British Birds in Their Haunts

Part 33

Chapter 334,049 wordsPublic domain

On almost any part of the sea-coast of Britain, where there is a wide expanse of sand left at low water, a bird may often be noticed, not much larger than a Lark, grey above and white below, a patch of black on the forehead and under the eye, a white ring round the neck, and a black one below. If the wind be high, or rain be falling, the observer will be able to get near enough to see these markings; for sea-birds generally are less acute observers in foul weather than in fair. On a nearer approach, the bird will fly up, uttering a soft, sweet, plaintive whistle of two notes, and, having performed a rapid, semicircular flight, will probably alight at no great distance, and repeat its note. If it has settled on the plain sand or on the water's edge, or near a tidal pool, it runs rapidly, without hopping, stoops its head, picks up a worm, a portion of shellfish, or a sand-hopper, runs, stops, pecks, and runs again, but does not allow any one to come so near as before. The next time that it alights, it may select, perhaps, the beach of shells and pebbles above high-water mark. Then it becomes at once invisible; or, if the observer be very keen-sighted, he may be able to detect it while it is in motion, but then only. Most probably, let him mark ever so accurately with his eye the exact spot on which he saw it alight, and let him walk up to the spot without once averting his eye, he will, on his arrival, find it gone. It has run ahead with a speed marvellous in so small a biped, and is pecking among the stones a hundred yards off. Its name is the Ringed Plover, or Ringed Dotterel. Fishermen on the coast call it a Stone-runner, a most appropriate name; others call it a Sea Lark. In ornithological works it is described under the former of these names.

The Ringed Plover frequents the shores of Great Britain all the year round. It is a social bird, but less so in spring than at any other season; for the females are then employed in the important business of incubation, and the males are too attentive to their mates to engage in picnics on the sands. The nest is a simple hollow in the sand, above high-water mark, or on the shingly beach; and here the female lays four large, pointed eggs, which are arranged in the nest with all the small ends together. The young are able to run as soon as they break the shell; but, having no power of flight for a long time, avoid impending danger by scattering and hiding among the stones. The old bird, on such occasions, uses her wings; but not to desert her charge. She flies up to the intruder, and, like other members of the same family, endeavours to entice him away by counterfeiting lameness or some injury.

The Ringed Plover sometimes goes inland to rear her young, and lays her eggs in a sandy warren, on the bank of a river or the margin of a lake; but when the young are able to fly, old and young together repair to the sea-shore, collecting in flocks, and for the most part continuing to congregate until the following spring. Their flight is rapid and sweeping, consisting of a succession of curves, while performing which they show sometimes their upper grey plumage, and at other times the under, which is of a dazzling white. Occasionally, too, as they wheel from one tack to another, every bird is lost sight of, owing to the perfect unanimity with which, at the same instant, they alter their course, and to the incapacity of the human eye to follow the rapid change from a dark hue to a light.

Not unfrequently one falls in with a solitary individual which has been left behind by its companions, or has strayed from the flock. Such a bird, when disturbed, utters its whistle more frequently than on ordinary occasions, and, as its note is not difficult of imitation, I have often enticed a stray bird to fly close up to me, answering all the while. But it has rarely happened that I have succeeded in practising the deception on the same bird a second time.

THE KENTISH PLOVER ÆGIALITIS CANTIANA

Forehead, a band over each eye, chin, cheeks, and under parts, white; upper part of the forehead, a band from the base of the beak extending through the eye, and a large spot on each side of the breast, black; head and nape light brownish red; rest of the upper plumage ash-brown; two outer tail-feathers while, the third whitish, the rest brown; beak, irides, and feet, brown. _Female_ wants the black spot on the forehead, and the other parts black in the male are replaced by ash-brown. Length six and a half inches. Eggs olive-yellow, spotted and speckled with black.

