Cassell's book of birds; vol. 4

Part 25

Chapter 253,613 wordsPublic domain

This valuable Duck is met with throughout the northern regions of the globe, its range extending from Jutland to Spitzbergen, and from the west coast of Europe along its northern shores to Greenland and Iceland. It is a constant resident in some of the northern parts of England and Scotland, and has the name of St. Cuthbert's Duck from the numbers that nest in that island. Its most southern breeding-places are upon the Island of Sylt and other small Danish islands in the same latitude, and from thence north it is met with in continually increasing numbers. In Iceland, Greenland, and Norway, it is very abundant, and is preserved with the utmost strictness. Their nests along the coast of Norway, we are told, produce, from the down they yield, on an average, a profit of five pounds a-piece in the year; so that a small barren rock, frequented by these birds, becomes a very valuable property, and has often been the subject of litigation between Norwegian landholders. Some years ago the Eider Fowl were killed in such numbers that their extinction in that country seemed imminent, but in 1847 the Norwegian Parliament passed a law for their relief, and since that time their pursuers have been obliged to confine themselves to robbing the nests; the consequence is that these Ducks are now very plentiful, and from the perfect security in which they live have attained a degree of impudent assurance unsurpassed by the London Sparrows, or their own distant connections on the ornamental waters in our parks. In the town of Tromsöe they come to the house doors to be fed, and walk about as if strongly impressed with the consciousness of their own importance. In the northern parts of Great Britain these birds are seen assembling in groups along the shores of the mainland about April, from whence they cross to the adjacent islands early in May. The nest of this species, which contains from four to ten (generally six or eight) well-shaped, smooth-shelled eggs, usually of a dusky greyish green, is formed of fine seaweed, and is lined, after the eggs are deposited, with down from the mother's breast, placed so thickly that the eggs are completely hidden from view. The down from a single nest, when cleansed, although sufficient in bulk to fill a man's hat, seldom weighs more than one ounce. In northern countries the business of robbing the nests of this valuable material begins soon after the eggs are laid, the female replacing it by a fresh supply from her breast, until it is quite bare, when the male bird in turn strips himself to provide a warm covering for his young. "In a month's time," says Mr. Selby, "the little family are led or carried in their parent's bill to the water, where they swim and dive with facility; the mother meanwhile carefully watching over them to defend them from their biped foes, and feigning lameness to lure their pursuers from the spot."

"The care which the mother takes of her young," says Audubon, "cannot be exceeded. She leads them gently in a close flock in shallow waters, where, by diving, they procure food, and at times, when the young are fatigued and at some distance from the shore, she sinks her body in the water and receives them on her back, where they remain several minutes. At the approach of their merciless enemy, the Black-backed Gull, the mother beats the water with her wings, as if intending to raise the spray around her, and, on her uttering a peculiar sound, the young dive in all directions, while she endeavours to entice the marauder to follow her, by feigning lameness, or she leaps out of the water and attacks her enemy, often so vigorously that, exhausted and disappointed, he is glad to fly off, on which she alights near the rocks, among which she expects to find her brood, and calls them to her side. Now and then I saw two females which had formed an attachment for each other, as if for the purpose of more effectually contributing to the safety of their young, and it was very seldom that I saw these prudent mothers assailed by the Gulls."

We must not omit to mention that the eagerness of these birds for brooding is so great, that, when robbed of their eggs, they have frequently been known to steal the eggs or even the young of others of their species. In its natural state the Eider Duck subsists upon small fish, molluscs, crustaceans, and fish spawn, but when kept confined will eat grain. The flight of this species, which is steady and rapid, is usually carried on near the surface of the water; it dives with facility, and is capable of remaining submerged for a considerable time.

THE KING EIDER.

The KING EIDER (_Somateria spectabilis_) has the bill, the sides of which are elevated, arched and ridged, surrounded by a fine black band; a similar band runs from the base of the under mandible down each side of the neck. The upper head is grey, the cheeks are sea-green, the neck, back, and sides of the rump white, the front of the breast is light flesh-red; the scapulars, lower part of back, wings, tail, and belly, are white, and the rest of the feathers black; tertials, as in the preceding species, deflected. The eye is brown, beak red, and foot reddish. The female is distinguishable from that of the True Eider by her light reddish brown plumage, and by the structure of the base of the bill.

