British birds

Part 28

Chapter 283,875 wordsPublic domain

Fore-crown white, and upper parts mottled blackish brown and white; lores, cheeks, throat and neck, and under parts, black. Length, twelve inches. After the autumn moult the upper parts are more greyish, and all the rest white.

* * * * *

This species so closely resembles the golden plover in size and appearance, both in summer and winter, changing, like it, from black to white, and from white to black, that it seems strange to find it classed in a separate genus. But there is a slight anatomical difference in the two birds: the grey plover is provided with a rudimentary hind toe, while the golden plover has only three toes on its foot. The present species does not breed in the British Islands. Its summer home is in arctic Siberia. From August, when it begins to arrive, until the following spring it is found on our coasts every year in small flocks. It is much less common than the golden plover, and while with us is almost exclusively a bird of the seashore.

The grey plover is considered a poor bird for the table; but in Yarrell’s work it is stated that Englishmen have not always been of that opinion, that it was formerly esteemed above most birds, and that the saying, ‘a grey plover cannot please him,’ was used of a person with an excessively fastidious palate. The bird proverbial for its delicacy was probably our golden plover, which to this day is called grey plover in Ireland.

Kentish Plover.

Ægialitis cantiana.

Forehead, stripe above the eye, chin, cheeks, and under parts white; upper part of forehead, a band from the base of the bill extending through the eye, and a large spot on each side of the breast, black; head and nape light brownish red; upper plumage ash-brown; two outer tail-feathers white. Length, six inches and three-quarters. The female is without the black on the fore-crown, her neck patches are brown instead of black, and her colours duller than in the male.

* * * * *

This species, in appearance a small and pale-coloured ringed plover, is a summer visitor to the south-east and east coasts of England from Sussex to Yorkshire, and received its name of Kentish plover when first described, nearly a century ago, by Latham, from specimens obtained at Sandwich. Its sojourn in this country is a short one, excepting on the Sussex and Kentish coasts, where a few pairs remain to breed; but as a breeding species the bird has now been almost extirpated by the egg-collector--the soulless Philistine who is without any feeling for wild nature, and whose vulgar ambition it is to fill a cabinet with the faded shells of eggs which he can label ‘British-taken.’

The Kentish plover has a very extensive distribution in Europe, Africa, and Asia. In its habits it resembles the ringed plover, and lays its three, and sometimes four, eggs in a slight depression among the fine shingle or broken shells. The eggs are of a yellowish stone-colour, spotted and scratched with black.

Ringed Plover.

Ægialitis hiaticula.

Forehead, lores, and gorget reaching round the neck black; a band across the forehead, a stripe over each eye, broad collar, and lower parts, white; nape and upper parts hair brown; outer tail-feathers white; bill, orbits, and feet orange. Length, seven inches and three-quarters. In the female the black collar is less well defined.

* * * * *

The small ringed plover is a sprightly, prettily marked bird, with conspicuous white and black collar, and a melodious voice. His modulated alarm-note, somewhat plaintive in character, is familiar to most persons who walk by the seashore, for he is a common species on our coasts, and has the habit of betraying his presence by sounding an alarm when approached; and if the intruder moves quietly, and occasionally pauses in his walk, the little plover will not take to flight, but continue running on before him, all the while playing on his wild and sorrowful little pipe. In spring the male has a fuller, sweeter note, by way of love-call or song, uttered occasionally on the wing. He is an extremely active and lively bird, running rapidly on the sands, and, when the tide is going out, often keeping close to the water to pick up the small marine insects and crustaceans on which he feeds. He is not, however, exclusively a bird of the seashore, but is also found on the margins of rivers and lakes, and sometimes breeds at a distance from the sea. As a rule the nest is placed on the sandy beach, or fine shingle, above high-water mark. The nest is merely a slight depression in the sand, in which four pear-shaped eggs are laid, of a pale stone or cream colour, marked with small round, blackish brown and grey spots. The breeding season begins in May, and as eggs continue to be found to the end of July, it is probable that two broods are reared in the season. When the young are hatched the parent birds manifest the utmost anxiety, and will attempt to lead a man or dog from the spot by fluttering as if wounded along the ground.

The ringed plovers are social in disposition, and even during the breeding season it is common to find them in small parties. In the autumn they unite in flocks.

This species is to be met with in this country throughout the year; but in spring our coasts are visited on migration by a ringed plover of a different race, smaller in size. It is with this smaller bird that the lesser ringed plover (_Ægialitis curonica_), a rare straggler to England from continental Europe, is sometimes confounded.

* * * * *

Another member of this genus, the North American killdeer plover (_Ægialitis vocifera_), has been once or twice obtained in this country.

Dotterel.

Endromias morinellus.

