Part 17
A compactly built bird with a short, square tail, strong legs and feet, and a long, sharp beak, the starling does not excel in beauty of figure or grace of carriage; his lines are rather indicative of strength; he looks what he is--a plodding digger in the meadows and pastures, a hardy bird of rook-like habits, able to stand all weathers. But he has a beautiful coat. As in the case of the large corvine species he so frequently associates with when feeding, his richly coloured plumage has a gloss which causes it to shine at times like polished metal in the sunlight. The starling has an added distinction in the spangling of white and buff on the upper parts.
During the greater portion of the year his food consists almost entirely of insects in their different stages. Like the rook, he searches at the roots of the grass for worms and grubs; and there is no doubt that he deserves his reputation of one of the farmer’s feathered helpers. He attends the sheep and cattle in the meadows, and is often seen perching on their backs; the animals take it quietly, and perhaps know that he is on the look-out for ticks, which are a source of irritation to them.
Although a digger and plodder, the starling is very different from his companion, the rook, in manner. The rooks are seen soberly marching about, quartering the ground, each one intent on finding something for himself. The starlings are not nearly so methodical; they run about a great deal on the feeding-ground, and watch and interfere with each other. When one by chance finds a rich treasure, the others are eager to share it, and there are occasional scolding matches, and sometimes downright quarrelling, among them.
The starling is also a fruit-eater, particularly of cherries; and in winter, when insect food is scarce, he will eat berries, seeds, and grain, and, like the blackbird and blue tit, may be easily attracted to the house with scraps of animal food.
The nesting habits of the starling contribute to make it one of our most familiar birds. He breeds in holes, and a hole in a tree or rock, in a cliff or quarry, suits him very well; but he more often finds a suitable place under the eaves of a house, or in a barn, or church-tower, or other building; and, unless disturbed, he will continue to use the same site year after year. As early as January the starlings begin to pay occasional visits to the breeding-site, but they do not build until April. The nest is composed of a large quantity of dry grass, small twigs, moss, and other materials, and is sometimes lined with wool or feathers. Four to seven eggs are laid--five being the usual number--of a delicate pale greenish blue colour, and unspotted.
The starling sings more or less all the year, but his song is at its best in the spring months. He has no such melodious notes as distinguish the warblers; his merit lies less in the quality of the sounds he utters than in their endless variety. In a leisurely way he will sometimes ramble on for an hour, whistling and warbling very agreeably, mingling his finer notes with chatterings and cluckings and squealings, and sounds as of snapping the fingers and of kissing, with many others quite indescribable. On account of this variety of language he has always been reputed a mimic; but he does not mock as the mocking-bird does: he never reproduces the song of any other songster. Notes and phrases, and calls and alarm-notes, he has apparently picked up, and, listening, you recognise this or that species; but the imitations are seldom perfect, and in the end you are almost inclined to believe that he is called a mimic only because his variety is so great.
After the breeding season the young and old birds feed together in the pastures, where they unite with other families; and the flocks thus formed, as they increase in size, extend their wanderings over the surrounding country. Like rooks, they have favourite roosting-places, to which they return annually; these are reed and osier beds, thickets of holly and other evergreens, and fir-plantations. But they are not so constant in their attachment to one locality as the rook. They are more vagrant in their habits, and shift their ground, and migrate, and their numbers may vary greatly from year to year in the same district. In a district where they are abundant, they are seen at the end of each day gathering from all directions to the roosting-place; and it is then that the ‘cloud of starlings’ may be seen at its best, and it is certainly one of the finest sights that bird life presents in England. At intervals, after the birds have been steadily pouring in their flocks for a couple of hours, the whole vast concourse rises, and, seen from a distance, the flock, composed of tens and hundreds of thousands, may then be easily mistaken for a long black cloud suspended above the wood. In a few moments it is seen to grow thin, as the flock scatters, until it almost fades away. Suddenly it darkens again; and so on, alternately, the form, too, changing continually, now extending to an immense length across the sky, like a long bar of vapour, and now gathered into a huge oval or oblong black mass; and by-and-by the cloud again empties itself into the trees, and the sky is clear once more. These evolutions are repeated many times, until, as the evening draws on, the birds finally settle down in their places, but not to sleep; for an hour longer the wood is filled with an indescribable noise--a tangle of ten thousand penetrative voices, all together whistling, chattering, scolding, and singing.
We have but one starling; an allied species, the beautiful rose-coloured pastor (_Pastor roseus_), which breeds in Western Asia, is an irregular visitor to all parts of England.
Chough.
Pyrrhocorax graculus.
Black with purple and green reflections; beak and feet coral-red. Length, sixteen inches.
