Part 15
What were the haunts of the Sparrow at the period when men dwelt in tents, and there were neither farmhouses nor villages, much less towns and cities, it were hard to say. Certain it is now that thoroughly wild Sparrows are not to be met with in districts remote from human dwellings and cultivation; they have left the hillside and forest as if by common consent, and have pitched their tents where man builds, or ploughs, or digs, and nowhere else. In the city, the seaport town, the fishing village, the hamlet, the farmhouse, nay, near the cot on the lone waste and by the roadside smithy, they are always present, varying in the amount of confidence they place in their patrons, but all depending on man to a certain extent. And not only do they court his society, but they have adopted his diet. Whatever is the staple food of a household, the Sparrows that nestle around will be right pleased to share it; bread, meat, potatoes, rice, pastry, raisins, nuts, if they could have these for the asking, they would not trouble themselves to search farther; but obliged, as they are, to provide for themselves, they must be content with humble fare; and so skilful are they as caterers, that whatever other birds may chance to die of starvation, a Sparrow is always round and plump, while not a few have paid for their voracity by their lives. Much difference of opinion exists as to whether Sparrows should be courted by man as allies, or exterminated as enemies. The best authorities on this point have come to the conclusion that their numbers must be lessened, and that the most humane way to do this is to tear down nests before the young are hatched out. The fact that great efforts are at the present time being made to introduce them into New Zealand, where the corn crops suffer great injury from the attacks of insects, which the presence of Sparrows would, it is believed, materially check, leads to the conclusion that their mission is one of utility. That Sparrows consume a very large quantity of corn in summer there can be no doubt; as soon as the grain has attained its full size, and long before it is ripe, they make descents on the standing corn, and if undisturbed will clear so effectually of their contents the ears nearest to the hedges, that this portion of the crop is sometimes scarcely worth the threshing. During harvest they transfer their attention to the sheaves, while the reapers and binders are occupied elsewhere; as gleaners they are indefatigable; they participate, too, in the joys of harvest home, for their food is then brought to their very doors. The most skilful binder leaves at least a few ears exposed at the wrong end of the sheaf, and these are searched for diligently in the rick; and the barns must be well closed indeed into which they cannot find admission. At threshings and winnowings they are constant attendants, feeding among the poultry, and snatching up the scattered grains under the formidable beak of Chanticleer himself. At seed-time their depredations are yet more serious, as they now come in not simply for a share of the produce, but undermine the very foundations of the future crop. I once had the curiosity to examine the crop of a Sparrow which had been shot as it flew up from a newly-sown field, and found no less than forty-two grains of wheat. A writer in the _Zoologist_, who professes himself a deadly enemy of the Sparrow, states that he once took 180 grains of good wheat from the crops of five birds, giving an _average_ of thirty-six for a meal. Now if Sparrows had the opportunity of feeding on grain all the year round, they would be unmitigated pests, and a war of extermination against them could not be waged too vigorously; but during the far greater portion of the year they have not the power of doing mischief, and all this time they have to find food for themselves. Against their will, perhaps, they now hunt for the seeds of various weeds, especially the wild mustard; and these being smaller than grains of corn and less nutritive, they consume an immense number of them, varying their repast with myriads of caterpillars, wireworms, and other noxious grubs; also they devour small beetles (called hay-chaffers) when the hay lies in swathes on the field. They thus compensate, certainly in part, perhaps wholly, for the mischief they do at other seasons; and it is even questionable whether, if a balance were struck between them and the agriculturists, the obligation would not be on the side of the latter.
It is scarcely necessary to say much of the habits of a bird which stands on such familiar terms with the human race as the Sparrow. During no period of the year do Sparrows live together in perfect amity; if half a dozen descend to pick up a handful of scattered crumbs, each in his turn will peck at any other who comes too near his share of the feast, and, with a peculiar sidelong shuffle or hop, will show his intention of appropriating as large a portion of the feeding-ground as he can. In spring, this bickering assumes a more formidable character. A duel is commenced among the branches of a tree, obstinate and noisy; all the Sparrows within hearing flock to the scene of combat, joining at first with their voices, and finally with their beaks; a general riot ensues, with as little object seemingly as an Irish 'row'; for suddenly the outcry ceases, and the combatants return to their various occupations. A writer in the _Naturalist_ gives an account of a fray of this kind, during which three male birds fell at his feet one after another either dead or dying; but cases of this kind are very rare.
