Cassell's book of birds; vol. 4

Part 21

Chapter 213,493 wordsPublic domain

The head-quarters of the Nile Goose extend from Egypt to the Cape of Good Hope, and from the east coast far into the interior of Africa; along the west coast of that continent it probably does not occur. From Africa its range extends throughout Palestine and Syria, reaching as far as Greece, Italy, and the south of Spain. During our travels in Africa we had abundant opportunities of observing these beautiful birds, whose portrait is not unfrequently to be seen sculptured upon the monuments of ancient Egypt. In Lower Egypt they are abundant all along the Nile, except in such places as are particularly unsuited to their habits; as, for example, where the river washes walls of bare rock, or where no islands are to be met with. In Southern Nubia they are to be seen in large flocks; in Soudan they are regular occupants of the banks of the rivers, and are even met with upon pools of rain-water, as well as large ponds, at a considerable distance from their banks. During the breeding season these birds generally occur in pairs, afterwards in company with their young families; but at a later period they associate together in large flocks, and in the moulting season, during which they are not incapable of flight, innumerable hosts of them may be seen crowding the shores of the river for hours together. On one occasion during our journeyings along the White Nile, for three successive days we found the banks crowded with countless birds, of which the Nile Geese formed a very conspicuous portion; they are, however, never to be seen at any great distance from water, except, indeed, when winging their way high in the air. They seem, moreover, to prefer certain parts of the river, from whence they fly into the neighbouring fields in search of food, returning to them again when their hunger is satisfied. Each pair takes possession of a certain space of ground, from which they jealously expel all intruders; nevertheless, the males readily associate with each other, and may often be seen together apparently enjoying a quiet chat, or occasionally a bit of fighting. The personal endowments of the Nile Geese are quite on a par with the elegance of their plumage. In running they emulate the long-legged Spurred Geese; they swim gracefully and without effort, keeping the fore part of their bodies deeply immersed; they are able, moreover, to dive to a considerable depth, rowing themselves along when under water both with their feet and wings. Their flight is noisy, but light and rapid. When flying in pairs, one follows close behind the other; when in large flocks, they frequently observe no regular order, except they are bound upon a long journey, on which occasions they adopt the V-like phalanx. Their voice has some distant resemblance to that of our Domestic Goose; it is, however, hoarse, and reminds the listener of the notes of a cracked trumpet. In all its proceedings this Goose seems to be particularly cautious and circumspect; always watchful for its own safety, it mistrusts the slightest approach of a stranger, and in this respect is more afraid of a foreigner than of the negroes, with whose appearance it is most familiar. Its temper and disposition are by no means in accordance with the beauty of its appearance; indeed, it must be classed with the most domineering and vicious of its race, for although living in society it can hardly be said ever to be at peace with its companions. During the pairing season the battles between the males are literally to the death (at least so we have found it in some that we kept in confinement); they follow one another with loud cries and unappeasable fury, bite savagely, and beat each other with their wings until one or both fall exhausted to the ground. The Ganders seem to delight in tyrannising over all the other inmates of the pond, and not content with persecuting Ducks and Geese considerably larger than themselves, such is their boldness and audacity that they will sometimes attack even man himself. Should one of them encounter another male of his own species, either alone or accompanied by a female, it will fall upon him as though it were a bird of prey, and should it be unable to kill him by blows inflicted with the beak and wings, will try to drown him. No sooner is the vanquished bird so exhausted as to be unable to resist, than, mounting upon its body, the victor seizes it by the neck and holds its head under water until life is quite extinct. With such dangerous propensities it is not to be wondered at that this species, notwithstanding the vivacity of its manners and the beauty of its appearance, is scarcely admissible among other birds.

