Part 7
So far only the music of the throstle has been considered; but in the case of this bird the music is nearly everything. When we think of the throstle, we have the small sober-coloured figure that skulks in the evergreens, and its life-habits, less in our minds than the overmastering musical sounds with which he fills the green places of the earth from early spring until the great silence of July and August falls on nature.
The song-thrush is a common species in suitable localities throughout the British Islands, being rarest in the north of Scotland. He is found in this country all the year round, but it was discovered many years ago, by Professor Newton, that a very limited number of birds remain to winter with us. Probably they migrate by night, as the fieldfare and redwing are known to do, and, being much less gregarious than those birds, come and go without exciting attention. The fact remains that, where they are abundant in summer, a time comes in autumn when they mysteriously vanish. One or two individuals may remain where twenty or thirty existed previously; and if they only shifted their quarters, as the missel-thrushes do in some parts of the country, they would be found in considerable numbers during the winter in some districts. But the disappearance is general. I am inclined to think that this thrush migration is not so general as Professor Newton believes, and that the birds that leave our shores are mainly those that breed in the northern parts of the country. During the exceptionally severe winter of 1894–5 the thrushes that remained with us suffered more than most species, and in the following spring I found that the song-thrush had become rare throughout the southern half of England.
FIG. 19.--THROSTLE’S NEST.
Nesting begins in March, the site selected being the centre of a hedge, or a thick holly or other evergreen bush, or a mass of ivy against a wall or tree. The nest is built of dry grass, small twigs, and moss, and plastered inside with mud, or clay, or cow-dung, and lined with rotten wood. This is a strange material for a nest to be lined with, and is not used by any other bird; the fragments of rotten wood are wetted when used, and, being pressed smoothly down, form a cork-like lining, very hard when dry. Four or five eggs are laid, pale greenish blue in ground-colour, thickly marked with small deep brown spots, almost black. Two, and sometimes three, broods are reared in the season.
During the day, when not singing, the thrush is a silent bird; in the evening he becomes noisy, and chirps and chatters and screams excitedly before settling to roost.
Insects of all kinds, earthworms, and slugs and snails, are eaten by the song-thrush. The snail-shells are broken by being struck vigorously against a stone; and as the same stone is often used for the purpose, quantities of newly broken shells are sometimes found scattered round it. He is a great hunter after earthworms, and it would appear from his actions that the sense of hearing rather than that of sight is relied on to discover the worm. For the worm, however near the surface, is still under it, and usually a close bed of grass covers the ground; yet you will see a thrush hopping about a lawn stand motionless for two or three seconds, then hop rapidly to a spot half a yard away, and instantly plunge his beak into the earth and draw out a worm. The supposition is that he has _heard_ it moving in the earth. He is also a fruit and berry eater, both wild and cultivated.
Redwing.
Turdus iliacus.
Upper parts olive-brown; a broad white streak above the eye; under parts white, with numerous oblong, dusky spots; under wing-coverts and flanks orange-red. Length, eight and a half inches.
* * * * *
In size and general appearance the redwing resembles the song-thrush. Like the fieldfare, he is a winter visitor from northern Europe, arriving a little earlier on the east coast, and differing from his fellow-migrants in being less hardy. He is more of an insect-eater, and is incapable of thriving on berries and seeds; hence in very severe seasons he is the greater sufferer, and sometimes perishes in considerable numbers when, in the same localities, the fieldfare is not sensibly affected. Nor is he of so vagrant a habit as the larger thrush: year after year he returns to the same place to spend the winter months, feeding in the same meadows, and roosting in the same plantations, until the return of spring calls him to the north. He is partial to cultivated districts where there are woods and grass-lands, and passes the daylight hours in meadows and moist grounds near water, returning regularly in the evening to the roosting-trees.