Sparrows build their nests at a considerable elevation from the ground, but are by no means particular as to the locality. At the period when most farmhouses and cottages were thatched, the eaves were their favourite resort, and here they hollowed out for themselves most comfortable dwellings. The general employment of tiles or slates has interfered with this arrangement; but they will fix upon any projection, niche, crack, or hole which will hold a nest, and if these are all occupied, content themselves with a tree; but, as far as my own observation goes, the number built in trees far exceeds that to be found in other localities. Very frequently they appropriate the nest of the House Martin. The nest itself is a rude structure, composed mainly of straw and hay, and lined with feathers and any other soft materials which they can find. Two or three broods are reared every year, the number of eggs being usually five. The young are fed on worms, caterpillars, and insects of various kinds.
THE MOUNTAIN OR TREE SPARROW PASSER MONTÁNUS
Crown and back of the head chestnut-brown; lore, ear-coverts, and throat black; neck almost surrounded by a white collar; upper plumage resembling the last; wing with two transverse white bars. The _female_ scarcely differs from the _male_. Length five inches and a half. Eggs as in the last.
The Mountain Sparrow seems scarcely to deserve its name, as it is by no means confined to mountainous districts. It is abundant all over the European continent, and is to be met with here and there in many parts of England in the east of Scotland and of late years in Ireland and in the Hebrides; but it is nowhere so abundant as the House Sparrow, which it resembles in all respects, except that the head is of a bright chestnut colour, and the neck wears a white collar. I have never seen it except in society with the common species, and could never detect any difference either in flight or note; but other observers state that the flight is slow and constrained, and the note assumes more the character of a song. The nest is placed in soft rotten wood of pollard willows and other trees, in hollow trees and under the thatch of buildings.
THE CHAFFINCH FRINGILLA CÆLEBS
Forehead black; crown and nape greyish blue; back and scapulars chestnut, tinged with green; rump green; breast wine-red, fading towards the abdomen into white; wings black, with two white bands; coverts of the secondaries tipped with yellow; tail black, the two middle feathers ash-grey, the two outer on each side black, with a broad oblique white band. _Female_--head, back and scapulars, ash-brown, tinged with olive; lower parts greyish white; the transverse bands less distinct. Length six inches. Eggs greenish purple, streaked and spotted with purple-brown.
'Gai comme Pinson', as gay as a Chaffinch, is a familiar French proverb, which describes not only the character of the bird, but the peculiar temperament which in France is an essential part of gaiety. The Chaffinch is a smart, lively, active bird, always in a bustle, flitting here and there incessantly and staying long nowhere, always wearing a holiday look, so trim and spruce is he, and rattling through his song with wondrous volubility. It received the name _cælebs_, bachelor, from Linnæus, who observed that the flocks in winter are composed for the most part either exclusively of males or of females. Large flocks arrive on our east coast each year from the Continent, and others coming from the north spread themselves over the country to the southward. During the open weather of autumn and early winter, Chaffinches frequent stubble and ploughed fields, where they busily collect grain and the seeds of various weeds, and are not, I fear, very scrupulous whether they are engaged as gleaners of what is lost, or robbers of what is sown. In severe weather they resort to farmyards and homesteads, where, along with Sparrows, Buntings, and Greenfinches, they equally consider all they can find as provided for their own especial use. On the return of spring, they feed upon the young shoots, and for a few weeks show themselves great enemies to horticulture. Their visits to our flower-gardens, paid very early in the morning, are attested by scattered buds of polyanthuses, which they attack and pull to pieces as soon as they begin to push from between the leaves. In the kitchen-garden they are yet more mischievous, showing a strong inclination for all pungent seeds. Woe to the unthrifty gardener, who, while drilling in his mustard, or cress, or radishes, scatters a few seeds on the surface! The quick eye of some passing Chaffinch will surely detect them; so surely will the stray grains serve as a clue to the treasure concealed beneath, and so surely will a hungry band of companions rush to 'the diggings', and leave the luckless proprietor a poor tithe of his expected crop. Yet so large is the number of the seeds of weeds that the Chaffinch consumes, in the course of a year, more particularly of groundsel, chickweed, and buttercup, that he, without doubt, more than compensates for all his misdeeds; and as his summer food partially, and that of his young family exclusively, consists of caterpillars and other noxious insects, he is in reality among the gardener's best friends, who should be scared away at the seasons when his visits are not welcome, and encouraged at all other times. The Chaffinch, though a wary bird, does not stand greatly in fear of man; for if disturbed at a meal, he is generally satisfied with the protection afforded by the branches of the nearest tree, on which he hops about until the danger is past, uttering his simple but not unpleasing note, '_twink_' or '_pink_' or '_spink_, _spink_, _spink_' as it is variously translated. To this cry it adds the syllable '_tweet_', frequently repeated in an anxious tone and with a peculiar restlessness of manner, which always indicate that its nest is somewhere very near at hand, and by which indeed it is very often betrayed.
Its proper song commences very early in spring, and is continued until June or later. This must be the song which the poet had in view when he sang:--
Then as a little helpless innocent bird, That has but one plain passage of few notes, Will sing the simple passage o'er and o'er, For all one April morning, till the ear Wearies to hear it. --TENNYSON.
