lover should follow her with the same assiduous devotion, they will doubtless become as blessed as the pair beneath them.

The Dove announces the approach of spring. Nay, she does more:—she forces us to forget the chilling blasts of winter, by the soft and melancholy sound of her cooing. Her heart is already so warmed and so swelled by the ardour of her passion, that it feels as ready to expand as the buds on the trees are, under the genial influence of returning heat.

The flight of this bird is extremely rapid, and of long duration. Whenever it starts from a tree or the ground, on being unexpectedly approached, its wings produce a whistling noise, heard at a considerable distance. On such occasions, it frequently makes several curious windings through the air, as if to prove its capability of efficient flight. It seldom rises far above the trees, and as seldom passes through dense woods or forests, but prefers following their margins, or flying about the fences and fields. Yet, during spring, and particularly whilst the female is sitting on her eggs, the male rises as if about to ascend to a great height in the air, flapping his wings, but all of a sudden comes downwards again, describing a large circle, and sailing smoothly with wings and tail expanded, until in this manner he alights on the tree where his mate is, or on one very near it. These manœuvres are frequently repeated during the days of incubation, and occasionally when the male bird is courting the female. No sooner do they alight than they jerk out their tail in a very graceful manner, and balance their neck and head. Their migrations are not so extensive as those of the Wild Pigeon (_Columba migratoria_); nor are they performed in such numbers, two hundred and fifty or three hundred doves together being considered a large flock.

On the ground, along the fences, or on the branches of trees, the Carolina Turtle walks with great ease and grace, frequently jerking its tail. It is able to run with some swiftness when searching for food in places where it is scarce. It seldom bathes, but drinks by swallowing the water in long draughts, with the bill deeply immersed, frequently up to the eyes.

They breed in every portion of the United States that I have visited, and according to the temperature of different localities, rear either one or two broods in the season. In Louisiana, they lay eggs early in April, and sometimes in the month of March, and have there two broods. In the State of Connecticut, they seldom begin to lay before the middle of May, and as seldom have more than one brood. On the borders of Lake Superior, they are still later. They lay two eggs of a pure white colour, and having some degree of translucency. They make their nest in any kind of tree, on horizontal branches or twigs. It is formed of a few dry sticks, so loosely put together as to appear hardly sufficient to keep the eggs or young from falling.

The roosting places which the Carolina Turtles prefer are among the long grasses found growing in abandoned fields, at the foot of dry stalks of maize, or on the edges of meadows, although they occasionally resort to the dead foliage of trees, as well as that of different species of evergreens. But in all these places they rise and fly at the approach of man, however dark the night may be, which proves that the power of sight which they then possess is very great. They seldom place themselves very near each other when roosting on the ground, but sometimes the individuals of a flock appear diffused pretty equally over a whole field. In this particular, they greatly differ from our Common Wild Pigeon, which settles in compact masses on the limbs of trees during the night. The Doves, however, like the Pigeons, are fond of returning to the same roosting grounds from considerable distances. A few individuals sometimes mix with the Wild Pigeons, as do the latter sometimes with the Doves.

The Turtle Dove may with propriety be considered more as a gleaner than as a reaper of the husbandman's fields, scarcely ever committing any greater depredation than the picking up a few grains in seed-time, after which it prefers resorting to those fields from which the grain has been cut and removed. It is a hardy bird, and stands the severest winters of our Middle States, where some remain the whole year.

The flesh of these birds is remarkably fine, when they are obtained young and in the proper season. Such birds become extremely fat, are tender and juicy, and in flavour equal in the estimation of some of my friends, as well as in my own, to that of the Snipe or even the Woodcock; but as taste in such matters depends much on circumstances, and perhaps on the whim of individuals, I would advise you, reader, to try for yourself. These birds require good shooting to bring them down, when on wing, for they fly with great swiftness, and not always in a direct manner. It is seldom that more than one can be killed at a shot when they are flying, and rarely more than two or three when on the ground, on account of their natural propensity to keep apart.

In winter, they approach the farm-houses, feed among the Poultry, Sparrows, Grakles, and many other birds, and appear very gentle; but no sooner are they frequently disturbed or shot at, than they become extremely shy. When raised from the nest, they are easily tamed. I have even known some instances of their breeding in confinement. When caught in traps and cooped, they feed freely, and soon become fat, when they are excellent for the table.

When shot, or taken alive in the hand, this and our other species of Pigeon, lose the feathers on the slightest touch, a circumstance peculiar to the genus, and to certain gallinaceous birds.

* * * * *

The _Stuartia Malacodendron_, on which I have placed the two pairs alluded to at the commencement of this article, is a tree of small height, which grows in rich grounds at the foot of hills not far from water-courses. The wood is brittle and useless, the flower destitute of scent, but extremely agreeable to the eye. Little clusters of twenty or thirty of these trees are dispersed over the southernmost of the United States. I have never met with it in the Middle, Western or Northern Districts.

COLUMBA CAROLINENSIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 286.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 613.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 119.

CAROLINA PIGEON, _Lath._ Syn. vol. iv. p. 663.

CAROLINA PIGEON, OR TURTLE DOVE, COLUMBA CAROLINENSIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. v. p. 91. Pl. xliii. fig. 1.

Adult Male. Plate XVII. Fig. 1, 1.