At all seasons the redwing is gregarious, and in its summer haunts many birds are found nesting in close proximity. A good deal of interest attaches to the subject of its song, which Linnæus thought ‘delightful,’ and comparable to that of the nightingale--an opinion ridiculed by Professor Newton in his edition of Yarrell. Richard Jefferies, who found the redwing breeding and heard its summer song in England, describes its strain as ‘sweet and loud--far louder than the old, familiar notes of the thrush. The note rang out clear and high, and somehow sounded strangely unfamiliar among English meadows and English oaks.’[1]
Fieldfare.
Turdus pilaris.
Head, nape, and lower part of the back dark ash-grey; upper part of the back and wing-coverts chestnut-brown; a white line above the eye; chin and throat yellow streaked with black; breast reddish brown spotted with black; belly, flanks, and lower tail-coverts white, the last two spotted with greyish brown; under wing-coverts white. Length, ten inches.
* * * * *
In size and colouring, more especially in the spotted under parts, the fieldfare comes near enough to the missel-thrush to be sometimes confounded with it. Thus, flocks of missel-thrushes seen in autumn are sometimes mistaken for fieldfares that have come at an exceptionally early date to warn the inhabitants of these islands that the winter will be a severe one. The fieldfare is slightly less in size than the missel-thrush, and has a more variegated plumage, and when seen close at hand is a handsome bird.
He is one of the latest winter visitors to arrive, seldom appearing before the end of October. The return migration takes place at the end of April, or later; flocks of fieldfares have been known to remain in this country to the end of May, and even to the first week in June. Like the redwing, he is gregarious all the year round; in his summer home in the Norwegian forests he exists in communities, and the nests are built near each other. The migration is usually performed by night, and the harsh cries of the travellers may be heard in the dark sky, on the east coasts of England and Scotland, at the end of October, and in November. From the time of their arrival until they leave us they are seen in flocks of twenty or thirty to several hundreds of individuals. They do not, like the redwings, attach themselves to certain localities, but wander incessantly from place to place, ranging over the entire area of Great Britain and Ireland. Owing to this vagrancy, the fieldfare is an extremely familiar bird to the countryman, and invariably its first appearance, and harsh yet joyous clamour, as of jays screaming and magpies chattering in concert, call up a sudden image of winter--cold, brief days and a snow-whitened earth, and memories of that early period in life when the great seasonal changes impress the mind so deeply.
In open weather the fieldfares seek their food in meadows and pastures, also in the fields. Unlike the missel-thrushes, that move about in all directions over the ground, the fieldfares when feeding all move in the same direction. In like manner, when the flock repairs to a tree, the birds on their perches are all seen facing one way--a very pretty spectacle. When their feeding-grounds are frozen, or covered with snow, they go to the hedges and devour the hips and haws, and any other wild fruit that remains ungathered; if severe weather continues, they take their departure to more southern lands. Their flight is strong, easy, and slightly undulating, and before settling to feed the flock often wheels gracefully about over the field for some time.
The song of the fieldfare, described by Seebohm as a ‘wild desultory warble,’ uttered on the wing, is not known to us in this country--it is a song of summer and of love; but in genial weather, when the birds are faring well, they often burst out into a concert of agreeable sounds just after alighting in a tree.
In the evening when settling to roost they are extremely noisy like most thrushes, and their cries may be heard until dark.
Blackbird.
Turdus merula.
Black; bill and orbits of the eyes orange-yellow. _Female_: sooty brown. Length, ten inches.
