Glimpses of Indian Birds

Part 6

Chapter 64,183 wordsPublic domain

Hoopoes (_Upupa indica_) are constant visitors to my lawn. They revel in soft ground. The comparatively hard probe-like bill of the hoopoe enables the bird to extract insects from ground on which the soft-billed snipe could make no impression. But hoopoes prefer soft ground; from it they can obtain food with but little effort. Unfortunately for them, velvety lawns are not common in India; hence the birds flock to those that exist as eagerly as Europeans rush to the Himalayas in June. A few mornings ago I counted twenty-seven hoopoes feeding on my lawn. Occasionally a hoopoe perches on one of the bars from which my mosquito curtains hang, and thus unconsciously exposes himself to close scrutiny on my part. There are few birds so delightful to watch as hoopoes. Their form is unique. Their colouring is striking and pleasing. Then they are such fussy little creatures. When feeding they behave as if they were in a violent hurry. The _modus operandi_ is a hasty tap of the bill here and another there, and if these reveal nothing promising, a few hurried steps, then more probing. The majority of these tappings and probings reveal nothing, but every now and then a spot is discovered beneath which an ant-lion, earth-worm, or other creature lies buried. Then the fun waxes fast and furious; the hoopoe begins to excavate in real earnest, and plies its bill as eagerly as a terrier scratches away the loose earth that conceals its retreating quarry. After a few seconds this strenuous probing and digging usually results in some creature being dragged out of the earth. This is swallowed by the hoopoe after a little manipulation rendered necessary by the length of the bird’s bill. Having disposed of its quarry the insatiable hoopoe passes on, without a pause, to seek for further victims. With twenty or thirty hoopoes thus at work, day after day, it is strange that the insect store of my lawn does not become exhausted.

While the hoopoe is feeding, its fan-like crest remains tightly closed. This attitude of the crest denotes business. The corona of the hoopoe is as mobile as are the ears of a horse. There is more expression in it than in the face of many a man or woman.

Mynas are, of course, always to be found on the lawn, but as these birds feed largely on grasshoppers, they seek their food by preference amid grass which is drier and longer than that of my lawn.

At the time when the grass is irrigated numbers of pied mynas (_Sturnopastor contra_) and paddy-birds (_Ardeola grayii_) visit the lawn. The former strut about, and the latter stand near the place where the water trickles from the pipe. Both come in quest of creatures driven from their underground homes by the water.

Occasionally two or three crows visit the lawn; these come to gratify their curiosity rather than for food. Crows are inquisitive creatures, and cannot resist visiting any spot where they see other birds enjoying themselves. Wagtails are birds which are very partial to lawns, but all the Indian species, with one exception, leave India in April or May, so that their graceful forms do not delight the eye in the hot weather.

XV THE GREY HORNBILL

Hornbills, like the Jews, are a peculiar race. There are no other birds like unto them. They are fowls of extravagant form. Their bodies are studies in disproportion. The beak and tail of each species would fit admirably a bird twice as big as their actual possessor, while birds less than half their size might well look askance at the wings with which hornbills are blessed. With the solitary exception of the “cake walk” of the adjutant (_Leptoptilus dubius_), I know of no sight in Nature more absurd than the flight of the hornbill. By dint of a series of vigorous flaps of its disproportionately short wings the bird manages to propel itself through the air. But the efforts put forth are too strenuous to be maintained for many seconds at a time. When it has managed to acquire a little impetus, the great bird gives its pinions a rest, and sails at a snail’s pace for a few seconds, after which, in order to save itself from falling, it violently flaps its wings again, and thus manages to win its way laboriously from one grove to another, in much the same way as the primitive flying reptiles must have done. Nor is the excitement over when it reaches its destination. Owing to the weight of the beak, the hornbill is in danger of toppling over, head foremost, as it alights on a branch, and assuredly would sometimes do so but for the long tail which serves to balance the great beak. So vigorously does the hornbill have to flap its wings during flight that the sound of the air rushing through them can be heard for nearly half a mile in the case of the largest species.