Bill straight, of ordinary length, rather slender, broader than deep at the base, with a tumid fleshy covering, compressed towards the end, rather obtuse; upper mandible slightly declinate at the tip; edges involute. Head small. Neck slender. Body rather full. Legs short and strong; tarsus covered anteriorly with scutella, rather rounded; toes scutellate, slightly webbed at the base; claws short, depressed, obtuse.

Plumage compact on the back, blended and soft on the head, neck and under parts. Wings long, second quill longest. Tail wedge-shaped, long, of fourteen feathers, the middle ones tapering, the rest obtuse.

Bill blackish, at the base carmine-purple. Iris hazel; orbit greenish-blue. Feet carmine-purple; claws dusky. Crown of the head, and upper part of the neck, bright greenish-blue; the rest of the upper parts, including the wing-coverts, light yellowish-brown, tinged with light blue, of which colour are the edges of the wings, and the outer webs of the quills towards the base. Some of the proximal wing-coverts spotted with black. Forehead, and sides of the head brownish-yellow, which colour predominates on the under parts, the breast and neck tinged with blue, and the abdomen and under tail-coverts paler. Quills dusky, margined externally with whitish, the last secondaries light brown and spotted with black. The two middle tail-feathers, and the outer webs of the next five on each side like the back; all the feathers, excepting the middle ones, have a spot of black about an inch from their extremity, the space between which and the base is bright greenish-blue, that beyond it being paler and tinged with brown, excepting in the three outer feathers, where it is white, as is the outer web of the outermost.

Length 12 inches, extent of wings 17; bill along the ridge 7/12, along the gap ¾.

Adult Female. Plate XVII. Fig. 2, 2.

The female is somewhat duller in the tints of the plumage; the bright blue of the head is wanting, that part being coloured like the back; the neck and breast have less blue, and the white of the tail is less pure.

Length 11 inches, extent of wings 15½; bill as in the male.

THE WHITE-FLOWERED STUARTIA.

STUARTIA MALACODENDRON, _Willd._ Sp. Pl. vol. iii. p. 840. STUARTIA VIRGINICA, _Pursh_, Fl. Amer. vol. ii. p. 451. —MONADELPHIA POLYANDRIA, _Linn._

A small tree, with smooth spreading branches; ovate-acute leaves, generally entire at the margins; axillar flowers, which are solitary, or two together; large white corollas, of five rounded petals, and reddish-purple stamina. The leaves vary in being sometimes serrated, and more or less downy. It flowers from June to September.

BEWICK'S WREN.

_TROGLODYTES BEWICKII._

PLATE XVIII. MALE.

The bird represented under the name of Bewick's Wren I shot on the 19th October 1821, about five miles from St Francisville, in the State of Louisiana. It was standing as nearly as can be represented in the position in which you now see it, and upon the prostrate trunk of a tree not far from a fence. My drawing of it was made on the spot. Another individual was shot a few days after, by a young friend, JOSEPH R. MASON, who accompanied me on my rambles. In the month of November 1829, I had the pleasure of meeting with another of the same species, about fifteen miles from the place above mentioned, and as it was near the house at which I was then on a visit, I refrained from killing it, in order to observe its habits. For several days, during which I occasionally saw it, it moved along the bars of the fences, with its tail generally erect, looking from the bar on which it stood towards the one next above, and caught spiders and other insects, as it ran along from one pannel of the fence to another in quick succession, now and then uttering a low _twitter_, the only sound which I heard it emit. It occasionally hopped sidewise, now with its head towards me, and again in the contrary direction, at times descending to the ground, to inspect the lowest bar, but only for a few moments. At other times, it would fly to a peach or apple-tree close to the fence, ascend to its top branches, always with hopping movements, and, as if about to sing, would for an instant raise its head, and lower its tail, but without giving utterance to any musical notes. It would then return to the fence, and continue its avocations as already described. I shot the bird, and have it preserved in spirits.

In shape, colour and movements, it nearly resembles the Great Carolina Wren, and forms a kind of link between that bird and the House Wren, an account of which you will find in this volume. It has not the quickness of motion, nor the liveliness, of either of these birds. Where it comes from, and whither it goes to breed, are quite unknown to me.

I have honoured this species with the name of BEWICK, a person too well known for his admirable talents as an engraver on wood, and for his beautiful work on the Birds of Great Britain, to need any eulogy of mine. I enjoyed the pleasure of a personal acquaintance with that gentleman, and found him at all times a most agreeable, kind, and benevolent friend.

The little twig on which the Wren is perched, is from the tree commonly called the Iron-wood Tree, a species of Elm, the wood of which is very hard and of close texture. The branches, and sometimes the stem, are ornamented with longitudinal expansions, resembling cork in their nature, but much harder.

TROGLODYTES BEWICKII.

Adult Male. Plate XVIII.

Bill nearly as long as the head, subulato-conical, acute, slightly arched, compressed. Mandibles of equal breadth, with acute margins, the gap line a little arched, and slightly deflected at the base. Nostrils basal, oval, half closed by a membrane. Feet longish, proportionally rather robust; tarsus anteriorly scutellate, compressed, acute behind, longer than the middle toe; toes free, scutellate above, the lateral ones nearly equal, the posterior long; claws slender, compressed, acute, arched, that of the hind toe much larger.

Plumage rather compact above, blended beneath. Wings short, very convex, rounded; first quill short, third and fourth longest. Tail erect, long, of ten feathers, much rounded, the outer feather not more than half the length of the middle one, all rounded at the end.