Part 10
I might greatly extend my sketch of this interesting bird, but I have space only to add, that it builds a compact nest of moss, felted so as to be impervious to water, and lined with dead leaves, under a bank overhanging a stream, in the hole of a wall near a mill-dam, or between two rocks under a cascade, but always in such a situation that both old and young birds can throw themselves into the water immediately on being alarmed. I have read of one instance in which a nest was built under a waterfall in such a position, that the bird could not go to and fro without penetrating every time a vertical sheet of water. The nest is domed, and can be entered only by a small hole in front. It contains usually five or six whitish eggs, somewhat smaller than those of the Thrush.
FAMILY ORIOLIDÆ
THE GOLDEN ORIOLE ORIÓLUS GÁLBULA
Plumage golden yellow; lore, wings and tail black, the tail yellow at the tip. _Female_:--olive green above, greyish white tinged with yellow beneath, and streaked with greyish brown; wings dark brown, the quills edged with olive grey; tail olive, tinged with dark brown. Length ten inches. Eggs white with a few isolated dark brown or black spots.
This brilliant bird, resembling the Thrushes in form and habits, but apparelled in the plumage of the Tropics, would seem to have no right to a place among British birds, so little is its gorgeous livery in keeping with the sober hues of our other feathered denizens. There can, however, be no doubt of the propriety of placing it among our visitors, though it comes but seldom and makes no long stay. It is a visitor to the southern sea-board counties and often seen in Cornwall and the Scilly Isles. Were it left unmolested, and allowed to breed in our woods, it is probable that it would return with its progeny, and become of comparatively common occurrence; but though there are on record one or two creditable exceptions, when real naturalists have postponed the glory of shooting and adding to their collection a British specimen, to the pleasure of watching its ways on British soil, yet its biography is not to be written from materials collected in this country. On the European continent it is a regular visitor, though even there it makes no long stay, arriving in the beginning of May, and taking its departure early in autumn. It is most common in Spain, Southern France, and Italy, but is not unfrequent in many other parts of France, in Belgium, and the south of Germany, and Hungary.
'His note', says Cuthbert Collingwood, 'is a very loud whistle, which may be heard at a great distance, but in richness equalling the flute stop of a fine-toned organ. This has caused it to be called _Loriot_ in France. But variety there is none in his song, as he never utters more than three notes consecutively, and those at intervals of half a minute or a minute. Were it not for its fine tone, therefore, his song would be as monotonous as that of the Missel Thrush, which in modulation it greatly resembles.'
The nest of the Oriole is described as a marvel of architectural skill, excelling in elegance of form, richness of materials, and delicacy of workmanship combined with strength. It is overlaid externally, like that of the Chaffinch, with the silvery white lichen of fruit trees, which gives it the appearance of being a part of the branch which supports it. But the mansion of the Oriole is more skilfully concealed than that even of the Chaffinch. The latter is placed _on_ a branch, of which it increases the apparent size, and so attracts attention. The nest of the Oriole, on the contrary, is suspended between the two forks of a horizontal branch, which intercept the side view of it. The materials employed are the lichen above mentioned, wool, cobwebs, and feathers, but all of a white hue. When not placed in a fruit tree, it is attached by a kind of cordage to the twigs of a poplar or birch tree, or even to a bunch of mistletoe, hanging in mid-air like the car of a balloon. A cradle thus sedulously constructed we should expect to find watched with unusual solicitude. And such is the case; it is defended most valiantly against the attacks of marauding birds, and so devoted is the mother bird that she has been known to suffer herself to be carried away sitting on her eggs, and to die of starvation. Surely a bird so beautiful and so melodious, so skilful an architect and so tender a nurse, deserves rather to be encouraged than exterminated. Nests have been found in several of our counties, more especially in Kent. The plumage of the female bird differs considerably from that of the male in richness of tint, and the young of both sexes resemble the female.
FAMILY STURNIDÆ
THE STARLING STURNUS VULGARIS
Plumage black, with brilliant purple and green reflections, the upper feathers tipped with cream-colour; under tail-coverts edged with white; beak yellow; feet flesh-colour, tinged with brown. _Female_--spotted below as well as above. _Young_--uniform ash-brown, without spots. Length eight and a half inches; width fifteen inches. Eggs uniform pale greenish blue.