* * * * *
It is melancholy to think that this interesting and extremely handsome bird has been diminishing in numbers for a long period, and is now become so rare that, unless strong measures to secure its protection be at once taken, its eventual extinction in this country must be regarded as merely a question of time. Formerly it bred in many inland localities in England, Wales, Scotland and Ireland; but from all its ancient nesting-cliffs in the interior of these countries it has long vanished, and, like the raven, which has also fallen on evil days, is now only found in a few spots on the rock-bound coasts where high, precipitous cliffs afford it some chance of hatching its eggs and continuing the species for a few years longer.
A few pairs are still found breeding each year on the coast of Cornwall, where it was formerly abundant, and on this account was called the Cornish chough. It also breeds in limited numbers in a few other situations:--at Lundy Island, the rocks of the Calf of Man, on the coast of Wales, and at Islay and a few other situations on the coast of Scotland.
In size, flight, language, habits, and general appearance, the chough comes nearest to the jackdaw, but is a much handsomer bird, its uniform intense black plumage and long, curved, coral bill, and red legs and feet, giving it a distinguished and somewhat singular appearance. Its cry, uttered both when perched and on the wing, differs only from that of the daw in its more ringing and melodious sound. The flight is easy and buoyant, and the birds are fond of aërial pastimes, similar to those of the jackdaw, during which the members of the company pursue one another in play, and frequently tumble down from a great height through the air as if disabled. They feed inland, often going long distances from the cliffs they inhabit to seek their food, like rooks, in the meadows and pasture-lands. They also follow the plough to pick up the worms and grubs, like the rook and black-headed gull, and are said to eat carrion, berries, and grain. On the sands and rocks they feed on the animal refuse left by the tides.
The chough, like the daw, lives always in communities; the two species may often be found breeding near each other and associating in flocks. The nest is placed in a hole or crevice in the rocks in the least accessible part of the cliff. It is built of sticks and twigs, and lined with grass, fur, wool, and other soft substances. Four to six eggs are laid, in ground-colour white, faintly tinged with blue or yellowish, and spotted and blotched with various shades of grey and pale brown.
Jay.
Garrulus glandarius.
Crest greyish white streaked with black; a black moustache from the corners of the beak; general plumage reddish grey, darker above; primaries dingy black; secondaries velvet-black and pure white; inner tertials rich chestnut; winglet and greater coverts barred with black, white, and bright blue; upper and under-tail-coverts pure white; iris bright blue; beak black; feet dark brown. Length, thirteen and a half inches.
* * * * *
The jay is nearly equal to the daw in size, and has a variegated and beautiful plumage, and when seen flying across an open sunlit space is nearly as conspicuous as a magpie. But among the dense foliage of the woods and thickets he inhabits it is as difficult to see a jay as a wood-wren; and it is doubtless owing to this fact, and to his extreme wariness and cunning, that he still survives in many parts of England where the magpie has now been extirpated, although both species are pursued by gamekeepers with the same stupid and deadly animosity. In Scotland he is said to be decreasing more rapidly than in England, probably because the Scotch are more thorough than the Southrons, especially in the process of stamping out: in Ireland it is found only in the southern half of the island, where it is somewhat scarce.
The most striking characteristic of the jay is its tireless energy, and a liveliness of disposition and alertness almost without a parallel among British birds; even the restless, prying, chattering magpie seems a quiet creature beside it; and as to the other corvine birds, they are by comparison a sedate family. Like the magpie, he is an excitable and vociferous bird, and has a curious and varied language. When disturbed in his woodland haunts he utters a scream that startles the hearer, so loud and harsh and piercing is it. Richard Jefferies well describes it as being like the sound made in tearing a piece of calico. He also has a lower, monotonous, rasping note, which he will continue uttering for half an hour at a time when his curiosity or suspicion has been excited. In the love season he utters a variety of sounds by way of song, and as they resemble the notes of the starling, sparrow, and other birds, he is supposed to be a mocker. In captivity he can be taught to speak a few words; but it is possible that the various sounds composing his vocal performance in the woods are his own.
In spring he becomes somewhat social, and unites in noisy parties; at other times he is solitary, or lives with his mate.
Owing to an excessively wary and suspicious habit, engendered by much persecution, it is difficult to observe him narrowly for any length of time. In the woods and plantations, few and far between, where jays are not persecuted, and do not associate the human figure with a sudden shower of murderous pellets, he will allow a nearer approach, and it is then a rare pleasure to study him on his perch. He does not, as a rule, rest long in one place, and when perched is of so active and excitable a temper that he cannot keep still for three seconds at a stretch. The wings and tail are raised, and depressed, and flirted, the crest alternately lowered and elevated, the head turned from side to side, as the wild, bright eyes glance in this or that direction. If he should by chance place himself where a stray sunbeam falls through the foliage on him, lighting up his fine reddish brown plumage, variegated with black and white and beautiful blue, he shows as one of the handsomest birds that inhabit the woodlands.