* * * * *
Among the feathered inhabitants of these islands there is scarcely a more familiar figure than that of the blackbird. Not only is he very generally diffused, and abundant in all suitable localities, but he is attached to human habitations--a bird of the garden, lawn, and shrubberies. His music is much to us, his beautiful mellow voice being unique in character in this country. But, more than his voice, his love of gardens and their produce, and whatever else serves to make him better known than most birds, is his blackness. Excepting the crows, he is the only British bird in the passerine order with a wholly black plumage; and his bright yellow bill increases the effect of the blackness, and, like a golden crown, gives him a strange beauty. Like his companion of the garden and shrubbery, the throstle, he is a skulker, and on the least alarm takes shelter under the thickest evergreen within reach. When disturbed from his hiding-place he rushes out impetuously with a great noise, making the place resound with his loud, clear, ringing and musical chuckle. But he is not so inveterate a skulker and in love with the shade as the other. You will sometimes find him on hillsides and open moors, or nesting in the scanty tufts of sea-campion on rocky islands where he has for only neighbour the rock-pipit. But above all situations he prefers the garden and well-planted ground, and in such places is most abundant. His food is the same as that of the throstle, and is taken in much the same way: he listens for the earthworms working near the surface of the ground, and hammers the snails against a stone to break the shells. In the fruit season he is very troublesome to the gardener, and greedily devours strawberries, cherries, currants, gooseberries and mulberries.
The song of the male begins early in spring, and is mostly heard during the early and late hours of the day. Its charm consists in the peculiar soft, rich, melodious quality of the sound, and the placid, leisurely manner in which it is delivered. But the manner varies greatly. ‘He sings in a quiet, leisurely way, as a great master should,’ says Richard Jefferies; unfortunately, the great master too often ends his performance unworthily with an unmusical note, or he collapses ignominiously at the close. John Burroughs, the American writer on birds, thus describes it: ‘It was the most leisurely strain I heard. Amid the loud, vivacious, work-a-day chorus it had an easeful _dolce far niente_ effect.... It constantly seemed to me as if the bird was a learner, and had not yet mastered his art. The tone is fine, but the execution is laboured; the musician does not handle his instrument with deftness and confidence.’ Perhaps it may be said that, of all the most famed bird-songs, that of the blackbird is the least perfect and the most delightful.
The blackbird places his nest in the centre of a hedge or in an evergreen; it is formed of herbs, roots, and coarse grass, plastered inside with mud, and lined with fine dry grass. Four to six eggs are laid, light greenish blue in ground-colour, mottled with pale brown. Two or three, and sometimes as many as four, broods are reared in the season.
In the northern and more exposed parts of the country the blackbird has a partial migration, or shifts his quarters to more sheltered localities in the winter.
Ring-Ouzel.
Turdus torquatus.
FIG. 21.--RING-OUZEL. ⅕ natural size.
Black, the feathers edged with greyish white; a large crescent-shaped, pure white spot on the throat. Length, eleven inches. _Female_: plumage greyer; the white mark narrower and less pure.
* * * * *
The ring-ouzel is sometimes called the ‘mountain blackbird,’ on account of his likeness to the common species. He is more a ground bird and less skulking in habit than the garden blackbird, but in appearance and motions strongly resembles him. On alighting he throws up and fans his tail in the same way, and is very clamorous when going to roost in the evening. His manner of feeding is much the same: hopping along the ground, frequently pausing to look up, and anon plunging his beak into the soil to draw out a grub or earthworm. He breaks the snail-shells in the same way, and is equally fond of fruits and berries, both wild and cultivated.
The ring-ouzel is a summer visitor to this country, arriving about the beginning of April, and spends the summer months and breeds in the higher, least-frequented parts of Dartmoor, in Devonshire, and the hilly part of Derbyshire, and many localities in the north of England. He is also found in various localities in Wales, Scotland, and Ireland. On their arrival the birds are seen for a short period in flocks, sometimes of considerable size, frequenting wet and marshy grounds. As soon as pairing takes place the flocks break up, and the birds distribute themselves over the mountains and high uplands. The song of the male is heard after the birds have paired and made choice of a breeding-site. It is a powerful song, delightful to listen to, partly for its own wild, glad character, but more on account of the savage beauty and solitariness of the nature amidst which it is usually heard. The nest is placed upon or close to the ground, beneath or in a tuft of heather; and occasionally is built in a low bush or tree. Outwardly it is made of coarse grass or twigs of heather, plastered inside with mud or clay, and lined with fine dry grass. The four or five eggs are bluish green, blotched with reddish brown.