The food of the Nile Goose is of a very promiscuous character; like our own Wild Geese it may be seen grazing in the fields upon all sorts of vegetables; after the manner of Ducks it obtains nutriment from the mud of shallow pools, and will even dive to the bottom of rivers in search of what is there procurable. At certain seasons the young birds are passionately fond of locusts, and neither old nor young have the slightest objection to animal food; they do not, however, appear to eat fishes. It may occasionally happen in places where no trees are to be met with that these birds construct their nests upon the ground, but wherever there are woods coming to the water's edge, or even single trees of suitable dimensions, their nests must be looked for among the branches. In Africa they generally select for this purpose the thorny mimosa, known among the Arabs as the _Harahsi_. Their nest is very generally constructed of branches derived from the tree itself, inter-mixed with smaller twigs, and warmly lined with grasses.

The number of eggs, according to our own experience, varies from four to six; our black hunters nevertheless asserted that they had taken ten or twelve from a single nest. The eggs are of very round shape, thick-shelled, smooth, and of a yellowish or greyish white colour. The breeding-time of these birds varies according to the season. In Egypt breeding commences about the beginning of September. From individuals kept in confinement we have ascertained that the period of incubation extends over twenty-seven or twenty-eight days, and that only the female sits upon the eggs. During this period the Gander keeps careful watch, sitting constantly close to his mate and giving timely warning of the approach of any intruder. Once a day, and that always in the afternoon, the breeding female leaves her nest, having previously covered her eggs warmly with down. The young are able to run about immediately after leaving the egg, and on the slightest alarm hurry at once into the water, where they immediately dive; their education very much resembles that of the goslings of the Grey Goose.

In Egypt the Nile Goose is much sought after both by Turks and Europeans. Its flesh differs little as an article of food from that of the Wild Geese; that of the young birds is excellent, but the old are hard and tough, nevertheless they make capital soup.

* * * * *

The DWARF GEESE (_Nettapus_) form a distinct group, whose members occupy South Asia, Africa, and Australia. These birds are characterised by their small beak, which is high at the base, slopes gradually to the tip, and is furnished with very short, broad denticulations; their wings are abruptly rounded, and their tail composed of twelve feathers.

THE WHITE-BODIED GOOSE TEAL.

The WHITE-BODIED GOOSE TEAL (_Nettapus Coromandelianus_) is black on the crown of the head, and of a magnificent green shaded with purple over the entire mantle; the face, back of the head, neck, and under side are pure white; the throat is partially encircled by a black band; the feathers on the belly and the lower tail-covers are spotted with black and white, those of the upper covers are greyish brown with light spots, the tail-feathers blackish brown; the extremities of the primary quills are spotted with white, the lower secondaries exhibit similar but smaller spots, whilst the upper secondaries are marked with black; the eye is red; the beak black; and the foot greenish brown; during the period of incubation the latter is spotted with black. This small Goose is not more than thirteen or fourteen inches long, the wing measures six inches and a half, and the tail three and a quarter. In the plumage of the female the brown is less conspicuous, and the mantle comparatively lustreless; her quills are also without any white spots; the sides of the wings and tail-covers are pale brown; the feathers on the nape are marked with dark lines, those of the under side with dirty white, and the thighs with pale grey. This most beautiful little Goose, according to Jerdon, "is met with in India, as also in Ceylon, and on the Malay Peninsula. In some parts of India it is very numerous, but is rare in the North-west Provinces. Its favourite resorts are ponds covered with reeds and rich in grass, and upon these it may sometimes be seen in numerous flocks." Its flight is rapid, and when upon the wing it utters a loud peculiar cry. According to Blyth it walks badly, and after making a few steps regularly squats down; hence it is possible, or rather probable, that in a wild state it seldom comes upon dry land. So long as it has not suffered persecution it is extremely tame and trustful. It makes its nest in the cavity of some old hollow tree, or occasionally in ruins or old walls, sometimes at a distance from the water. The small eggs, which are eight, ten, or more in number, have a white shell. The young are at first clad in a coat of thick grey down, and almost immediately after their birth they are literally cast out of the nest by their parents, who at once conduct them to the nearest pond. We are told by one observer that only the female broods, while the Gander amuses himself in the society of others of his own sex. Jerdon, however, doubts this statement, or at least that such is always the case, basing his scruples upon the fact that in more than one instance he has seen both male and female fly together from the tree in which their nest was situated. The flesh of these Geese is not much esteemed; nevertheless it is said that at certain seasons it is tolerably good.