Crown dusky black, bordered by a white band extending backwards from the eye round the nape; upper parts ash-brown, the inner secondaries margined with rufous; tail-feathers broadly tipped with white, except the middle pair; throat dull white; upper breast ash-brown; white gorget or band lower breast, and flanks bright chestnut; belly black; tail-coverts white. The female is larger and brighter than the male. Length, nine inches.

* * * * *

This is a richly coloured, handsome little plover; it was familiar to our forbears, and is often mentioned by old British and Continental writers as a very delicate bird to eat--a ‘very daintie dish,’ as Drayton wrote. Much was also said, both in verse and prose, about its supposed foolishness, which was proverbial, so that dull and weakminded persons were compared to the dotterel. It was believed that when the fowler, on approaching the bird, stretched forth an arm, the dotterel responded by stretching out a wing; that when a leg was put forth, the action was immediately copied; and that the bird, being intent on watching and imitating the motions of the man, neglected its own safety, and was taken in the net. The origin of this notion, which was credited by everyone, ornithologists included, for the space of two or three centuries, is no doubt to be found in the fact that the dotterel is less shy and active than most plovers, and, like very many other birds, when approached and disturbed during repose has the habit of stretching out a wing and leg before moving away.

The dotterels arrive in this country in small flocks, called ‘trips,’ about the beginning of May. From the south-east coast, where they first appear, they travel from place to place on their way north. Arrived at their breeding-haunts in Westmorland and Scotland, they are seen at first frequenting heaths, dry pasture-lands, and fallows, but soon retire to the mountains to breed. The nest is a slight depression in the short, dense grass on or a little below the mountain summit, and several pairs are usually found breeding near each other. The eggs are three in number, in colour yellowish olive, spotted and blotched with brownish black.

In August or early in September the dotterels take their departure for the south. It is known that this bird, which was once common in this country, has been diminishing in numbers for many years, and that very few pairs, if any, survive in the Lake District.

Lapwing.

Vanellus vulgaris.

Crown and crest greenish black; sides of neck whitish; upper parts metallic green with purple reflections; quills black; tail-feathers white with a broad black band; face, throat, and upper breast bluish black; belly and axillaries white; tail-coverts fawn-colour. Length, twelve inches.

* * * * *

The lapwing, pewit, or green plover, as he is variously named from his manner of flight, note, and colour, is a familiar bird to most persons, and undoubtedly the best and most generally known member of the order which includes plover, snipe, and their allies. He is widely distributed in the British Islands, and fairly abundant, and, furthermore, is a bird it is impossible to overlook, on account of his conspicuous colouring, his singular manner of flight and appearance on the wing, and his unique voice. A first meeting with the lapwing invariably excites surprise in the beholder. Seen on the ground he is a handsome bird; in plumage and long, curling crest unlike any other British species, elegant in form, and graceful and somewhat stately in his movements. The moment he takes flight, displaying his curiously shaped, rounded wings, that have a heavy, flopping, heron-like motion, he appears like a different creature: he looks awkward and strange, like an owl or a goatsucker driven out of its hiding-place in the daylight. But no sooner does he begin to practise his favourite evolutions in the air than a fresh surprise is experienced. Rising to a height of forty or fifty yards, he suddenly dashes in a zigzag, downward flight, with a violence and rapidity unsurpassed by even the most aërial species in their maddest moments, and, turning like lightning when almost touching the surface, he rises, to repeat the action again and again. The heavy appearance and slow, flopping movement, and the marvellous wing-feats, are in strange contrast.

He is a vociferous bird, and when his breeding-ground is invaded he circles high above the intruder, dashing down at intervals, as if to intimidate him, and uttering all the while a wailing cry, somewhat cat-like in character. His call, heard both by day and night, most frequently in the breeding season, is a hollow, bubbling sound, followed by a prolonged and modulated clear note of a peculiar quality, not readily describable, except by the epithet ‘eerie,’ which is somewhat vague. It is a quality heard chiefly in the voices of nocturnal species--owls and others.

The lapwings begin to nest at the end of March on heaths and waste lands, and in meadows, pastures, and fallows. As a rule, more than one pair, and often several pairs, have their nests near each other; and so gregarious are the birds at all times, that even during incubation, and when the young are out, they are to be seen associating together when feeding, and when indulging in their sportive exercises in the air. A slight depression in the soil, with a few dried grass-stems for lining, serves for nest, and the eggs are four in number, olive-green, thickly mottled with black and blackish brown spots. False nests are often found near the nest containing eggs, and these are said to be formed by the male in turning round and round when showing off to his mate.