Seebohm has the following spirited description of the ring-ouzel’s action in the presence of danger to its nest: ‘Approach their treasure, and, although you have no knowledge of its whereabouts, you speedily know that you are on sacred ground.... _Something_ sweeps suddenly round your head, probably brushing your face. You look round, and there the ring-ouzel, perched close at hand, is eyeing you wrathfully, and ready to do battle, despite the odds, for the protection of her abode. Move, and the attack is resumed, this time with loud and dissonant cries that wake the solitudes of the barren moor around. Undauntedly the birds fly around you, pause for a moment on some mass of rock, or reel and tumble on the ground to decoy you away. As you approach still closer the anxiety of the female, if possible, increases; her cries, with those of her mate, disturb the birds around; the red grouse, startled, skims over the shoulder of the hill to find solitude; the moor-pipit chirps anxiously by; and the gay little stonechat flits uneasily from bush to bush. So long as you tarry near their treasure the birds will accompany you, and, by using every artifice, endeavour to allure or draw you away from its vicinity.’
* * * * *
Besides the six species described, there are three thrushes to be found in works on British birds: the black-throated thrush (_Turdus atrigularis_), a straggler from Central Siberia; White’s thrush (_T. varius_), from North-east Siberia; and the rock-thrush (_Monticola saxatilis_), from South Europe, a member of a group that connects the true thrushes (Turdus) with the wheatears (Saxicola).
Wheatear.
Saxicola œnanthe.
Upper parts bluish grey; wings and wing-coverts, centre and extremity of the tail, feet, bill, and area comprising the nostrils, eyes, and ears, black; base and lower portion of the side of the tail pure white; chin, forehead, stripe over the eye, and under parts, white. In autumn, upper parts reddish brown and tail feathers tipped with white. _Female_: upper parts ash-brown tinged with yellow; stripe over the eye dingy. Length, six and a half inches.
* * * * *
To those who are attracted to solitary, desert places, who find in wildness a charm superior to all others, the wheatear, conspicuous in black and white and bluish grey plumage, is a familiar figure--a pretty little wild friend; for he, too, prefers the uncultivated wastes, the vast downs, the mountain slopes, and the stony barren uplands. He is one of the earliest, if not the first, of the summer migrants to arrive on our shores. They appear early in March, sometimes at the end of February, on the south and east coasts, after crossing the Channel by night or during the early hours of the morning. They come in ‘rushes,’ at intervals of two or three days. In the morning they are seen in thousands; but after a few hours’ rest these travellers hurry on to their distant breeding-grounds, and perhaps for a day or two scarcely a bird will be visible; then another multitude appears, and so on, until the entire vast army has distributed itself far and wide over the British area, from the Sussex and Dorset coasts to the extreme North of Scotland and the Hebrides, the Orkneys, and Shetlands. The return migration begins early in August, and lasts until the middle of September. During this period the downs on the Sussex coast form a great camping-ground of the wheatears, and they are then taken in snares by the shepherds for the markets. Most of the birds taken are young; they are excessively fat, and are esteemed a great delicacy. The wheatear harvest has, however, now dwindled down to something very small compared with former times; it astonishes us to read in Pennant that a century and a quarter ago eighteen hundred dozens of these birds were annually taken in the neighbourhood of Eastbourne alone. The great decrease in the number of wheatears is no doubt due to the reclamation of waste lands, where this bird finds the conditions suited to it. To a variety of climates it is able to adapt itself: the vast area it inhabits includes almost the whole continent of Europe, from the hot south to the furthermost north; and westwards its range extends to Iceland, Greenland, and Labrador. But cultivation it cannot tolerate: when the plough comes the wheatear vanishes. Fortunately, there must always be waste and desert places--the scattered areas on mountain-sides, barren moors and downs, and rocky coasts, that cannot be made productive. In such spots the wheatear is an unfailing summer companion, and at once attracts attention by his appearance and motions. He is fond of perching on a rock, stone wall, or other elevation, but seldom alights on bushes and trees. He runs rapidly and freely on the ground, and, pausing at intervals and standing erect, moves his tail deliberately up and down. He flies readily, his rump and tail flashing white as he rises; and after going but a short distance, flying close to the ground, he alights again, and jerks and fans his tail two or three times. He feeds on grubs, small beetles, and other insects picked up from the ground, but also pursues and catches flying insects. He has a short, sharp call-note that sounds like two pieces of stone struck smartly together; hence the name of ‘stone-clatter,’ by which he is known in some localities. His short and simple song would attract little attention in groves and gardens; it is charming on account of the barren, silent situations it is heard in. It gives life to the solitude, and is a love-song, accompanied by pretty gestures and motions, and is frequently uttered as the bird hovers in the air.