The Starling is a citizen of the world. From the North Cape to the Cape of Good Hope, and from Iceland to Kamtschatka, he is almost everywhere at home, and too familiar with the dealings of man to come within a dangerous distance of his arm, though he fully avails himself of all the advantages which human civilization offers, having discovered, long ago, that far more grubs and worms are to be procured on a newly-mown meadow than on the bare hillside, and that the flavour of May-dukes and Coroons immeasurably excels that of the wild cherries in the wood. That dove-cots, holes in walls, and obsolete water-spouts are convenient resting-places for a nest, appears to be a traditional piece of knowledge, and that where sheep and oxen are kept, there savoury insects abound, is a fact generally known, and improved on accordingly. So, in suburban gardens, where even the Redbreast and Tits are unknown, Starlings are periodical visitors and afford much amusement by their shambling gait, and industrious boring on the lawn for larvæ--in cherry orchards they are regarded with terror, on account of the amount of mischief they will accomplish in a short space of time; and in the sheep-fold they are doubtless most cordially welcomed and their services thankfully received, as they rid the poor tormented animals of many an evil 'tick'.
The Starling is a handsome bird; seen at a distance it appears to be of a uniform black hue, but on closer inspection its sable coat is found to be lustrous with reflections of purple and green, and every feather is tipped with white, or cream-colour--a mantle of shot-silk garnished with pearls.
Except during the nesting season, a Starling is rarely seen alone; most commonly perhaps they are observed in parties of from six to twelve, hunting in orchards or meadows for whichsoever article of their diet happens to be in season. Wherever a colony of Rooks, Jackdaws, or Rock Pigeons has established itself, there most probably, or somewhere in the neighbourhood, a large party will assemble to roost, and will attend the others on all their foraging expeditions. In spring the flocks, small and great, break up into pairs, each withdrawing to a convenient nesting place, which is sometimes a hole in a tree, sometimes a building, a cliff, or a cave. The nest itself is a simple structure, being composed of dry grass and roots, and contains generally five eggs. At this season the male bird adds to the chirping and twittering notes of both sexes a soft, and not unmusical note, which resembles more closely than any other sound with which I am acquainted the piping of a boatswain's whistle, and it is not uncommon to hear a party of choristers thus engaged, perched meanwhile on some high tree, even while incubation is going on. Starlings, also, mimic the notes of other singers. The breeding season over, they become nomad in their habits. Many families unite into a flock, and explore the country far and wide for suitable feeding places, their diet being, up to this time, exclusively worms and insects. But no sooner does the fruit begin to ripen in the cherry districts, than the flocks, now assembled in countless multitudes, descend on the trees, and, if not observed and scared away, appropriate the whole crop.
Newly-fledged Starlings are so different from their parents, that they might be mistaken for a different species. The plumage is of a uniform greyish brown, lighter beneath. It is not till the end of July or the beginning of August that the adult plumage begins to show itself, and then the young birds present a singular appearance, as the glossy black feathers, tipped with pearl, appear in irregular patches on various parts of the body. Starlings do not usually roost near the scene of their depredations, but from this season and thence until late in autumn they repair, as if by some preconcerted scheme, to a rendezvous common to many detachments. A writer in the _Zoologist_ states that there were formerly, near Melbourne In Cambridgeshire, some large patches of reeds, which were rented at a certain annual sum, and which the tenant sold to builders to use in making plaster-floors and ceilings of rooms. Towards autumn, Starlings resorted to them in such numbers to roost, that unless scared away, they settled upon the reeds, broke them down and rendered them completely useless. It required a person to keep watch every evening for some time, and fire at them repeatedly with a gun as they were settling down; but as the spot was a favourite one, they showed considerable reluctance in quitting it.
THE ROSE-COLOURED STARLING PASTOR ROSEUS
Head crested; crest and neck black, lustrous with violet reflections; back and lower parts rose-colour; wings and tail lustrous brown. Length eight inches.
A very beautiful bird, partaking the characters of the Starlings and Crows. It is an inhabitant of Syria, Asia Minor, and Africa, where it is gregarious in its habits, and does much mischief to the grain crops. It comes as a straggler to our country from spring to autumn; only, unfortunately, to be shot as a 'specimen'.
FAMILY CORVIDÆ
THE CHOUGH PYRRHÓCORAX GRÁCULUS
Plumage black, with purple and green reflections; beak and feet coral-red; claws black. Length sixteen inches; width thirty-two inches. Eggs yellowish white, spotted with ash-grey and light brown.