The Kentish Plover differs from the preceding in its inferior size, in having a narrower stripe of black on the cheeks, and in wanting the black ring round the neck. It is found from time to time in various parts of the country, breeding in Kent, Sussex and the Channel Islands, but is most abundant on the shores of the Mediterranean. Its habits resemble closely those of the allied species.

On the authority of the Greek historian Herodotus, a little bird is found in Egypt called the Tróchilus, which is noted for the friendly and courageous office it performs for the Crocodile. This unwieldy monster, having no flexible tongue wherewith to cleanse its mouth, comes on shore after its meals, opens its jaws, and allows the Tróchilus to enter and pick off the leeches and fragments of food, which, adhering to its teeth, interfere, with its comfort. This story was long believed to be a fable; but the French naturalist Geoffrey de Saint Hilaire has, in modern times, confirmed the veracity of the father of history, and pronounces the Tróchilus of the ancients to be the _Pluvier à Collier interrompu_, the subject of the present chapter. The Cayman of South America is also said to be indebted for a similar service to the kindly offices of a little bird, which, however, is not a Plover, but a Toddy.

Peewit [F]

Dotterel [M]

Norfolk Plover [F]

[_face p. 246._]]

Red-necked Phalarope

Bar-tailed Godwit [F]]

THE LAPWING, OR PEEWIT VANELLUS VULGARIS

Feathers on the back of the head elongated and curved upwards; head, crest and breast, glossy black; throat, sides of the neck, belly and abdomen white; under tail-coverts yellowish red; upper plumage dark green with purple reflections; tail, when expanded, displaying a large semicircular graduated black patch on a white disk, outer feather on each side wholly white; bill dusky; feet reddish brown. _Young_--throat dull white, mottled with dusky and tinged with red; upper feathers tipped with dull yellow. Length twelve and a half inches. Eggs olive-brown to stone buff, blotched and spotted with dusky black.

The Peewit, or Green Plover, as it is sometimes called, is among the best known birds indigenous to the British Isles. This notoriety it owes to several causes. The lengthened feathers on the back of its head, forming a crest, at once distinguish it from every other British Wader. Its peculiar flight, consisting of a series of wide slow flappings with its singularly rounded wings, furnishes a character by which it may be recognized at a great distance; and its strange note, resembling the word 'peweet' uttered in a high screaming tone, cannot be mistaken for the note of any other bird. In London and other large towns of England its eggs also are well known to most people; for 'Plovers' eggs', as they are called, are considered great delicacies.

Peewits are found in abundance in most parts of Europe and Asia from Ireland to Japan. They are essentially Plovers in all their habits, except, perhaps, that they do not run so rapidly as some others of the tribe. They inhabit the high grounds in open countries, the borders of lakes and marshes and low unenclosed wastes, and may not unfrequently be seen in the large meadows, which in some districts extend from the banks of rivers. They are partially migratory; hence they may appear at a certain season in some particular spot, and be entirely lost sight of for many months. Individuals which have been bred in high latitudes are more precise in their periods of migration than those bred in the south. In Kamtschatka, for instance, their southern migration is so regular that the month of October has received the name of the 'Lapwing month'. In Britain their wanderings are both more uncertain and limited; for, though they assemble in flocks in autumn, they only migrate from exposed localities to spots which, being more sheltered, afford them a better supply of food.

In April and May these birds deposit their eggs, making no further preparation than that of bringing together a few stalks and placing them in a shallow depression in the ground. The number of eggs is always four, and they are placed in the order so common among the Waders, crosswise. Lapwings are to a certain extent social, even in the breeding season, in so far that a considerable number usually frequent the same marsh or common. It is at this season that they utter most frequently their characteristic cry, a note which is never musical, and heard by the lonely traveller (as has happened to myself more than once by night) is particularly wild, harsh, and dispiriting. Now, too, one may approach near enough to them to notice the winnowing movement of their wings, which has given them the name of Lapwing in England and Vanneau in France (from _van_, a fan). The young are able to run as soon as they have burst the shell, and follow their parents to damp ground, where worms, slugs, and insects are most abundant. When the young have acquired the use of their wings, the families of a district unite into flocks. They are then very wary, and can rarely be approached without difficulty; but as they are considered good eating, many of them fall before the fowler.