THE CEREOPSIS GOOSE.

The CEREOPSIS GOOSE (_Cereopsis Novæ-Hollandiæ_) is recognisable by its powerful body, thick short neck, small head, and short strong beak, which is high at the base, and covered with a cere almost to the blunt and hooked extremity. The webbed feet have long tarsi, short toes, and large powerful claws. In the broad wings the shoulder-quills are well developed. The tail is short and rounded; the thick plumage is of a beautiful dark grey, shaded with brown. The crown of the head is somewhat lighter, and the back decorated with round, blackish brown spots, situated at the tips of some of the feathers. The lower halves of the secondary quills and tail-feathers are also brownish black. The eye is scarlet, the beak black, the cere greenish yellow, and the foot blackish. The female resembles her mate in the coloration of her plumage, but is recognisable by her inferior size. The Cereopsis Goose, the only member of the family to which it belongs, is one of those extraordinary birds that at once arrest the attention of the traveller. Not many years ago the localities where it was the most numerous appear to have been the islands in Bass's Straits.

Labillardière relates that the first specimens he obtained were captured by the sailors with their hands; and Flinders tells us that one of his boat's crew killed a great number with short sticks, and took several alive. Bailly not only confirmed these accounts, but states that those he saw could be easily run in upon and captured without trouble. All the above navigators speak of the flesh as being excellent, much better, indeed, than that of European Geese, and seem to have prosecuted the chase with considerable ardour. As a necessary consequence, later visitors found not only that the bird was no longer plentiful, but that from many of these islands it had been completely extirpated. Gould, who shot a pair on Isabella Island, nevertheless thinks that several of them may yet exist upon unvisited parts of the southern coast of Australia. "An old Bushman," however, remarks that on the Australian continent he only saw them twice--in one case there was a small flock, and in the other only two birds, which were in company with some other Geese. The Cereopsis, or "Hen" Goose, as it is called, lives, as might be expected from such an appellation, much more on dry land than on the water. It walks well, and swims badly; indeed, judging from individuals kept in our Zoological Gardens, it seldom enters the water of its own free will. Its flight, likewise, is performed with difficulty, and is remarkably heavy. Its voice is a dull buzzing sound, very unlike the cry of a Goose. We have but scanty information respecting the habits of these birds in their wild state; but from their behaviour in captivity it is easy to form an idea of their usual mode of life. In its aversion to water the Cereopsis differs from all other Geese. Except when driven into a pond, it spends its whole time on land, devoting the morning and evening to the procuration of food, but reposing during the heat of the day and throughout the night. It is seldom seen in company with other species; indeed, its disposition is even more quarrelsome and imperious than that of the Nile Goose. A pair of these birds, when placed among other water-fowl, begin in a very short time to assume unlimited authority, and their behaviour becomes (especially during the breeding season) absolutely insupportable. Nevertheless, they soon learn to recognise their keepers, to whom they exhibit considerable attachment. In New Holland they would long ago have been numbered among the inhabitants of every farmyard had it not been for this unbearable conduct. Such as have been brought to Europe have again and again hatched and reared a numerous progeny, so that with us they might readily be acclimatised. One principal obstacle to their breeding in the north is the contrariety of the seasons. In Australia they breed in the spring, which, of course, corresponds with our autumn; so that in the northern hemisphere, the young brood, becoming at once exposed to the rigours of winter, not unfrequently perish. We have, however, already learnt that those birds that have lost their eggs breed again in February, hence in the succeeding months there is every reason to suppose the young may be reared without difficulty. During pairing time the affection of the sexes towards each other is unmistakable. The Gander walks around his mate with graceful salutations, keeps vigilant watch over her safety, and resolutely drives away all other intruders, great and small, that may happen to approach the domain which he has selected. The care of constructing the nest appears to devolve upon the female, who always selects the best materials within her reach; and, although the result of her labours is not an artistically-constructed cradle, it is considerably more so than the nests of the generality of Geese, its interior being smoothly rounded and comfortably lined with feathers. The eggs are comparatively small, somewhat round in shape, smooth-shelled, and of a yellowish white colour. From observations made in Paris we found the duration of incubation to extend over thirty days; in a colder climate it is somewhat longer. In the park of our friend, M. Cornèly, in Belgium, thirty-eight days elapsed before the young escaped from their shell. On the very day of their escape they ran after their mother, picking up food from among the grass. They refused to eat hard-boiled eggs, chopped earthworms, and other kinds of animal food, and would not even touch white bread, confining themselves exclusively, as it appeared, to green vegetables. No sooner are the young hatched than the pugnacity of the Gander displays itself in full force; he seems to fear nothing, and attacks a man with as much animosity as he exhibits towards every other animal that intrudes upon his privacy. "I considered my Gander bad enough before," writes M. Cornèly, "but now I think he must be mad. He attacks every living thing indiscriminately. One of my large Cranes happened to come in his way; he flew at him, and although the keeper was not a hundred yards off, and ran as fast as he could to part them, the poor Crane was killed before he could interfere. One night the Gander got into the stable where another of these birds was kept, and in the morning the body of the Crane was found almost hacked to pieces." However ornamental these Geese may be, it is evident that it is only where they have plenty of room to themselves and are not likely to interfere with other animals, that they are eligible subjects for domestication.