Continental authors state that the bird which we call the Chough or Red-legged Crow frequents the highest mountain regions and the confines of perpetual snow, and that hence it is sometimes known by the name of 'Jackdaw of the Alps'. Like the rest of its tribe, it is omnivorous, and lives in societies, like the common Jackdaw and Rook, but rarely deserting, and then only when pressed by hunger, the place of its birth. With us it is never seen inland, confining itself to the rocky sea-coast, where it builds its nest in inaccessible cliffs, and leads the same kind of life with its sable relatives the Crows and Jackdaws, though it never ventures, as they do, far from its sea-side strongholds. The name Chough was probably in ancient times used as a common appellation of all the members of the family Corvidæ which have black plumage, this one being distinguished as the 'Cornish Chough', from the rocky district which it frequented. The famous lines in _King Lear_--
The Crows and Choughs that wing the midway air Show scarce so gross as beetles:
point probably to the Jackdaw, which is abundant on the rocky coast of Kent, where the Chough has not been observed, though there is a traditional account of a pair which many years ago escaped from confinement and bred there. By its flight it is scarcely to be distinguished from the Jackdaw; but if it comes near enough to the observer to betray the vermilion colour of its legs, it may be known at once, and, seen on the ground, its long curved bill, and more slender form, sufficiently distinguish it from all others to which it assimilates in colour and size.
Not many years since, the Chough was far from uncommon in several parts of the coast of Devon and Cornwall. It is now much less frequent, though it still lingers about the Lizard in the latter county, and is said to breed in the high cliffs near Combe Martin in Devonshire, in both of which places I have often looked out sharply for it, but have never been quite satisfied that I have seen one. It is said also to haunt the precipitous coast of several other parts of Great Britain, and to be found also in many parts of Ireland; in the Channel, especially in Guernsey, it is fairly common, but always preferring the least frequented localities. The peculiar habits of a bird so uncommon and secluded are little known, so far at least as they are characteristic of the bird in its wild state. In captivity its ways differ little from those of the rest of its tribe. It is inquisitive, intrusive, captious in temper, disposed to become attached to those who treat it well, fond of attracting notice; in a word, it surpasses in intelligence most other tribes of birds, ranking among those members of the brute creation whose instinct amounts to something more than a formal compliance with certain laws which the rational creation has arbitrarily set down for their government. Insects and the _rejectamenta_ of the sea-shore and occasionally grain form its diet. It builds its nest of sticks, and lines it with wool and hair, preferring a cleft in a rock, but not refusing any old ruin conveniently situated for its purpose. It lays four or five eggs.
THE NUTCRACKER NUCÍFRAGA CARYOCATACTES
Plumage sooty brown, spotted on the back and under parts with white; tail black, barred with white at the extremity; beak and feet horn-colour; iris brown. Length thirteen inches. Eggs light buff, with a few greyish brown spots.
The Nutcracker Crow, a rare straggler, must not be confounded with the Nuthatch, which we have already described; the former is a large bird, as big as a Jay, and is only an occasional visitor in this country, and whose habits partake of those of the Crows and Woodpeckers. The propriety of its name is questionable, according to Yarrell, who says that 'it cannot crack nuts'. Here perhaps there may be some little mistake. Its name is evidently a translation of the French _Cassenoix_. In England we mean by 'nuts' filberts or hazel-nuts; but the French word _noix_ is applied exclusively to walnuts, our nuts being _noisettes_, or 'little nuts'; and French authors are agreed that its food consists of insects, fruits, and walnuts; that is, the ordinary diet of its relative, the Rook, whose fondness for walnuts is notorious. It lays its eggs in the holes of trees, and, except in the breeding season, is more or less gregarious in its habits.
THE JAY GÁRRULUS GLANDÁRIUS
Feathers of the crest greyish white, streaked with black; a black moustache from the corners of the beak; general plumage reddish grey, darker above; primaries dingy black; secondaries velvet-black and pure white; inner tertials rich chestnut; winglet and greater coverts barred with black, white, and bright blue; upper and under tail-coverts pure white; iris bright blue; beak black; feet livid brown. Length thirteen and a half inches; breadth twenty-two inches. Eggs dull green, minutely and thickly-speckled with olive-brown.