OYSTER CATCHER HÆMÁTOPUS OSTRATEGUS

The plumage of this species is entirely black and white; head, neck, scapulars and terminal half of the tail black; rump, upper tail-coverts white; legs and toes pink; eyelids crimson. Length, sixteen inches. The young have the feathers of the back and wings margined with brown. The Oyster Catcher inhabits the shores of Great Britain and Ireland throughout the year. The first time I came upon a flock of these birds I was able to approach them nearer than on any other occasion. They frequently uttered a harsh note in a high key which, though unmusical, harmonized well with the scenery. I had many other opportunities of observing them on the shores of the Scottish lochs, and I was once induced, on the recommendation of a friend, to have one served up for dinner as an agreeable variation from the bacon and herrings which mainly constitute the dietary of a Scottish fishing-village inn. But I did not repeat the experiment, preferring fish pure and simple to fish served up through the medium of a fowl. The nature of its food sufficiently accounts for its strong flavour. Oyster Catchers frequent rocky promontories or the broad banks of mud, sand, and ooze, which stretch out from low portions of the coast. Here they feed on mussels and other bivalves, limpets, worms, crustacea, and small fish; mixing freely with other birds while on the ground, but keeping to themselves while performing their flights. In their mode of using their wings they remind the spectator of Ducks rather than of Plovers, and they advance in a line, sometimes in single file, one after another, but more frequently wing by wing. When they alight, too, it is not with a circular sweep, but with a sailing movement. When the mud-banks are covered by the tide they move to a short distance inland, and pick up slugs and insects in the meadows, or betake themselves to salt marshes and rocky headlands. They have also been observed many miles away from the coast; but this is a rare occurrence. Their nest is generally a slight depression among the shingle above high-water mark; but on rocky shores they make an attempt at a nest, collecting a few blades of grass and scraps of sea-weed. They lay three or four eggs, and the young are able to run soon after breaking the shell.

In high latitudes Oyster Catchers are migratory, leaving their breeding grounds in autumn, and returning in the spring; consequently, those coasts from which they never depart afford an asylum in winter to vast numbers of strangers, in addition to their native population. On the coast of Norfolk, for example, they are to be seen in small parties all through the summer; but in winter, especially if it be a severe one, they may be reckoned by thousands. They here seem to have favourite spots on which to pass the night. One of these is what is called the "Eastern point" of Brancaster Marsh, a place of perfect security, for it is difficult of access under any circumstances, and cannot be approached at all with any chance of concealment on the part of the intruder. Towards this point I have seen line after line winging their way, all about the same hour, just before sunset, all following the line of the coast, but taking care to keep well out at sea, and all advancing with perfect regularity, every individual in a company being at the same height above the water. They are very wary at this season, insomuch that though I must have seen many thousands, and examined upwards of twenty species of sea-shore birds, which had been shot in the neighbourhood, not a single Oyster Catcher was brought to me.

A common name for this bird is Sea-pie, another appropriate one is 'Mussel picker'; and it is thought that 'Catcher' comes from the Dutch _aekster_ (magpie). The note is a shrill _keep_, _keep_. It swims well, and sometimes it will take to the water of its own accord. Although the nest is commonly on shingle or among sand-hills, or a tussock of sea-pink on a narrow ledge of rock, Mr. Howard Saunders has seen eggs of this bird in the emptied nest of a Herring-gull and on the summit of a lofty 'stack.'

THE TURNSTONE STRÉPSILAS INTÉRPRES

Crown reddish white, with longitudinal black streaks; upper part of the back, scapulars, and wing-coverts, rusty brown, spotted with black; rest of the plumage variegated with black and white; bill and irides black; feet orange-yellow. Length nine inches. Eggs greenish-grey, blotched and spotted with slate and brown.