It consists of from ten to twelve notes of the same tone, and about the same length, with the last but one elevated and accented, uttered rapidly at short intervals, and without the least variation.
In Germany, this bird is so great a favourite that not a single tone of its voice has escaped the experienced ears of bird-fanciers. In some parts of Holland and the north of France, the passion for song Chaffinches amounts to a frenzy. Philharmonic societies are formed, whose exclusive object is to educate Chaffinches, and to organize vocal combats. The combatants, each in his cage, are placed a few yards from each other. One of them utters his strain, which is replied to by the other; strict silence is imposed on the spectators, lest the attention of the birds should be distracted by their remarks or applause. The contest proceeds as long as the birds continue to utter their notes of defiance, and the victory is adjudged to the one who has the last word. The price paid for a bird of mark, and the pains bestowed on the capture of any bird which in its wild state holds out promise of being an apt pupil, are past belief, and the cruelty practised in producing a perfect songster I cannot bring myself to describe. After all, Bechstein's translator says that the notes of the wild Chaffinches in England are finer than any cage ones he has heard in Germany. English bird-fanciers, without going so far as their German brethren, profess to distinguish three variations of song in the Chaffinch.
The nest of the Chaffinch is an exquisite piece of workmanship, composed of moss, dry grass, fine roots felted together with wool, decorated externally with scraps of white lichens, and lined with hair and feathers. It is placed sometimes in the fork of a tree, sometimes against the bole, but more frequently than anywhere else it is built in among the twigs of an apple-tree; but in every case it is attached to its support by wool interwoven with the other materials. The Chaffinch usually lays five eggs.
Chaffinch [M] [F]
Hawfinch [F] [M]
[_p. 96._]]
Redpole [M] Twite [M] [M]
Bullfinch [M]]
THE BRAMBLING FRINGILLA MONTIFRINGÍLLA
Head, cheeks, nape, and upper part of the back, black, the feathers (in winter) tipped with light brown or ash-grey; neck and scapulars pale orange-brown; wings black, variegated with orange-brown and white; rump and lower parts white, the flanks reddish, with a few dark spots. _Female_--crown reddish brown, the feathers tipped with grey, a black streak over the eyes; cheeks and neck ash-grey; all the other colours less bright. Length six inches and a half. Eggs yellowish white, spotted and streaked with dark red.
In winter this bird occurs over the whole continent of Europe, and not unfrequently in enormous flocks. Pennant mentions an instance in which eighteen were killed at one shot--a statement which I can well believe, having seen in the winter of 1853 by far the largest flock of small birds I ever beheld, and which was composed entirely of Bramblings. They were employed in searching for food on the ground in a beech wood, and, as I approached, flew up into the branches in thousands. The Brambling, called also the Bramble Finch and Mountain Finch, is a fairly regular autumn and winter visitor to many parts of Scotland. Its presence in our country in any numbers depends on the severity of the weather on the Continent. Sometimes it is fairly numerous with us, especially where there are many beech woods. Few visit Ireland. It resembles the Chaffinch in habits, size, and general tone of colour; and as it often feeds in company with it, is probably sometimes confounded with it by an inexperienced eye. It arrives in this country in November, and takes its departure early in spring, never having been known to breed here. Its song is said to be something like that of the Chaffinch, and its nest, built in fir-trees, to be constructed with the same marvellous art.
THE LINNET ACANTHIS CÁNNABINA
_Winter_--head ash-brown, the feathers dusky in the middle, those of the forehead more or less tinged with crimson; back chestnut-brown, becoming brighter towards the scapulars and duller towards the tail; tail-feathers black, edged towards the tip with reddish grey, the outer ones bordered with white; primaries black, the first five with very narrow, the next five with broad, white edges, the rest of the wing-feathers tinged with red, all tipped with ash-grey; under parts--breast-feathers dull crimson or brown, edged with yellowish red; abdomen dull white; flanks reddish yellow; beak brownish horn colour; feet and toes brown; tail moderate. In _summer_ the beak is of a bluish lead colour; feathers of the forehead and crown greyish brown, tipped with crimson; upper plumage uniform rich chestnut-brown; breast crimson, with a few pale brown feathers intermixed. Length five inches. Eggs pale bluish grey, speckled with deep red.