The wheatear breeds in a cavity under a stone, or in a hole or crevice in a stone wall; also in cairns and in the cavities in peat-stacks, and occasionally in a disused rabbit-burrow or under a clod of earth. The nest is made of dry grass, loosely put together and slightly lined with some soft material--moss and rootlets, rabbits’ fur, horsehair, or wool, or feathers. From four to seven eggs are laid, pale greenish blue in colour, in some cases faintly marked with purplish specks at the large end.
The wheatear, owing to its wide distribution in this country, is known by a variety of local names in different districts; of these may be mentioned _fallowchat_, _whitetail_, _stone-cracker_, _chack-bird_, and _clod-hopper_.
* * * * *
Two other species of the genus Saxicola have been included in the list of British birds. These are the black-throated wheatear (_Saxicola strapazina_), of which a single specimen has been obtained, and the desert wheatear (_Saxicola deserti_), of which two or three specimens have been shot.
Whinchat.
Pratincola rubetra.
Upper parts dusky brown edged with reddish yellow; broad white stripe over the eye; throat and sides of neck white; neck and breast bright yellowish red; a large white spot on the wings and base of the tail; tip of the tail and the two middle feathers dusky brown; belly and flanks yellowish white. _Female_: colours duller; white spot on the wing smaller. Length, five inches and a quarter.
* * * * *
Of the three British species forming this group of two genera (Saxicola and Pratincola)--the fallowchat, stonechat, and whinchat--the last-named is the least striking, whether in appearance or habits. His modest plumage has neither brightness nor strongly contrasted colours; and although he is a frequenter of furze-grown commons, and named on this account furzechat, or whinchat, he is not, like the stonechat, restricted to them. He inhabits both wild and cultivated grounds, rough commons and waste lands, mountain-sides, and meadows and grass fields divided by hedgerows. He roosts, breeds, and obtains most of his food on the ground; but he loves to perch on bushes and low trees, and in most open situations where these grow the whinchat may be met with. On his arrival in April he feeds very much on the fallows, but later, in May, forsakes them for the neighbouring grass fields, where he makes his nest. He is commonly seen perched on the summit of a bush, low tree, or hedgerow, and, like the stonechat, he makes frequent short excursions in pursuit of flying insects. When approached he grows restless on his perch, fans his tail at intervals, and frequently utters his low call or alarm note; then flies away, to perch again at a short distance from the intruder, and flies and perches again, and finally doubles back and returns to the first spot. Besides the insects he catches flying, he feeds on small beetles, grubs, worms, &c., found about the roots of the grass. He is frequently seen fluttering close to the surface of the tall grass, picking small insects from the leaves, and is most active in seeking his food during the evening twilight.
The whinchat’s low warbling song, which has some resemblance to that of the redstart, is mostly heard in the love season, and is uttered both from its perch on the summit of a bush or tree, and when hovering in the air.