The jay makes his nest in a bush or sapling at no great height from the ground; the lower branch of a large tree is sometimes made choice of, where the nest is well concealed by the close foliage; a thick holly or other evergreen is also a favourite site. The nest is built of sticks and twigs, sometimes mixed with mud, and the cup-shaped cavity is lined with fine roots. Four to seven eggs are laid, pale greyish green in ground-colour, thickly freckled, and spotted all over with pale olive-brown. The young birds follow their parents for some weeks after leaving the nest.
The jay is omnivorous, but in summer feeds mainly on slugs, worms, grubs, and insects of all kinds; in this season he devours berries and fruit--plums, cherries, also peas and currants; and in autumn, nuts, beech-mast, and acorns. He also plunders the smaller birds of their eggs and young, and is said to carry off pheasant and partridge chicks. He is a keen mouser, and after killing a mouse with two or three sharp blows on the head, strips the skin off before devouring it. Like the nuthatch and some other species, he has the habit of concealing the food he does not want to eat at once.
Magpie.
Pica rustica.
Head, throat, neck, and back velvet-black; scapulars and under plumage white; tail much graduated, and, as well as the wings, black, with lustrous blue and green reflections; beak and feet black. Length, eighteen inches.
* * * * *
In spite of his evil reputation, the magpie is regarded by most persons who are not breeders of pheasants with exceptional interest, and even affection. He has some very attractive qualities, and is one of that trio of corvine birds--pie, chough, and jay--from which it is difficult to single out the most beautiful. The most conspicuous he undoubtedly is, in his black and white plumage; and his figure, with its long, graduated tail, is also the most elegant. In his habits there is abundant variety, and in sagacity he is probably unsurpassed by any member of the corvine family, which counts so many wily brains. His excessive cunning and rapid rate of increase have probably served to save him from the fate that has overtaken the hen harrier and marsh-harrier, and many another beautiful member of the British avifauna. As it is, he has been almost extirpated throughout a large part of England and Scotland. In Ireland, however, he is still a common species, but, oddly enough, he is not indigenous to that country. It is believed that he first appeared there about, or a little more than, two centuries and a half ago. How he got there is not known. According to Yarrell, there is a widespread belief in Ireland that the magpie was imported into that island by the English out of spite.
The magpie is as singular in his motions, gestures, and flight as he is beautiful in colour and elegant in form. On the wing he appears most conspicuous when the white webs of the quills are displayed. The wings are very short, and the flight is slow and somewhat wavering, and at every three or four yards there is an interval of violent wing-beats, during which the black and white of the quills mix and become nearly grey. High in the air he has a most curious appearance; as a rule he flies low, passing from tree to tree, or along the side of a hedge. He seeks his food on the ground, and his movements are then utterly unlike those of any other ground-feeder. His manner of running and hopping about, flinging up his tail; his antics and little, excited dashes, now to this side, now to that, give the idea that he is amusing himself with some solitary game rather than seeking food. Richard Jefferies has given so accurate and vivid a picture of the bird in his ‘Wild Life in a Southern County’ that I cannot refrain from quoting it in this place. ‘To this hedge the hill-magpie comes; some magpies seem to keep entirely to the downs, while others range the vale, though there is no apparent difference between them. His peculiar uneven, and, so to say, flickering flight marks him out at a distance, as he jauntily journeys along beside the slope. He visits every fir-copse and beech-clump in his way, spending some time, too, in and about the hawthorn hedge, which is a favourite spot. Sometimes in the spring, when the corn is yet short and green, if you glance carefully through an opening in the bushes, or round the side of the gateway, you may see him busy on the ground. His rather excitable nature betrays itself in every motion: he walks, now to the right a couple of yards, now to the left in quick zigzag, so working across the field towards you; then, with a long rush, he makes a lengthy traverse at the top of his speed; turns, and darts away again at right angles; and presently up goes his tail, and he throws his head down with a jerk of the whole body, as if he would thrust his beak deep into the earth. This habit of searching the field, apparently for some favourite grub, is evidence in his favour that he is not so entirely guilty as he has been represented of innocent blood. No bird could be approached in that way. All is done in a jerky, nervous manner. As he turns sideways, the white feathers show with a flash above the green corn; another moment, and he looks all black.’
In disposition the magpie is restless, inquisitive, excitable, and loquacious. Where he is greatly persecuted by gamekeepers--as, indeed, is the case almost everywhere in England--he grows so wary that, in spite of his conspicuous colouring, it would be almost impossible to get a glimpse of him, were it not for his outbursts of irrepressible excitement and garrulity. The sight of a stoat, fox, or prowling cat will instantly cause him to forget the more dangerous keeper and his gun, and to fill the coppice with cries of alarm. The feathered inhabitants of the wood hurry from all sides to ascertain the cause of the outcry, and assist in driving out the intruder. But the keeper, too, hears; this is the opportunity he has been long watching and waiting for; and if he approaches the scene of excitement with due caution, poor beautiful Mag, dead, and shattered with shot, will soon be added to his festering trophies.