All hornbills are grotesque. The grey species is, however, the least grotesque, and approaches the most nearly to the appearance of normal birds. Three species of grey hornbill occur in India. The common grey hornbill (_Lophoceros birostris_) is characterised by the possession of what is known as a casque—an appendage which the other two species of grey hornbill lack. This is a horny excrescence from the upper surface of the beak. In some species the casque is so large as to extend over the greater part of the head and beak. No one has yet discovered its use. I am inclined to think that it has no use. The Malabar and Ceylonese grey hornbills, whose habits are identical with those of the common grey hornbill, thrive very well, in spite of the fact that they have no casque.

_Lophoceros birostris_ is a bird nearly two feet in length. The prevailing hue of the plumage is greyish brown. The bill, which is four inches long, and the casque are blackish. Like the other members of this peculiar family, the grey hornbill possesses eyelashes, which increase the strangeness of its appearance. This species is found in most parts of the plains of India, except the Malabar coast, where it is replaced by _Lophoceros griseus_. The grey hornbill of Ceylon is the species _L. gingalensis_.

The majority of species of hornbill shun the vicinity of human beings. They are accordingly to be found only in the Terai and other great forest tracts. The grey hornbill, on the contrary, shows no fear of man. Although strictly arboreal in its habits, it occurs in those parts of the country that are not thickly wooded. A grove of trees is all that it demands. Grey hornbills are birds of the highway and the village. Usually they go about in small flocks.

_Lophoceros birostris_ is particularly abundant in the sub-Himalayan districts of the United Provinces. In Oudh and the eastern part of Agra almost every village has its colony of grey hornbills. These hamlets are nearly always surrounded by trees, usually bamboos, among which the hornbills live. In many parts of Northern India grey hornbills are commonly seen in the avenues of trees which are planted along the high roads to shelter wayfarers from the midday sun.

Hornbills feed largely on fruit and are fond of that of the pipal and the banian trees. Their great bills are admirably suited to the plucking of fruit. When the hornbill has severed a berry, it tosses it into the air, catches it in the bill as it falls, and then swallows it. This is the most expeditious way of passing the food from the tip of its bill to the entrance to its gullet.

The cry of the grey hornbill is feeble for so large a bird, and is querulous, like that of the common kite.

The nesting habits of the hornbills are very remarkable. The eggs are deposited in a cavity in a tree. The cavity selected may be the result of decay in the wood, or it may have been hollowed out by a woodpecker or other bird. In either case the hornbill has usually to enlarge the cavity, for, being a big bird, it requires a spacious nest. When all preparations have been made, the female enters the nest hole, and does not emerge until some weeks later, when the eggs have been hatched and the young are ready to fly. Having entered the nest, the hen hornbill proceeds to reduce the size of the orifice by which she gained access to the nest cavity, by plastering it up with her ordure until the aperture is no more than a mere slit, only just large enough to enable her to insert her beak through it. Thus, during the whole period of incubation and brooding she is entirely dependent on the cock for food. And he never leaves her in the lurch. He is most assiduous in his attentions. When he reaches the trunk in which his wife is sitting, he, while clinging to the bark with his claws, taps the trunk with his bill, and thus apprises her of his arrival. She then thrusts her bill through the orifice and receives the food. When at length the young are ready to leave the nest, the mother emerges with her plumage in a much-bedraggled condition.

