Everyday birds: Elementary studies
Part 2
“Butcher-bird” is not a very pretty name, but it is expressive and appropriate, and so is likely to stick quite as long as the more bookish word “shrike,” which is the bird’s other title. It comes from its owner’s habit of impaling the carcasses of its prey upon thorns, as a butcher hangs upon a hook the body of a pig or other animal that he has slaughtered.
In a place like the Public Garden of Boston, if a shrike happens to make it his hunting-ground for a week or two, you may find here and there in the hawthorn-trees the body of a mouse or the headless trunk of an English sparrow spitted upon a thorn. Grasshoppers are said to be treated in a similar manner, but I have never met with the bird’s work in the grasshopper season.
The shrike commonly seen in the Northern States is a native of the far north, and comes down to our latitude only in cold weather. He travels singly, and if he finds a place to suit him, a place where the living is good, he will often remain almost in the same spot for weeks together.
In size and appearance he resembles the mockingbird. His colors are gray, black, and white, his tail is long, and his bill is hooked like a hawk’s.
He likes a perch from which he can see a good distance about him. A telegraph wire answers his purpose very well, but his commonest seat is the very tip of a tallish tree. If you look across a field in winter and descry a medium-sized bird swaying on the topmost twig of a lonesome tree, balancing himself by continual tiltings of his long tail, you may set him down as most likely a butcher-bird.
His flight is generally not far from the ground, but as he draws near the tree in which he means to alight, he turns suddenly upward. It would be surprising to see him alight on one of the lower branches, or anywhere, indeed, except at the topmost point.
Small birds are all at once scarce and silent when the shrike appears. Sometimes in his hunger he will attack a bird heavier than himself. I had once stopped to look at a flicker in a roadside apple-tree, when I suddenly noticed a butcher-bird not far off. At the same moment, as it seemed, the butcher-bird caught sight of the flicker, and made a swoop toward him. The flicker, somewhat to my surprise, showed no sign of panic, or even of fear. He simply moved aside, as much as to say, “Oh, stop that! Don’t bother me!” How the affair would have resulted, I cannot tell. To my regret, the shrike at that moment seemed to become aware of a man’s presence, and flew away, leaving the woodpecker to pursue his exploration of the apple-tree at his leisure.
The shrike has a very curious habit of singing, or of trying to sing, in the disjointed manner of a catbird. I have many times heard him thus engaged, and can bear witness that some of his tones are really musical. Some people have supposed that at such times he is trying to decoy small birds, but to me the performance has always seemed like music, or an attempt at music, rather than strategy.
Southern readers may be presumed to be familiar with another shrike, known as the loggerhead. As I have seen him in Florida he is a very tame, unsuspicious creature, nesting in the shade-trees of towns. The “French mockingbird,” a planter told me he was called. Mr. Chapman has seen one fly fifty yards to catch a grasshopper which, to all appearance, he had sighted before quitting his perch. The power of flight is not the only point as to which birds have the advantage of human beings.
VI
THE SCARLET TANAGER
When I began to learn the birds, I was living in a large city. One of the first things I did, after buying a book, was to visit a cabinet of mounted specimens--“stuffed birds,” as we often call them. Such a wonderful and confusing variety as there was to my ignorant eyes! Among them I remarked especially a gorgeous scarlet creature with black wings and a black tail. It was labeled the scarlet tanager. So far as I was concerned, it could not have looked more foreign if it had come from Borneo. My book told me that it was common in Massachusetts. It _might_ be, I thought, but I had never seen it there. And a bird so splendid as that! Bright enough to set the woods on fire! How could I have missed it?
Well, there came a Saturday, with its half-holiday for clerks, and I went into the country, where I betook myself to the woods of my native village, the woods wherein I had rambled all the years of my boyhood. And that afternoon, before I came out of them, I put my opera-glass on two of those wonderful scarlet and black birds. It was a day to be remembered.
Since that time, of course, I have seen many like them. In one sense, their beauty has become to me an old story; but I hope that I have set here and there a reader on a hunt that has been as happily rewarded as mine was on that bright summer afternoon. In one respect, the beginner has a great advantage over an old hand. He has the pleasure of more excitement and surprise.
The bird to be looked for is a little longer than a bluebird, of a superb scarlet color except for its wings and tail, which, as I have said, are jet black. I speak of the male in full spring costume. His mate does not show so much as a red feather, but is greenish yellow, or yellowish green, with dark--not black--wings and tail.
You may see the tanager once in a while in the neighborhood of your house, if the grounds are set with shade-trees, but for the most part he lives in woods, especially in hard woods of a fairly old growth.