* * * * *

The DUCKS (_Anates_) constitute the most numerous and varied family of the entire order, and are at once distinguishable from the Geese by the flatness of their feet, and from the Swans by the shortness of their necks. In these birds the body is short and broad, the neck short or moderately long, and the head thick; the beak, which is about the same length as the head, is either of uniform breadth, or is highest towards the tip; the base of the bill is more or less high, and in some instances furnished with an excrescence; the upper mandible is arched, and projects so far over the sides of the lower one as partially to enclose it; the margins of both mandibles are sharply denticulated; the weak flat foot, which is placed very far back, has the centre toe as long as the tarsus; the hind toe is well developed, and in some species furnished with a membranous lobe; the claws are weak; in the moderate-sized, narrow, and pointed wing the second quill is the longest; the short broad tail is composed of from fourteen to twenty feathers, and is either rounded or pointed at its extremity. The plumage, which is rich, smooth, and thickly interspersed with down, varies in colour according to the sex or age of the bird; that of the male is more or less brilliant, and that of the female of comparatively sombre hue. The members of this family, regarded generally, are to be met with in every climate; the number of species is, however, greater in warm than in cold latitudes, while on the contrary in northern regions individuals of the same species swarm in immense numbers. Ducks frequent both fresh and salt water, being sometimes met with on mountain lakes to a considerable elevation; at the approach of winter they migrate to southern latitudes, often in incalculable hosts. In the extent of their migrations some species emulate the Swallow itself, while others wander no further than is absolutely necessary in order to obtain food. These migrations are generally commenced at sunset; towards midnight the birds alight upon some expanse of water, and after resting for a few hours recommence their journey in the early morning. Their flight is conducted either in one long string or in a wedge-like phalanx. The power of locomotion displayed by these birds is very various; some species can walk upon dry ground almost as well as the Geese, while others waddle along with considerable difficulty. All are excellent swimmers, but they only dive exceptionally, and with considerable effort. Their flight is accomplished by rapid movements of their wings, and they are able to rise as easily from the surface of the water as from the ground. Ducks subsist upon both animal and vegetable food; some, however, prefer the former, while others confine themselves to the latter diet. They are for the most part monogamous, and generally associate during the breeding season in great numbers; a circumstance in which they differ remarkably from the Swans and Geese. Some build their nests in holes in the ground or in the clefts of rocks; others in hollow trees, or even among the branches, some making use of the deserted nests of land birds; while others build upon the ground a rude structure composed of stalks and leaves, warmly lined with down. The number of eggs varies in different species from six to sixteen; the period of incubation extends from twenty-one to twenty-four days.

THE RUDDY SHELDRAKE, OR BRAHMINY DUCK.