The Turnstone is a regular annual visitor to the shores of Great Britain, and indeed of almost every other country, having been observed as far north as Greenland, and as far south as the Straits of Magellan; but it is rarely inland. It arrives on our coasts about the beginning of August, not in large flocks like the Plovers, but in small parties, each of which, it is conjectured, constitutes a family. It is a bird of elegant form and beautiful parti-coloured plumage, active in its habits, a nimble runner, and an indefatigable hunter after food. In size it is intermediate between the Grey Plover and Sanderling, being about as big as a Thrush. The former of these birds it resembles in its disposition to feed in company with birds of different species, and its impatience of the approach of man. For this latter reason it does not often happen that any one can get near enough to these birds to watch their manoeuvres while engaged in the occupation from which they have derived their name, though their industry is often apparent from the number of pebbles and shells found dislodged from their socket on the sands where a family has been feeding. Audubon, who had the good fortune to fall in with a party on a retired sea-coast, where, owing to the rare appearance of human beings, they were less fearful than is their wont, describes their operations with his usual felicity: "They were not more than fifteen or twenty yards distant, and I was delighted to see the ingenuity with which they turned over the oyster-shells, clods of mud, and other small bodies left exposed by the retiring tide. Whenever the object was not too large, the bird bent its legs to half their length, placed its bill beneath it, and with a sudden quick jerk of the head pushed it off, when it quickly picked up the food which was thus exposed to view, and walked deliberately to the next shell to perform the same operation. In several instances, when the clusters of oyster-shells or clods of mud were too heavy to be removed in the ordinary way, they would not only use the bill and head, but also the breast, pushing the object with all their strength, and reminding me of the labour which I have undergone in turning over a large turtle. Among the sea-weeds that had been cast on shore, they used only the bill, tossing the garbage from side to side with a dexterity extremely pleasant to behold.[46] In like manner I saw there four Turnstones examine almost every part of the shore along a space of from thirty to forty yards; after which I drove them away, that our hunters might not kill them on their return."

A writer in the _Zoologist_[47] gives an equally interesting account of the successful efforts of two Turnstones to turn over the dead body of a cod-fish, nearly three and a half feet long, which had been imbedded in the sand to about the depth of two inches.

For an account of the habits of the Turnstone during the breeding season--it never breeds with us--we are indebted to Mr. Hewitson, who fell in with it on the coast of Norway. He says, 'We had visited numerous islands with little encouragement, and were about to land upon a flat rock, bare, except where here and there grew tufts of grass or stunted juniper clinging to its surface, when our attention was attracted by the singular cry of a Turnstone, which in its eager watch had seen our approach, and perched itself upon an eminence of the rock, assuring us, by its querulous oft-repeated note and anxious motions, that its nest was there. We remained in the boat a short time, until we had watched it behind a tuft of grass, near which, after a minute search, we succeeded in finding the nest in a situation in which I should never have expected to meet a bird of this sort breeding; it was placed against a ledge of the rock, and consisted of nothing more than the dropping leaves of the juniper bush, under a creeping branch of which the eggs, four in number, were snugly concealed, and admirably sheltered from the many storms by which these bleak and exposed rocks are visited.

[46] From this habit, the Turnstone is in Norfolk called a 'Tangle-picker'.--C. A. J.

[47] Vol. ix. p. 3077.

FAMILY SCOLOPACIDÆ

THE AVOCET RECURVIROSTRA AVOCÉTTA

General plumage white; crown, nape, scapulars, lesser wing-coverts, and primaries, black; bill black; irides reddish brown; feet bluish ash. Length eighteen inches. Eggs olive-brown, blotched and spotted with dusky.