One of the first things for you to do, with him as with all birds, is to acquaint yourself with his call-notes and his song. The call is of two syllables, and sounds like _chip-chirr_. It is easily remembered after you have once seen the bird in the act of uttering it. The song is much in the manner of the robin’s, but less smooth and flowing. I have often thought, and sometimes said, that it is just such a song as the robin might give us if he were afflicted with what people call a “hoarse cold.” The bird sings as if his whole heart were engaged, but at the same time in a noticeably broken and short-winded style.
The oftener you hear him, the easier you will find it to distinguish him from a robin, although at first you may find yourself badly at a loss. A boy that can tell any one of twenty playmates by the tones of his voice alone will need nothing but practice and attention to do the same for a great part of the sixty or seventy kinds of common birds living in the woods and fields about him.
The tanager’s nest is built in a tree, on the flat of a level branch, so to speak, generally toward the end. Sometimes, at any rate, it is a surprisingly loose, carelessly constructed thing, through the bottom of which one can see the blue or bluish eggs while standing on the ground underneath.
It must be plain to any one that the mother bird, in her dull greenish dress, is much less easily seen, and therefore much less in danger, as she sits brooding, than she would be if she wore the flaming scarlet feathers that render her mate so handsome.
Southern readers will know also another kind of tanager, not red and black, but red all over. He, too, is a great beauty, although if the question were left to me, I could not give him the palm over his more northern relative. The red of the southern bird is of a different shade--“rose-red” or “vermilion,” the books call it. He sings like the scarlet tanager, but in a smoother voice. Although he is a red _bird_, he is not to be confounded with the southern _red_-bird. The latter, better known as the cardinal grosbeak, is a thick-billed bird of the sparrow and finch family. He is frequently seen in cages, and is a royal whistler.
The scarlet tanager--the male in red and black plumage--is not to be mistaken for anything else in the Eastern States. Once see him, and you will always know him. For that reason he is an excellent subject for the beginner. He passes the winter in Central or South America, and returns to New England in the second week of May. He makes his appearance in full dress, but later in the season changes it for one resembling pretty closely the duller plumage of his mate.
VII
THE SONG SPARROW
Sparrows are of many kinds, and in a general way the different kinds look so much alike that the beginner in bird study is apt to find them confusing, if not discouraging. They will try his patience, no matter how sharp and clever he may think himself, and unless he is much cleverer than the common run of humanity, he will make a good many mistakes before he gets to the end of them.
One of the best and commonest of them all is the song sparrow. His upper parts are mottled, of course, since he is a sparrow. His light-colored breast is sharply streaked, and in the middle of it the streaks usually run together and form a blotch. His outer tail-feathers are not white, and there is no yellow on the wings or about the head. These last points are mentioned in order to distinguish him from two other sparrows with streaked breasts--the vesper sparrow and the savanna.
By the middle of March song sparrows reach New England in crowds,--along with robins and red-winged blackbirds,--and are to be heard singing on all hands, especially in the neighborhood of water. They remain until late autumn, and here and there one will be found even in midwinter.
The song, for which this sparrow is particularly distinguished, is a bright and lively strain, nothing very great in itself, perhaps, but thrice welcome for being heard so early in the season, when the ear is hungry after the long winter silence. Its chief distinction, however, is its amazing variety. Not only do no two birds sing precisely alike, but the same bird sings many tunes.
Of this latter fact, which I have known some excellent people to be skeptical about, you can readily satisfy yourself,--and there is nothing like knowing a thing at first hand,--if you will take the pains to keep a singer under your eye at the height of the musical season. You will find that he repeats one strain for perhaps a dozen times, without the change of a note; then suddenly he comes out with a song entirely different. This second song he will in turn drop for a third, and so on. The bird acts, for all the world, as if he were singing hymns, of so many verses each, one after another.
It is really a wonderful performance. There are very few kinds of birds that do anything like it. Of itself it is enough to make the song sparrow famous, and it is well worth any one’s while to hear it and see it done. Nobody can see it without believing that birds have a true appreciation of music. They are better off than some human beings, at all events. They know one tune from another.
A lady correspondent was good enough to send me, not long ago, a pleasing account of the doings of a pair of song sparrows, which, as she says, came to her for six seasons.
“One year,” she writes, “they happened to build where I could watch them from the window, and they did a very curious thing. They fed the little birds with all sorts of worms of different colors until they were ready to leave the nest; then the male brought a pure white moth and held it near the nest, which was in some stems of a rosebush a few inches from the ground, on a level with the lower rail of a picket fence.
“One of the little birds came out of the nest at once and followed its parent, who went sidewise, always holding the dazzling white morsel just out of the youngster’s reach. In this manner they crossed the lane, climbed the inclined plane of a woodpile, and passed through a fence and across a vegetable garden into an asparagus bed, in which miniature forest the little traveler received and ate the moth.
“Another nest was built on the bank of a brook on the farther side of a road. Out of this nest I saw two little fellows coaxed with these snow-white moths, and led across the dusty road into a hedge.”