Why the hen hornbill behaves thus, why she is content to submit periodically to a term of “simple imprisonment,” is one of the unsolved riddles of Nature. This curious habit is peculiar to the hornbills, but seems to be common to every member of the family. In this connection it is interesting to note that the hoopoes, which are nearly related to the hornbills, have somewhat similar nesting habits. The hen hoopoe, although she does not adopt the heroic measure of closing up the entrance to the nest cavity, is said never to leave the nest until the young have emerged from the eggs. No sight is commoner in India than that of a hoopoe carrying food to the aperture of a hole in a tree, or in a building made of mud, in which his spouse is sitting. Another curious feature in the nesting habits of the hornbill does not appear to have been mentioned by any observer, and that is that during the nesting season hornbills go about in threes, and not in pairs. I have noticed this on two occasions, and Mr. Horne, in his interesting account of the nesting of the grey hornbill at Mainpuri, which is recorded in Hume’s _Nests and Eggs of Indian Birds_, mentions the presence of a third hornbill, who “used to hover about, watch proceedings, and sometimes quarrel with her accepted lord, but he never brought food to the female.” Although grey hornbills are by no means uncommon birds, very few nests seem to have been taken. The result is that there are several points regarding their nidification that need elucidation. Those who love the fowls of the air should lose no opportunity of studying the ways of these truly remarkable birds.

XVI THE FLAMINGO

Ornithologists, as is their wont, have disputed much among themselves as to whether the flamingo is a stork-like duck or a duck-like stork. Indians accept the former view and call the bird the King Goose (_Raj Hans_); their opinion was shared by Jerdon, who classed the flamingo among the geese. Likewise, Stuart Baker has given flamingos a place among the Indian ducks and their allies.

The flamingo is both wader and swimmer. It has long legs, the better to wade with, and webbed feet admirably adapted to natation. The bird certainly wades by preference. I have never seen it in water sufficiently deep to render swimming necessary or even possible. Those who have been more fortunate state that the swimming movements of the flamingo resemble those of a swan. I doubt whether flamingos ever swim from choice, but the webbed feet are likely to be useful, especially in the case of young birds, when flamingos are swept off their feet by the wind in a violent storm.

Two species of flamingo occur in India. These are known as _Phœnicopterus roseus_ and _P. minor_, or the common and the lesser flamingo. As the former is the one most often seen in India let us concentrate our attention on it. It is as tall as many a man, and measures over four feet from the tip of the beak to the end of the tail. Of these four feet the greater portion consists of neck, which is very supple; a flamingo when preening its feathers often twists the neck so that it assumes the shape of a figure of eight. The general hue of the bird is white tipped with rosy pink; the wings are crimson and black, hence the appropriate scientific name, _Phœnicopterus_, wings of flame. The bill is pale pink, tipped with black, while the legs are reddish pink.

Every Anglo-Indian has seen flamingos in the wild state, if not in India, at any rate from the deck of a ship as it crept through the Suez Canal. The shallow lakes and lagoons in the vicinity of the Canal abound with flamingos. These beautiful birds are to be seen in numbers throughout the cold weather in the shallow lakes and backwaters round about Madras. Flamingos are very numerous in Ceylon, where they are known to the Singalese as the “English Soldier Birds” on account of their “crimson tunics” and upright martial bearing.

A flock of flamingos is a fine spectacle. Some years ago I saw near the Pulicat Lake about two hundred of these birds. They were perhaps half a mile from the house-boat. Their white bodies showed up well against a background of blue water. Some of them were feeding with heads underwater, others stood as erect as soldiers at attention and as motionless as statues; a few were moving with great precision, like recruits under training. Portions of the flock were congregated in small groups, apparently in solemn conclave. Dignity and solemnity are the distinguishing features of the flamingo. After watching the flock for fully half an hour I fired a gun. I did not try to kill any of them. They were out of range. I fired because I wanted to see the birds take to their wings, to see them rise like a “glorious exhalation.” The report of the gun seemed to cause no alarm. There was none of that fluster and hurry that most birds display when they hear the sound of firing. The flamingos rose in a stately manner; they did not all leave the water simultaneously. The birds took to their wings by twos and threes, so that it was not until more than a minute after the firing of the gun that all of them were in the air. As their wings opened the colour of the birds changed from white to crimson, the latter being the hue of the lining of their wings. It was as if red limelight had been thrown on to the whole flock.

During flight, the long white neck, that terminates in the pink-and-black bill, is stretched out in front, and the pink legs point behind, so that the neck and legs form one straight line, broken by the crimson wings, which are flapped very slowly. The great birds sailed thus majestically for a few hundred yards and then sank to the water.