General Sabine states (in the Appendix to Sir E. Parry's first Voyage) that these birds were abundant in the North Georgian Islands, their nests being placed on the ground in the neighbourhood of fresh-water ponds, and their food consisting of the aquatic vegetation. Sir J. C. Ross says, "Vast numbers of this beautiful Duck resort annually to the shores and islands of the Arctic Regions in the breeding season, and have on many occasions afforded a valuable and salutary supply of fresh provision to the crews of the vessels employed on those seas. On our late voyages comparatively few were obtained, although seen in very great numbers. They do not retire far to the south in the winter, but assemble in large flocks, the males by themselves, and the females with their young brood are often met with in the Atlantic Ocean, far distant from any land, where the numerous crustaceans and other marine animals afford them abundance of food."

This species, which very rarely occurs in Great Britain, was found, on one occasion, according to Dr. Latham, about June, at Papa Westra, one of the Orkney Islands. The eggs, six in number, rather smaller than those of the True Eider Duck, were embedded in down, and placed on a rock overhanging the sea. Nuttall states that the eggs of this bird are whitish, while Yarrell describes them as pale green, and Audubon as of a uniform dull greenish hue. Latham tells us that in Greenland, where the King Ducks are common, the natives assemble in canoes, and by their shouts terrify the birds, which dive to avoid them; but as the place where they are about to emerge is betrayed by the bubbling of the water, their pursuers follow them, and the same game being several times repeated, the birds are at length tired out and easily secured.

* * * * *

The WESTERN or STELLER'S EIDER DUCK (_Somateria_ or _Heniconetta Stelleri_) is a smaller species, still more beautifully coloured and marked. In the male the head, nape, and sides of neck are white, a spot on the forehead, and a transverse band at the back of the head are green, a circle round the eye, the fore and hinder neck, the rump, tail, and points of the quills are black. The upper wing-covers and shoulders are white, striped with dark blue. The under side, as far as the blackish brown centre of the belly, is yellowish brown. In the plumage of the female reddish brown predominates. The eye is brown, the beak grey, and the foot greenish grey. The Western Eider Duck was first described by Steller, from specimens which he obtained in Kamschatka, where it builds on inaccessible rocks. But few specimens of this rare Duck have been shot in England. This species is exclusively a sea bird, is never seen entering the estuaries of rivers, and breeds among rocks and precipices. It flies in large flocks.

* * * * *

The SCOTERS (_Oidemia_) are birds of considerable size, with remarkably dark plumage. Their beak is moderately long, broad, irregularly swollen at its junction with the forehead, and bright coloured. The tarsi are short, the toes long and large, and the wings of medium length; the tail, which is wedge-shaped, consists of fourteen feathers; the soft and velvety plumage only exhibits colour on the head and wings. All the species belonging to this group are inhabitants of high latitudes, and breed within the Arctic Circle.

THE VELVET SCOTER.

The VELVET SCOTER (_Oidemia fusca_), one of the species most common in Great Britain, is coal-black, with the exception of a spot beneath the eye, and another on the wing, which are white; the beak is bright yellowish red, marked with black at the edges and at its base; the feet are pale flesh-red, varied with black at the joints; the eye is pearl-white. The female is dark brown, with the exception of a white spot in the region of the ear, a white patch upon the wing, a yellowish bridle-streak, and a grey place upon the centre of the breast. Her eye is brown, her beak black, and her foot greenish yellow. The length of this species is twenty-four inches; the breadth forty inches; the length of the wing twelve inches, and that of the tail three inches and a half. The range of the Velvet Scoter extends from the northern parts of Scandinavia eastward as far as America. In the north of Russia and Siberia it is common. During its excursions it not only visits our shores, but goes still further southwards, and has occasionally been seen even upon the coasts of Spain and in Greece, but rarely shows itself inland. It makes its appearance in our latitudes late in the year, generally about the middle of November or the beginning of December, and returns to its northern home early in the spring. In the neighbourhood of the Gulf Stream, where the sea remains open, it may be met with throughout the winter, frequenting the fjords and bays, sometimes in numerous flocks, at others only in small parties, and seldom visits the shores.