One or two experiences of this kind are sufficient reward for a good deal of patient observation. The singer of this pair of birds, my correspondent says, had ten distinct songs, one of them exceedingly beautiful and peculiar.
The song sparrow’s nest is usually built on the ground, and the bird is one of several kinds that are known indiscriminately by country people as ground sparrows.
Song sparrows seem to be of a pretty nervous disposition, to judge from their behavior. One of their noticeable characteristics is a twitching, up-and-down, “pumping” motion of the tail, as they dash into cover on being disturbed.
People who live in the Southern States see these birds only in the cooler part of the year, but must have abundant opportunity to hear them sing as spring approaches.
VIII
THE FIELD SPARROW AND THE CHIPPER
All beginners in bird study find the sparrow family a hard one. There are so many kinds of sparrows, and the different kinds look so confusingly alike. How shall I ever be able to tell them apart? the novice says to himself.
Well, there is no royal road to such learning, it may as well be confessed. But there is a road, for all that, and a pretty good one,--the road of patience; and there is much pleasure to be had in following it. If you know one sparrow, be it only the so-called “English,” you have made a beginning.
_If_ you know the English sparrow, I say; for, strange as it may seem, I find numbers of people who do not. Take the average inhabitant of any of our large cities into the country, and let him come upon an English sparrow in a wayside hedge, and there are three chances to one that he will not know with certainty what to call it. Quite as likely as not he has never noticed that there are two kinds of English sparrows, very differently feathered--the male and the female.
In a short chapter like this I am not going to attempt a miracle. If you read it to the end, never so carefully, you will not be prepared to name all the sparrows at sight. As I said before, they are a hard set. My wish now is to speak of two of the smallest and commonest.
One of these is called sometimes the chipping sparrow, sometimes the chipper, and sometimes--much less often--the doorstep sparrow. Personally, I like the last name best,--perhaps because I invented it. Scientific men, who prefer for excellent reasons to have their own names for things, call him _Spizella socialis_--that is to say, the familiar or social little spiza, or sparrow. The idea of littleness, some young readers may not know, is contained in the termination _ella_, which is what grammarians call a diminutive. Umbrella, for instance, is literally a small _umbra_, or shade.
With most readers of this book the chipping sparrow is a bird of spring, summer, and autumn. For the winter he retires to our extreme Southern States and to Mexico. If you live in Massachusetts, you may begin to be on the watch for him by the 5th of April. If your home is farther south, you should see him somewhat earlier.
Perhaps you will know him by this brief description: a very small, slender sparrow, with a dark chestnut-red crown, a black forehead, a black bill, and plain--unstreaked and unspotted--under parts.
His ordinary note, or call, is a _chip_ (whence his name), and his song is a very dry, tuneless, monotonous, long-drawn _chippy-chippy-chippy_, uttered so fast as to sound almost like a trill. You may like the bird never so well, but if you have any idea of music, you will never call him a fine singer. What he and his mate think about the matter there is, of course, no telling. He seems to be very much in earnest, at all events.
He is a social bird, I say. You will not have to go far afield or into the woods in search of him. If you live in any sort of country place, with a bit of garden and a few shrubs and fruit trees, a pair of chippers will be likely to find you out. Their nest will be built in a tree or bush, a small structure neatly lined with hair, and in due time it will contain four or five eggs, blue or greenish blue, with brown spots.
Our other bird is of the chipper’s size, and, like him, has unstreaked and unspotted lower parts. His bill is of a light color, “reddish brown,” one book says, “pale reddish,” says another. This is one of the principal marks for the beginner to notice. Another is a wash of buff, or yellowish brown, on the sides of the breast. The upper parts, too, are in general much lighter than the chipper’s.
You will not be likely often to find this bird in your garden or about the lawn. He is called the field sparrow, but he lives mostly in dry old pastures, partly overgrown with bushes and trees. His nest is placed on the ground, or in a low bush, and is often lined wholly or in part with hair. He and the chipper belong to what is called the same genus. That is to say, the two are so nearly related that they have the same surname. The chipper is _Spizella socialis_, the field sparrow is _Spizella pusilla_; just as two brothers will have one name in common, say, Jones, William, and Jones, Andrew.
The chipper is a favorite on account of his familiar, friendly ways. The field sparrow deserves to be known and loved for his music. Few birds sing better, in my opinion, though many make more display and are more talked about. The beauty of the song is in its sweetness, simplicity, and perfect taste. It begins with three or four longer notes, which run at once into quicker and shorter ones, either on the same pitch or a little higher. Really the strain is almost too simple to make a description of: a simple line of pure melody, one may say. You must hear it for yourself. Sometimes the bird gives it out double, so to speak, catching it up again just as he seems ready to finish. The tone is the clearest of whistles, and the whole effect is most delightful and soothing. It is worth anybody’s while to spend a season or two in bird study, if only to learn this and half a dozen more pieces of our common wild-bird music.