When flamingos are about to alight the legs leave the horizontal position assumed during flight and come slowly forward until they touch the water. The whole flock settles without making any splash. It has never been my good fortune to watch the flight of flamingos at very close quarters. I will, therefore, reproduce from the _Saturday Review_ Colonel Willoughby Verner’s description of those he witnessed in Spain: “What a wonderful sight it was! The curious-shaped heads and bulbous beaks at the end of the long, thin, outstretched, and snake-like necks, the small compact bodies, shining white below and rosy pink above, the crimson coverts and glossy black of the quickly moving pinions, and the immensely long legs projecting stiffly behind, ending in the queer-shaped feet. Surely no other bird on God’s earth presents such an incongruous and almost uncanny shape and yet affords such a beautiful spectacle of colour and movement. Onward they sped, now in one long sinuous line; now with some of the birds in the centre or rear increasing their speed and surging up ‘line abreast’ of those in front of them, and again falling back and resuming their posts, ever and anon uttering their weird, trumpeting, goose-like call. They were flying not fifteen feet above the water, and as they passed abreast of me, the moving mass of white, pink, crimson, and black was mirrored in the placid surface of the laguna below them which shone like a sheet of opal in the setting rays of the sun.”

The beak of the flamingo is a curious structure. It is bent almost to a right angle in the middle, so that when the basal portion is horizontal the tip of the bill points towards the ground, and when the long neck is directed downwards (as must be done when the bird feeds because of the length of the legs) the terminal half of the bill is parallel to the ground, and the tip points between the bird’s toes. Thus the flamingo when feeding assumes the position it would adopt when about to stand on its head! The upper mandible then is placed along the ground, and, for the convenience of the bird, is flattened, while the lower mandible, which is uppermost when the bird is feeding, is arched like the upper mandible in most birds. This arrangement gives the flamingo a grotesque appearance.

The food of this species consists of small crustaceans, insects and mollusca, together with vegetable matter. The quarry is scooped out of the mud at the bottom of the lake. The mandibles are lamellated like those of ducks, hence they, assisted by the tongue, act as sieves and reject most of the mud while retaining the nutritive material. The words “most of the mud” are used advisedly, for it is not possible to sift all out, so that those who have examined the contents of the stomach of the flamingo have usually found it to contain a quantity of sand and mud.

The nest of the flamingo is a mound of earth raised by the bird from shallow water. The only place in India where flamingos are known to breed is the Run of Cutch. In seasons when there has been sufficient rain-fall this curious spot abounds with nests of flamingos.

The older writers believed that, on account of the length of its legs, the flamingo could not incubate its eggs in the ordinary manner. It was known that the nest consists of a mound raised from the ground, and from this it was conjectured that the bird stood up to hatch its eggs. Writing of the inconvenience of the long shanks of the flamingo, Bishop Stanley said:—

“A still greater inconvenience would ensue if it were under the necessity of sitting on its nest, like other birds, for it would then be utterly impossible to dispose of its long, stilted, disproportioned legs. Nature has, however, met the difficulty, and taught it how to make a nest exactly suited to its form and length of leg. It is made of mud, in the shape of a hillock, with a cavity on the top where the eggs are laid; and the height of the hillocks is such that she can sit as comfortably on her nest as a horseman does on his saddle, leaving her legs to hang dangling down at full length on either side.”

In order to impress this peculiarity of the flamingo on the mind of the reader, the worthy Bishop furnishes a picture of an incubating flamingo. A similar belief used to exist regarding herons and other long-legged birds. These were supposed to sit astride the nest, and certain veracious observers stated that they had noticed the legs dangling down. Needless to state, there is no truth in these stories. Every long-shanked bird is able to bend its legs and tuck them up under it when necessary.

Mr. Abel Chapman has actually observed the flamingo folding its legs under its body when it is about to sit on the nest.