It is not unusual in the country to hear mention made of the Brown, the Grey, and the Rose or Red Linnet, and the Common Linnet, as if these were all different birds. Such, however, is not the case. The Linnet is a bird which varies its plumage considerably at different seasons of the year, in consequence of which, at a period when little attention was paid to Ornithology, the same individual was known by whichever of these names best described its characteristic colouring. Even by the earlier ornithologists there were supposed to be two species, one of which was called Linota, probably from its having been observed feeding on flax-seed (_Linum_); the other Cannabina, from having been seen to feed on hemp seed (_Cannabis_). Linnets offer themselves to our notice in the evenings of autumn and winter more than at any other time. Large flocks of them may then be observed making their way, with rapid and irregular flight, towards tall trees which happen to stand in the vicinity of a common or a furze-brake. On the summits of these they alight, with their heads, in stormy weather, always turned towards the wind, and after keeping up a continuous twittering for a few minutes, suddenly drop into their roosting-places among the furze and thick shrubs. At the return of dawn, they issue forth to their feeding-grounds, still congregated in large flocks, and spend the whole of the day in hunting on the ground for food. This consists principally of the seeds of various weeds, especially wild-mustard or charlock, wild-cabbage, and other plants of the same tribe, thistle and dandelion; chance grains of corn no doubt are not passed by, but any injury which may be done by these birds, either to standing crops or newly-sowed lands, must be far outweighed by their services as destroyers of weeds and insects, which latter also enter into their dietary. At this season their only note is a simple call, mellow and pleasant, which they utter both while flying and when perched. In spring, the flocks break up, and the members betake themselves in pairs to the commons and heaths, which afforded them night-lodging during winter. Here they build their nests at a moderate distance from the ground, more frequently in a furze-bush than anywhere else, but occasionally in other shrubs or an adjoining hedge. The nest is constructed of small twigs, moss, roots, and wool; and is lined with hair, feathers, and sometimes vegetable down. The Linnet lays four or five eggs. The spring and summer song of the Linnet is remarkable neither for compass nor power; it is, however, very sweet, and on this account the Linnet is a favourite cage-bird.
THE MEALY REDPOLL ACANTHIS LINÁRIA
Throat and lore black; forehead and crown blood-red; breast and rump rose-red; under parts white; nape reddish white, with dusky streaks; shoulders and back with dark streaks, edged with white; quills and tail feathers greyish brown, edged with white. Length five and a half inches.
A northern species of Linnet, closely resembling the Lesser Redpoll, but larger. It visits Great Britain only in the winter and at irregular intervals, being in some seasons tolerably abundant, and in others not seen at all. Little appears to be known of its habits.
THE LESSER REDPOLL ACANTHIS RUFESCENS
Forehead, throat, and lore black; crown deep crimson; under parts light crimson tinged with buff, fading towards the tail into white; upper parts reddish brown, with dusky streaks; wings and tail dusky, edged with pale reddish brown. _Female_--all the colours less bright. Length five and a quarter inches. Eggs bluish white, speckled at the larger end with reddish brown.
The Lesser Redpoll so closely resembles the Siskin in its habits and temperament, that a description of either of these birds would serve well for the other. Like that bird it congregates in small flocks; it frequents damp valleys where alder-trees abound; it feeds on the seeds of the same trees; like it, hangs at the extremities of the twigs to explore the catkins, twitters merrily as it flies, and is quite as easily reconciled to captivity. But for the yellow plumage and larger size of the Siskin, they might well be mistaken one for the other. The Redpoll, however, is a much more frequent bird, as its annual visits to the southern counties of England in winter are as regular as those of Swallows in summer. Though a northern bird, it does not unexceptionally repair to high latitudes, but in summer remains to breed in Scotland and the northern counties of England. As far south as Yorkshire it is not unfrequent, and its nest has been occasionally found in the midland counties; some eggs were recently brought to me in Hertfordshire. Meyer relates, that having one confined in a cage he placed it in his garden in fine weather, in the hope that other birds of the same species might be attracted by its note to visit it in its confinement. His expectation was realized, for several wild Redpolls not only came into his garden and twittered their notes of recognition from the neighbouring trees, but actually alighted on the bars of the cage. This took place in the county of Surrey, and during the month of June, thus proving that some at least of the species remain with us all the year round. The nest, which is remarkably small, is described as being placed in the fork of an alder-tree, loosely constructed of dry grass and weeds, and lined either with the cotton of the willow or the pappus of some compound flower, stated by some to be dandelion, by others, thistle, but perhaps, in reality, coltsfoot. In captivity, Redpolls are prized for their liveliness and remarkable affection for each other, and, indeed, for all little birds who do not disdain their attentions. They can be taught many little tricks also.
THE MOUNTAIN LINNET, OR TWITE ACANTHIS FLAVIROSTRIS
Upper plumage dark brown, edged with light brown; no crimson either on the forehead or breast; rump of the _male_ tinged with red; throat tawny brown, without streaks; breast and abdomen dull white, streaked on the flanks with dark brown; beak yellow; feet and claws dark brown; tail long. Length five inches and a quarter. Eggs pale bluish white, speckled with purple-red.