The lapwing is common throughout the year, but in autumn, when they congregate, often in flocks of many hundreds, and even thousands, there is a very general movement; and no doubt at this season a large proportion of the birds that breed with us leave the country, their places being taken by others from more northern regions. Throughout the British Islands it is a fairly common species, but it is believed that for many years past the lapwing has been decreasing in numbers, chiefly on account of the demand for plovers’ eggs, and of unrestricted egging.

Turnstone.

Strepsilus interpres.

Head, neck, breast, and shoulders variegated with black and white; upper surface black and chestnut-red; rump white; tail-feathers and a patch on the coverts dark brown; under parts white; legs and feet orange. _Female_: not so bright. Length, nine inches.

* * * * *

The turnstone is very nearly of a size with the song-thrush, although its conspicuous black-and-white and curiously marked plumage causes it to appear much bigger to the eye. The plumage is very handsome, the upper parts being mottled with black and red--a tortoiseshell colouring which is rare in birds. It is a visitor to our coasts after the breeding season, the young birds arriving towards the end of July, the adults following in August, after the moult. From the east coast of England most of the birds depart in autumn; on the south and west coasts many remain all winter. The return migration to the breeding-grounds in the arctic regions takes place about the middle of May; but it is believed that a few pairs breed annually within the limits of the British Islands, as birds have been observed in summer in full nuptial dress. There are few birds with so wide a distribution as the turnstone, its range extending along the coasts of Europe, Asia, Africa, North and South America, Australia, and the Atlantic and Pacific islands.

The turnstone is a bird of the seashore exclusively, with a partiality for rocky coasts, and feeds on marine insects and small crustaceans, which it picks from the stranded seaweed, and on this account it is called ‘tangle-picker’ on the Norfolk coast. It also turns over the small stones and shells on the sand, to search for insects concealed beneath them; and when the stone is too large to be moved by the bill, the breast is used in pushing. Two or three birds have been observed to unite in pushing over an object too large to be moved by one.

Oyster-catcher.

Hæmatopus ostralegus.

Plumage intense black and pure white; bill orange-yellow: irides crimson; legs and feet purplish pink. Length, sixteen inches.

* * * * *

The oyster-catcher, or sea-magpie, is regarded by many persons as the most beautiful of our shore-birds. When seen running on the sands with a rapid, trotting gait, or standing motionless--a pied bird with thick, orange-red bill and pink legs, the large head drawn in--his appearance strikes one as singular rather than beautiful. No sooner does he take to flight, exhibiting the sharp-pointed, wonderfully conspicuous, black and white wings, than the beauty is revealed. The flight is rapid, and as he wheels round the intruder in a wide circle he utters a succession of cries, somewhat like those of the golden plover and curlew in character, but shriller and more vehement. The oyster-catcher is a resident species, to be met with throughout the year in all suitable localities on the coasts of Great Britain and Ireland. He is most partial to rocky coasts with patches of sand and shingle, his food consisting chiefly of small shellfish left exposed on and among the rocks at low water. With his strong, wedge-shaped bill he strikes the limpets from the rocks and scoops out their contents; and he opens the mussel-shells by driving his beak between the closed valves and prising them apart. He also devours sea-worms, shrimps, and other crustaceans.

The nest is placed on the rocks or on rough shingle, a little above high-water mark. It is very simple, being nothing more than a slight depression in the shingle, with small pebbles and fragments of shells for lining. Several false nests are sometimes made by the birds near the one containing the eggs.

Three, or very rarely four, eggs are laid, of a pale stone-colour with a yellowish tinge, spotted and streaked with black, blackish brown, and dark grey. During incubation the male keeps watch, and gives warning of danger to his mate, who quietly leaves the nest; when the spot is approached both birds fly round the intruder, frequently alighting on the ground within a few yards of him, uttering their shrill, distressed cries the whole time. At all other times the oyster-catcher is an excessively shy and wary bird, owing to much persecution.

In autumn and winter oyster-catchers gather in small flocks, and the birds that breed on the northern coasts go south to winter, their place being taken by migrants from the Continent.

Red-necked Phalarope.

Phalaropus hyperboreus.

_Female_: head, hind neck, and shoulders ash-grey; upper parts dark grey mixed with rufous; a white bar on the wing; neck chestnut; upper breast ash-grey; under parts white; bill black; legs and feet greenish. Length, seven inches and three-quarters. _Male_: smaller, and less brightly coloured.

* * * * *

The phalaropes are small, handsome birds that, like the plovers they are related to, perform long annual migrations, breed in very high latitudes north of the arctic circle, and have a distinctly different summer and winter plumage. But in the form of their curiously lobed feet they are like coots, while in their habits they are, perhaps, nearest to the moorhen. There are two British species, both irregular visitors on migration to this country; but of the red-necked phalarope a few pairs remain to breed annually in the Hebrides and Shetlands, consequently this species may be regarded as indigenous. Unfortunately, the British race of this bird is now nearly extinct, victims to the ‘cupidity of the cabinet,’ specimens of the bird and its eggs being in great request among collectors.