The usual sound emitted by the magpie is an excited chatter--a note with a hard, percussive sound, rapidly repeated half a dozen times. It may be compared to the sound of a wooden rattle, or to the bleating of a goat; but there is always a certain resemblance to the human voice in it, especially when the birds are unalarmed, and converse with one another in subdued tones. But it is more like the guttural voice of the negro than the white man’s voice. Their subdued chatter has sometimes produced in me the idea that I was listening to the low talking and laughing of a couple of negroes lying on their backs somewhere near. It is well known that this bird can be taught to articulate a few words.
The magpie is a notable architect, and as a rule builds his nest in a tall tree in or on the borders of a wood; sometimes in a low, isolated tree or large bush, or in the centre of a thick hedge. It is large, and formed of sticks and mud, with a hollow in the centre, plastered with mud and lined with fibrous roots; over this solid platform and nest a large dome of loosely interwoven thorny sticks is built, with a hole in the side just large enough to admit the bird.
Magpies pair for life, and the nest may serve the birds for several years, a little repairing work being bestowed on it each spring. The eggs are usually six in number, but in some cases as many as nine are laid. In colour they are pale bluish green, very thickly spotted and freckled with olive-brown, and faintly blotched with ash-colour.
The magpie may be easily tamed; even the wild birds, when not persecuted, become strongly familiar with man, and come about the house like fowls. In a state of nature he subsists on grubs, worms, snails, slugs, and various insects, and will eat any kind of animal food that offers, not excepting carrion; he also devours young birds and eggs, and is fond of ripe fruit. He is supposed to be a deadly enemy of the poultry-yard, and a stealer of pheasant and partridge chicks; but it is certain that his depredations have been greatly exaggerated.
Jackdaw.
Corvus monedula.
Crown and upper parts black with violet reflections; back of the head and nape grey; iris white; under parts dull black. Length, fourteen inches.
* * * * *
It is hard to pronounce which of our indigenous corvine species is the most interesting. They are all wonderful birds; and to those who have made pets of, and studied them, and know them intimately as most of us know our dogs, they appear to excel other feathered creatures in the quality of _mind_, just as thrushes, larks, and warblers do in that of melody, and as terns and others of the more aërial kinds excel in graceful motions. If the jackdaw is not the first of his family in intelligence, he is certainly not behind any of them. In beauty he does not compete with the three species already described--chough, jay, and pie--and at a distance is only a lesser rook or carrion crow in appearance; but there is a peculiar look about this bird when seen closely that engages and holds the attention more than mere beauty or grace. When he is sitting in repose, his head drawn in and beak inclining downwards, and turns his face to you, it does not look quite like a bird’s face: the feathers puffed out all round make the head appear preternaturally large, and the two small, bright, whitish grey eyes set close together in the middle have an expression of craft that is somewhat human and a little uncanny.
The jackdaw is one of the birds that the gamekeeper wars against without ruth, shooting and trapping them in the breeding season, especially when they are occupied in feeding their young, and can be seen and easily shot in their frequent journeys to and from the nesting-tree. But the jackdaw is not so easy to extirpate as some of its congeners. He is probably just as common as he ever was, while the chough is rapidly dying out, and crow and jay and pie are yearly diminishing in numbers, and the raven, driven from its inland haunts, clings to existence in the wildest and most inaccessible parts of the coast. The reason of this is that the jackdaw is more adaptive than the other species. He has been compared in this respect to the house-sparrow, for he can exist in town as well as country, and readily adapts himself to new surroundings. The variety of sites he uses for breeding purposes shows how plastic are his habits. He breeds apart from his fellows, like the carrion crow; or in communities, like the rook and chough. He builds in hollow trees in parks and woods, in rabbit-burrows, in ruins, church-towers, and buildings of all kinds; and in holes and crevices in cliffs, whether inland or facing the sea, where he lives in company with the rock-pigeon and the puffin. ‘At Flamborough,’ Seebohm says, ‘the jackdaws are very abundant. A republican might call them the aristocracy of the cliffs. Like the modern noble, or the monks of the Middle Ages, they contrive to eat the fat of the land without any ostensible means of living. They apparently claim an hereditary right in the cliffs; for they catch no fish, and do no work, but levy blackmail on the silly guillemots, stealing the fish which the male has brought to the ledges for the female, upsetting the egg of some unfortunate bird who has left it for a short time, and devouring as much of its contents as they can get hold of, when the egg is broken, on some ledge of rock or in the sea.’