The field sparrow’s times of arrival and departure are practically the same as the chipper’s. Neither bird is hard to see, or very hard to distinguish; a bit of patience and an opera-glass will do the business; though you may have to puzzle awhile over either of them before making quite sure of your knowledge. In bird study, as in any other, we learn by correcting our own mistakes.
IX
SOME APRIL SPARROWS
For the first three weeks of April the ornithologist goes comparatively seldom into the woods. Millions of birds have come up from the South, but the forest is still almost deserted. May, with its hosts of warblers, will bring a grand change in this respect; meanwhile the sparrows are in the ascendant, and we shall do well to follow the road for the most part, though with frequent excursions across fields and into gardens and orchards. Of eighty-four species of birds seen by me in April, a year ago, twenty-one were water birds, and of the remaining sixty-three, twenty, or almost one third, were members of the sparrow family, while only five were warblers. In May, on the other hand, out of one hundred and twenty-five species seen twenty-three were warblers, and only eighteen were sparrows. To represent the case fairly, however, the comparison should be by individuals rather than by species, and for such a comparison I have no adequate data. My own opinion is that of all the birds commonly seen in April, more than half, perhaps as many as four fifths, are members of the sparrow family. There are days, indeed, when the song sparrows alone seem to outnumber all other birds, and other days when the same is true of the snowbirds.
The large and noble sparrow family, which includes not only the sparrows, commonly so called, but finches, grosbeaks, crossbills, snowbirds, buntings, and the like, is represented in North America by more than ninety species, and in Massachusetts by about forty. It is preëminently a musical family, and, with us at least, April is the best month of the twelve in which to appreciate its lyrical efforts, notwithstanding the fact that one of its most distinguished songsters, the rose-breasted grosbeak, is still absent.
Among the more gifted of its April representatives are the fox sparrow,--so named from his color,--the purple finch, the song sparrow, the vesper sparrow, the tree sparrow, the field sparrow, and the white-throated sparrow--seven common birds, every one of them deserving to be known by any who care for sweet sounds.
One of the seven, the purple finch, also called the linnet, is unlike all the others, and easily excels them all in the fluency and copiousness of his music. He is readily distinguishable--in adult male plumage--as a sparrow whose head and neck appear to have been dipped in carmine ink, or perhaps in pokeberry juice. His song is a prolonged, rapid, unbroken warble, which he is much given to delivering while on the wing, hovering ecstatically and singing as if he would pour out his very soul. He is a familiar bird, a lover of orchards and roadside trees, but is not so universally distributed, probably, as most of the other species I have named.
In contrast with the purple finch, all the six sparrows here mentioned with him have brief and rather formal songs. Those of the fox sparrow and the tree sparrow bear a pretty strong resemblance to each other, especially as to cadence or inflection; the song sparrow’s and the vesper sparrow’s are still more closely alike, and will almost certainly confuse the novice, while those of the field sparrow and the white-throat are each quite unique.
The fox sparrow visits Massachusetts as a migrant only, and the same might be said of the white-throat, only that it breeds in Berkshire County and single birds are often seen in the eastern part of the State during the winter. The tree sparrow is a winter resident, going far north to rear its young, and the remaining four species are with us for the summer.
The fox sparrow is to be heard from the 20th of March (I speak roughly) to the middle of April. In respect to voice and cadence, he is to me the finest of our sparrows proper, though I do not think him so finished an artist as the song and vesper sparrows. He may be recognized by his superior size and his bright rusty-red (reddish brown) color. Indeed, these two features give him at first sight the appearance of a thrush. He is one of the sparrows--like the song, the vesper, the savanna, and the Ipswich--which are thickly streaked upon the breast.
The tree sparrow passes the winter with us, as I have said, but abounds only during the two migrations. He is in full song for the greater part of April. His distinctive marks are a bright reddish (“chestnut”) crown, conspicuous white wing-bars, and an obscure round blotch in the middle of his unstreaked breast.
The white-throat, commonly a very abundant migrant, arrives about the 20th of April and remains till about the middle of May. His loud, clear song is remarkable for its peculiar and strongly marked rhythm. It consists of two comparatively long introductory notes, followed by three sets of triplets in monotone--like _see, see, peabody, peabody, peabody_. This bird, too, perplexing as the sparrows are usually thought to be, is perfectly well marked, with a white throat (not merely a white chin, as in the swamp sparrow) and a broad white stripe on each side of the crown, turning to yellow in front of the eyes. The crown itself is dark, with a white line through the middle, and each wing is adorned with two white bars. In size the white-throat comes next to the fox sparrow.