The Velvet Scoter walks and flies badly, but swims well and dives admirably. Naumann states that it is less shy than the generality of its race, a statement which we cannot subscribe to; in Norway, at least, we have always observed it to be one of the most timid and circumspect of diving birds. The food of these Ducks consists principally of bivalve shell-fish; in their breeding-places they may likewise procure insects, worms, and probably small fishes; but it is upon the bivalve molluscs that they chiefly feed, and to obtain these they will even leave their brooding-ground and fly out to sea. They have also been observed to feed upon vegetable substances.

Upon the mountain lakes of Southern Norway the Velvet Scoters breed with tolerable regularity; and further to the north there is hardly a sheet of water of this description, if not too remote from the sea, upon which their young are not to be found. About the middle of June their rudely-constructed nests may be met with hidden in bushes or high grass, or amid tufts of rushes. The nest itself is constructed of coarse sticks, stalks, and leaves, loosely heaped together, and lined with down plucked from the body of the female. The eight or ten eggs constituting a brood are elongated, smooth, and shining, and of a reddish yellow colour. The young remain in their native lakes until fully able to fly, and do not betake themselves to the sea till the end of October.

* * * * *

The FEN DUCKS (_Aythya_) are handsome, strongly-built birds, with moderately long beaks, which are not dilated at the base; short, broad-soled feet; moderately long, pointed wings, and smooth plumage.

The range of the members of this group extends from the Arctic Circle to the tropics. They do not inhabit very high latitudes, and only visit the south during their migrations. They may, therefore, be considered as properly belonging to the temperate zone. During the winter months they are to be met with in Southern Russia and the low countries bordering on the Danube, also in Greece, South Italy, Spain, and throughout the north of Africa. These birds make their migrations by night, great numbers of them flying together in large flocks, generally without any regular order, but sometimes arranged in converging oblique lines. In the spring they are usually seen in pairs or in small parties. During the summer they visit lakes of fresh water, large ponds, morasses, or fens having a considerable surface of water of sufficient depth, sometimes resorting to smaller ponds which may happen to be in the neighbourhood. As regards their locomotive powers, these Ducks are decidedly the best endowed of their family--they can walk tolerably well, but, being very unwieldy, they do not willingly come upon dry land, and then only to repose upon some sandbank, or beat up any masses of reeds that may be lying on the margin of the pond. When swimming their body is not so deeply immersed as is that of some of their congeners; they cut through the waves, however, with the same rapidity, and dive as quickly as any of their neighbours. Their flight is hasty and performed by frequent strokes of their wings, that make a perceptible rushing sound, but do not propel them very quickly through the air; nevertheless, they do not seem to become fatigued so quickly as might be expected.

During the summer time the Fen Ducks live almost entirely on vegetable substances; bulbous roots, buds, and tender shoots of trees, succulent leaves, blossoms and seeds of water-plants, constitute the staple of their diet; they will, however, likewise catch aquatic insects, fishes, and pond mollusca; in fact, they seem to like variety. During their migrations they appear more partial to animal food, and when they indulge in this to any extent, their flesh, at other times excellent food, acquires a somewhat disagreeable flavour.

Their breeding-time begins late in the season, generally about the middle of May, when they usually construct their nests among the sedges and reeds that grow upon the margins of the marsh or pond which they may have selected for their residence. Whether this be fresh water or salt seems to be to them a matter of no consequence. Sometimes they will build in situations frequented by man, sometimes by the side of very small ponds, but in the latter case they soon remove their young ones to a more roomy locality. After their first arrival they spend a long time in the society of other species of Ducks, apparently without ever thinking of the great object of their visit. Towards the end of April they become restless and lively, and the males begin to utter their amorous call, the flock separates into pairs, which at once set to work in earnest to construct their nests. There does not seem to be any fighting amongst the males; the females quietly select their mates, and the espoused couple immediately resort to their building ground. The nest is usually a mere pile of sedges, stalks of reeds, hay, straw, and leaves, slightly hollowed at the top, and warmly lined with feathers. The eggs, eight or ten in number, sometimes in exceptional cases more, sometimes fewer, are moderately large, roundish, and of a dull grey or olive-green. So long as the female continues to lay, her mate remains true to his duty, and carefully watches over her safety. When, however, she begins to sit upon her eggs, the male deserts his charge, leaves her while he amuses himself in the society of other roving males, and finally troubles himself no more about either mother or eggs. After the lapse of twenty-two or twenty-three days, the young ones make their appearance, and on the very day of their birth are to be seen paddling about upon the surface of the water, but at first they do not venture beyond the shelter of the floating herbage at the side of the pond. Soon, however, their parent, by the pressure of her body, crushes down the reeds and water-plants, so as to make a sort of bed, to be used as a sleeping or resting place, and here she may be found sitting, closely surrounded by her little flock, as they sun themselves and preen their feathers. If disturbed in their snug retreat, they endeavour to save themselves by repeatedly diving, and if the threatened danger continues, the mother hastens to lead them to a more secluded spot, always, if possible, making their way thither by water, never, except in cases of urgent necessity, trusting to the dry land. The size of the young Ducks rapidly increases, and they do not learn to fly until they have attained their full growth. Owing to the excellence of their flesh, the chase after these birds is eagerly followed up, and the sportsman is able sometimes to bring down several of them at once, seeing that, if pursued, the young birds always crowd closely together. Occasionally they are taken in considerable numbers by means of decoys.