There exists among gamekeepers a custom of selecting a certain spot in preserved woods, and there suspending, as trophies of their skill and watchfulness, the bodies of such destructive animals as they have killed in the pursuit of their calling. They are generally those of a few stoats or weasels, a Hawk, a Magpie, an owl, and two or three Jays. All these animals are judged to be destructive to game, and are accordingly hunted to the death, the Jay, perhaps, with less reason than the rest, for though it can hardly resist the temptation of plundering, either of eggs or young, any nest, whether of Partridge or Pheasant, that falls in its way, yet it does not subsist entirely upon animal food, but also upon acorns and various other wild fruits. Its blue feathers are much used in the manufacture of artificial flies. Nevertheless, owing to their cautious and wary habits, there are few wooded districts in which they are not more or less numerous. Their jarring unconnected note, which characterizes them at all seasons, is in spring and summer varied by their song proper, in which I have never been able to detect anything more melodious than an accurate imitation of the noise made by sawyers at work, though Montagu states that 'it will, sometimes, in the spring utter a sort of song in a soft and pleasing manner, but so low as not to be heard at any distance; and at intervals introduces the bleating of a lamb, mewing of a cat, the note of a Kite or Buzzard, hooting of an Owl, or even neighing of a horse. These imitations are so exact, even in a natural wild state, that we have frequently been deceived.' The Jay generally builds its nest in a wood, either in the top of a low tree, or against the trunk of a lofty one, employing as material small sticks, roots, and dry grass, and lays five eggs. There seems to be a difference of opinion as to the sociability of the family party after the young are fledged, some writers stating that they separate by mutual consent, and that each shifts for itself; others, that the young brood remains with the old birds all the winter. For my own part, I scarcely recollect ever having seen a solitary Jay, or to have heard a note which was not immediately responded to by another bird of the same species, the inference from which is that, though not gregarious, they are at least social.
When domesticated, the Jay displays considerable intelligence; it is capable of attachment, and learns to distinguish the hand and voice of its benefactor.
Woodchat Shrike [M]
Red Backed Shrike [M]
Nutcracker [M]
[_p. 58._]]
Jay [F]
Chough
Magpie [F]]
THE MAGPIE PICA RÚSTICA
Head, throat, neck, and back velvet-black; scapulars and under plumage white; tail much graduated and, as well as the wings, black, with lustrous blue and bronze reflections; beak, iris, and feet black. Length eighteen inches; breadth twenty-three inches. Eggs pale dirty green, spotted all over with ash-grey and olive-brown.
The Magpie, like the Crow, labours under the disadvantage of an ill name, and in consequence incurs no small amount of persecution. Owing to the disproportionate length of its tail and shortness of its wings its flight is somewhat heavy, so that if it were not cunning and wary to a remarkable degree, it would probably well-nigh disappear from the catalogue of British Birds. Yet though it is spared by none except avowed preservers of all birds (like Waterton, who protects it 'on account of its having nobody to stand up for it'), it continues to be a bird of general occurrence, and there seems indeed to be but little diminution of its numbers. Its nest is usually constructed among the upper branches of a lofty tree, either in a hedgerow or deep in a wood; or if it has fixed its abode in an unwooded district, it selects the thickest thorn-bush in the neighbourhood and there erects its castle. This is composed of an outwork of thorns and briers supporting a mass of twigs and mud, which is succeeded by a layer of fibrous roots. The whole is not only fenced round but arched over with thorny sticks, an aperture being left, on one side only, large enough to admit the bird. In this stronghold are deposited generally six eggs, which in due time are succeeded by as many young ogres, who are to be reared to birds by an unstinted supply of the most generous diet. Even before their appearance the old birds have committed no small havoc in the neighbourhood; now, however, that four times as many mouths have to be filled, the hunting ground must either be more closely searched or greatly extended. Any one who has had an opportunity of watching the habits of a tame Magpie, must have observed its extreme inquisitiveness and skill in discovering what was intended to be concealed, joined, moreover, to an unscrupulous habit of purloining everything that takes its roving fancy. Even when surrounded by plenty and pampered with delicacies it prefers a stolen morsel to what is legally its own. Little wonder then that when it has to hunt on its own account for the necessaries of life, and is stimulated besides by the cravings of its hungry brood, it has gained an unenviable notoriety as a prowling bandit. In the harrying of birds' nests no schoolboy can compete with it; Partridges and Pheasants are watched to their retreat and plundered mercilessly of their eggs and young; the smaller birds are treated in like manner: hares and rabbits, if they suffer themselves to be surprised, have their eyes picked out and are torn to pieces; rats, mice, and frogs are a lawful prey; carrion, offal of all kinds, snails, worms, grubs, and caterpillars, each in turn pleasantly vary the diet; and, when in season, grain and fruit are attacked with as much audacity as is consistent with safety; and might, whenever available, give a right to stray chickens and ducklings. The young birds, nurtured in an impregnable stronghold, and familiarized from their earliest days with plunder, having no song to learn save the note of caution and alarm when danger is near, soon become adepts in the arts of their parents, and, before their first moult, are a set of inquisitive, chattering marauders, wise enough to keep near the haunts of men because food is there most abundant, cautious never to come within reach of the fowling-piece, and cunning enough to carry off the call-bird from the net without falling themselves into the snare. Even in captivity, with all their drollery, they are unamiable.