The red-necked phalarope is equally at home on land or water, and picks up its food on the sandy or muddy margins of the marshy pools it frequents in summer, and from the surface of the water, as it swims rapidly about, sitting high, and with head set back like a gull.

The nest is placed on the ground, among heather or herbage and grass, at some distance from the water. The four eggs are pale brown in ground-colour, spotted with blackish brown and grey.

The grey phalarope (_Phalaropus fulicarius_), irregular in its visits like the last species, appears in larger numbers when it does come. Its visits to the south and south-east coasts of England occur in autumn and winter. Its range in summer is circumpolar, and it has been found breeding as far north as latitude 82° 30′. The breeding plumage is reddish chestnut, the female being brightest in colour. In winter, when it arrives in this country, its under parts are pure white, and the whole upper parts a delicate pale grey.

Woodcock.

Scolopax rusticula.

Upper plumage reddish brown barred and vermiculated with black; under parts wood-brown with darker brown bars. Length, fourteen inches. Sexes alike.

* * * * *

The woodcock is a large species compared with other snipes, and a very handsome bird in its russet-red plumage, prettily pencilled and barred with various shades of black and brown and grey; furthermore, it is in great esteem for the table, and it is therefore not strange that, like the red grouse, it should be a favourite alike with the ornithologist, the sportsman, and the lover of delicate fare.

Nocturnal in its habits, the woodcock spends the daylight hours in close concealment in woods and brakes, often under the shelter of a thick evergreen bush, and, it is said, sometimes partially covering itself with dead leaves. Its red and mottled plumage, which so closely assimilates in colour to the fallen leaves among which it sits, is its best protection--a similar case to that of the nightjar crouching on the dry, open common. Visible it may be, but not distinguishable as a bird amid such surroundings unless the large, lustrous black eyes are caught sight of. When flushed during daylight its flight is owl-like, and its appearance somewhat singular. In the dusk of evening, when seeking its feeding-ground, it flies in a curious manner, darting rapidly this way and that through the glades and open spaces. It obtains its food by probing deep in the soft, damp soil, or in bogs, with its long bill, but how it finds the earthworms and grubs on which it feeds would be hard to say. There is no doubt that the end of the beak is an exquisitely delicate organ of touch, but it is hard to believe that it is thrust deep into the soil merely on the chance of finding something edible.

The woodcock breeds in suitable localities throughout Great Britain and Ireland, but in limited numbers, and not very regularly; but whether the birds that breed with us remain all the year, or migrate to more southern latitudes in autumn, is not known. Most, if not all, of the birds that winter in our islands are visitors from northern Europe. They begin to arrive, chiefly on the east and south-east coasts, about the middle of October, travelling by night, usually in calm, hazy, or foggy weather, and sometimes arriving in immense numbers. As a rule the females arrive first, the later flights being composed of males. It is only when migrating that woodcock are seen in any number together, and at such times their gatherings are probably accidental. On their arrival they quickly scatter over the country, and for the rest of the time are solitary in their habits. The migrants from the north take their departure in March. In this country nesting begins at the end of that month, and in the pairing season the male woos his mate with a curious and pretty performance, not at all like the wild celestial love-antics of his relation, the common snipe. For a time he abandons his shy, skulking habits--a hermit in love, he comes out morning and evening, and for the space of half an hour continues flying to and fro, with a singularly slow flight, and with plumage puffed out, so that he looks twice his ordinary size. Flying, he emits two peculiar notes, one deep and hollow, the other sharp and whistling. This performance of the woodcock is called ‘roding’ in East Anglia. The nest is a slight hollow, placed among dead ferns and fallen leaves in a sheltered situation in a wood. The eggs are four, pale yellowish white, the larger end spotted and blotched with ash-grey and brown of a reddish yellow tint.

A little over a century ago it was discovered that the female woodcock had the habit of removing its young, one at a time, when in danger by flying away with them. But it was said that the young bird was carried in the bill of its parent, and ornithologists declined to believe it, because, as Gilbert White remarked, the long, unwieldy beak of the woodcock was unfitted for such a task. The matter remained in doubt until about twenty years ago; and it is now known that the bird carries her young with her feet, either grasping them in her claws or holding them pressed between her thighs. According to some observers, the bird uses her bill to keep her young one pressed firmly against her thighs when flying with it.

Great Snipe.

Gallinago major.

Crown black, divided lengthways by a yellowish white band; a streak of the same colour over the eye; upper parts mottled with black and chestnut-brown; greater wing-coverts tipped with white; under parts whitish, spotted and barred with black. Length, twelve inches.

* * * * *