This bird has become so rare, that having recently applied to two several collectors in Norfolk, once the headquarters of the Avocet, to know if they could procure me a specimen, I was told by one that they were not seen oftener than once in seven years--by the other, that it was very rare, and if attainable at all could not be purchased for less than five pounds. In Ray's time it was not unfrequent on the eastern maritime coasts. Small flocks still arrive in May and now and again in the autumn, but collectors never allow them to breed. They used to rest on the flat shores of Kent and Sussex. Sir Thomas Browne says of it: '_Avoseta_, called shoeing horn, a tall black and white bird, with a bill semicircularly reclining or bowed upward; so that it is not easy to conceive how it can feed; a summer marsh bird, and not unfrequent in marsh land.' Pennant, writing of the same bird, says: 'These birds are frequent in the winter on the shores of this kingdom; in Gloucestershire, at the Severn's mouth; and sometimes on the lakes of Shropshire. We have seen them in considerable numbers in the breeding season near Fossdike Wash, in Lincolnshire. Like the Lapwing, when disturbed, they flew over our heads, carrying their necks and long legs quite extended, and made a shrill noise (_twit_) twice repeated, during the whole time. The country people for this reason call them _Yelpers_, and sometimes distinguish them by the name of _Picarini_. They feed on worms and insects, which they suck with their bills out of the sand; their search after food is frequently to be discovered on our shores by alternate semicircular marks in the sand, which show their progress.[48] They lay three or four eggs, about the size of those of a Pigeon, white, tinged with green and marked with large black spots.' Even so recent an authority as Yarrell remembers having found in the marshes near Rye a young one of this species, which appeared to have just been hatched; he took it up in his hands, while the old birds kept flying round him.

The Avocet is met with throughout a great part of the Old World, and is said to be not unfrequent in Holland and France. A writer of the latter country says that 'by aid of its webbed feet it is enabled to traverse, without sinking, the softest and wettest mud; this it searches with its curved bill, and when it has discovered any prey, a worm for instance, it throws it adroitly into the air, and catches it with its beak'.

[48] It is not a little singular that the Spoonbill, a bird which strongly contrasts with the Avocet in the form of its bill, ploughs the sand from one side to another, while hunting for its food.

THE GREY PHALAROPE PHALÁROPUS FULICARIUS

_Winter_--plumage in front and beneath white; back of the head, ear-coverts, and a streak down the nape, dusky; back pearl-grey, the feathers dusky in the centre, a white transverse bar on the wings; tail-feathers brown, edged with ash; bill brown, yellowish red at the base; irides reddish yellow; feet greenish ash. _Summer_--head dusky; face and nape white; feathers of the back dusky, bordered with orange-brown; front and lower plumage brick-red. Length eight inches and a half. Eggs greenish stone colour, blotched and spotted with dusky.

The Grey Phalarope, without being one of our rarest birds, is not of irregular occurrence. Its proper home is in the Arctic regions, from whence it migrates southward in winter. It is a bird of varied accomplishments, flying rapidly like the Snipes, running after the fashion of the Sandpipers, and swimming with the facility of the Ducks. In all these respects it does not belie its appearance, its structure being such that a naturalist would expect, _à priori_, that these were its habits. During the breeding season, the Phalarope quits the sea, its usual haunt, and repairs to the sea-shore, where it builds a neat nest, in a hollow of the ground, with grass and other weeds, and lays four eggs. The usual time of its appearance in Great Britain is autumn; sometimes it comes then in numbers; but specimens have been obtained in winter. On all these occasions it has shown itself singularly fearless of man.

THE RED-NECKED PHALAROPE PHALÁROPUS HYPERBOREUS

Head deep ash-grey; throat white; neck bright rust-red; under plumage white, blotched on the flanks with ash; back black, the feathers bordered with rust-red; a white bar across the wing; two middle tail-feathers black, the rest ash, edged with white; bill black; irides brown; feet greenish ash. Length seven inches. Eggs dark olive, closely spotted with black.