THE RED-HEADED DUCK, DUNBIRD, OR POCHARD.

The RED-HEADED DUCK, DUNBIRD, or POCHARD (_Aythya ferina_), one of the best-known representatives of the above group, is of a beautiful brownish red upon the head and fore part of the neck, the front of the breast is black, the back and sides are pure ash-grey, delicately marked with cross lines of black. The under side is greyish white, the region of the vent black; the wing-covers are ash-grey, the wing-spots light grey, and the quills and tail grey. The eye is yellow, the beak black at its base, and the margins elsewhere blueish grey; the foot is greenish grey. In the female the head and neck are reddish greyish brown, marked with an indistinct crescent of dark brown. Her body is whitish grey, and wings ash-grey. The young males in their summer dress resemble the females, but are somewhat brighter in hue, and have the back-feathers of a purer grey. The length of this bird is nineteen inches, its breadth thirty inches, the wing measures nine inches and a half, and the tail two inches and a half.

The Red-headed Ducks are winter visitors to Great Britain, appearing in October, and, as a rule, departing in spring. Occasionally a few have been said to remain and breed in Norfolk. These birds do not confine themselves to the sea-coast, but visit inland lakes and rivers. Their note is usually a low whistle, but, when alarmed, they utter a hoarse croak. The nest, which is placed among rushes or coarse herbage, contains from ten to twelve buffish-white eggs; they are about two inches long, and one inch and five-eighths broad. "Although," says Audubon (in speaking of this species, which is numerously met with during winter about New Orleans, East Florida, and Chesapeake Bay), "these Ducks dive much and to a great depth, while in our bays and estuaries, yet when in the shallow ponds of the interior, they are seen dabbling in the mud along the shores, much in the manner of the Mallard; and, on occasionally shooting them there, I have found their stomach crammed with young tadpoles and small water lizards, as well as with blades of grass; nay, on several occasions I have found pretty large acorns and beech-nuts in their throats, as well as snails, entire or broken, and fragments of the shells of several small unios, together with much gravel."

Pochards are sold in large numbers in the London markets, and Gould tells us, on reliable authority, that no less than 14,400, the sale of which produced £1,200, have been captured in one decoy.

The method by which Pochards were formerly taken is thus described by Montagu:--"Poles were erected at the avenues leading to the decoys, and after a great number of birds had collected for some time on the pond, a net was, at a given time, erected by pulleys to these poles, beneath which a deep pit had been previously dug; and as these Ducks, like the Woodcocks, go to feed just as it is dark, and are said always to rise against the wind, a whole flock was sometimes taken together in this manner; for if once they strike against the net, they never attempt to return, but flutter down the net till they are received into the pit, from which they cannot rise."

* * * * *

The PIN-TAILED DUCKS (_Erismatura_) are recognisable by the structure of their tail; their body is elongated; neck short and thick; and head tolerably large. Their beak, which is flat in front, and considerably enlarged towards its base, is furnished at its tip with a small nail; the tarsi are short; toes long; and the wings remarkably small and much vaulted. The long, wedge-shaped tail is formed of eighteen feathers, which are of hard strong texture, and very tapering towards their extremities. The close harsh plumage of this group is readily distinguishable by the peculiarity of its colouring from that of all other Ducks.

THE WHITE-HEADED PIN-TAILED DUCK.