But it is unfair to laugh at good Bishop Stanley. His statement that the flamingo sits astride its nest is not nearly so ridiculous as Mr. A. Thayer’s assertion that crocodiles mistake the flamingo for a sunset! Mr. Thayer is an American artist who is obsessed by the theory that, amid their natural surroundings, all birds and beasts are obliteratively coloured, so as to be completely invisible. Instead of meeting with the ridicule it deserves, this utterly preposterous theory appears to be accepted by some British zoologists!

Two eggs are usually laid by the flamingo, but only one seems to be hatched in the great majority of cases.

Baby flamingos are covered with greyish down, and have normally shaped bills, which, however, at an early age assume the curious form so characteristic of the adult.

XVII SUMMER VISITORS TO THE PUNJAB PLAINS

During the months that Father Sol is doing his best to make the Punjab an earthly Inferno the birds are busy at their nests. They do not seem to mind the heat. Some of them positively revel in it, visiting us only in the hot weather. These summer visitors form an interesting group.

The bee-eaters are the first to make their appearance. In the first or second week in March, two species of bee-eater visit the Punjab—the little green one (_Merops viridis_), and the blue-tailed species (_M. philippinus_). The former is a grass-green bird about the size of a bulbul. Its beak is slightly curved and black; a bar of the same hue runs through the eye. The throat is a beautiful turquoise blue. The wings are tinted with bronze, so that the bird, when it flies, looks golden rather than green. The most distinctive feature of the bee-eater is the middle pair of tail feathers, which are blackish and project beyond the others as sharp bristles.

Bee-eaters feed upon insects which they catch on the wing. The larger species live up to their name by devouring bees and wasps. Like every other bird that hawks flying insects the bee-eater takes up a strategic position on a telegraph wire, a railing, a bare branch or other point of vantage, whence it keeps a sharp look-out for its quarry. When an insect appears it is smartly captured in the air, the mandibles of the bee-eater closing upon it with a snap, audible at a distance of several yards.

Bee-eaters begin nesting almost immediately upon arrival. The nest is a chamber, rather larger than a cricket ball, which the cock and hen, working turn about, scoop out of a sandbank with beak and claw. The nest chamber communicates with the exterior by a passage about three feet long, so narrow that the bird is unable to turn round in it. Every kind of sandbank is utilised. Numbers of nests are to be found in the mounds that adorn the Lawrence Gardens at Lahore. Others may be seen in the artificial bunkers on the uninviting _maidan_ which is by courtesy called The Lahore Golf Links. The butts on the rifle range are sometimes made use of, the bee-eaters being utterly regardless of the bullets that every now and then bury themselves with a thud in the earth near the nest hole.

The blue-tailed bee-eater is distinguishable by its larger size, its yellowish throat, and its blue tail. It is not so abundant as the green species, and excavates its nest at a higher level. The note of both kinds of bee-eater is a soft but cheery whistle.

The honey-suckers (_Arachnechthra asiatica_) or sunbirds, as they are frequently called, follow hard upon the bee-eaters. As these charming little birds form the subject of a subsequent chapter, it is only necessary to state in this place that they build thousands of nests in the various stations of the Punjab during the summer months. At least, one nest is to be found in every garden. In each little nursery two or three families are reared in succession.

The koel (_Eudynamis honorata_) is perhaps the most interesting of our summer visitors. We are all of us acquainted with his fluty crescendo _ku-il, ku-il, ku-il_, also with the excited _kuk, koo-oo, koo-ooo_, which the bird pours forth in a veritable torrent.

The koel is sometimes erroneously called the brain-fever bird. This proud title properly belongs to another parasite, namely the hawk cuckoo (_Hierococcyx varius_), which does not come as far west as Lahore, but may be heard at Umballa. This noisy fowl shrieks _brain fever, brain fever, brain fever_, beginning low down in the scale and ascending higher and higher until his top note is reached, then he begins all over again, and repeats the performance for an indefinite period. He would have a future before him as a foghorn were it only possible to make him call at will!