British birds

Part 15

Chapter 154,030 wordsPublic domain

More, far more, has been written about the sparrow than about any other bird, but as it is not advisable here to enter into the controversy on the subject of the injury he inflicts, or is believed by many to inflict, on the farmer and gardener, a very brief account of its habits will suffice. They are almost better known to most persons than the habits of the domestic fowl, owing to the universality of this little bird, to its excessive abundance in towns as well as in rural districts, and to its attachment to human habitations. For his excessive predominance there are several causes. He is exceedingly hardy, and more adaptive than other species; his adaptiveness makes it possible for him to exist and thrive in great smoky towns like London. He is sagacious beyond most species, and although living so constantly with or near to man, he never loses his suspicious habit, and of all birds is the most difficult to be trapped. He is very prolific: as soon as the weather becomes mild, at the end of February or in March, he begins to breed, and brood after brood is reared until September, or even till November if the weather proves favourable. He also possesses an advantage in his habit of breeding in holes in houses, where his eggs and young are much safer than in trees and hedges. There is a curious diversity in his nesting habits: he generally prefers a hole in a wall, or some safe, convenient cavity, and will make vigorous war on and eject other species, like the house-martin, from their nests and nesting-holes; but when such receptacles are not sufficiently numerous, or it appears safe to do so, he builds in trees, making a large, conspicuous, oval, domed nest of straw, mixed with strings, rags, and other materials, and thickly lined inside with feathers. Five to six eggs are laid, of a pale bluish white ground-colour, spotted, blotched, or suffused with grey and dusky brown. The young are fed on caterpillars; and the adults also are partly insectivorous during the summer months, but in the autumn and winter grain, seeds, and buds are chiefly eaten.

Tree-Sparrow.

Passer montanus.

Crown and back of head chestnut-brown; lore, ear-coverts, and throat black; neck almost surrounded by a white collar; upper parts as in the last; wing with two transverse white bars. Length, five and a half inches.

* * * * *

By a careless observer the tree-sparrow would, in most cases, be taken for the house-sparrow, and not looked directly at. When we know that there is a tree-sparrow, and meet with it, we notice the chief points in which it differs from the common species--the chestnut-coloured head, with black and white patches at the side, and the double bar on the wing.

The tree-sparrow is locally distributed throughout England and Scotland, but is nowhere abundant; in Wales and Ireland it is rare. With us it is a shy bird, being found, as a rule, at a distance from houses, in fields, on the borders of woods, in thickets growing beside streams, and in fir plantations. In some districts on the Continent it is far less shy of man, and lives in villages and towns, where it associates with the common sparrow, and is said to be just as tame. In many parts of Asia it is still more domestic. Edward Blyth wrote of it: ‘In the great rice-exporting station of Akyab we have seen this species so familiarly hopping about in the public streets that it would only just move out of the way of the passers-by; and we have also known it breeding so numerously in dwellinghouses as to be quite a nuisance from its shrill, incessant chirping.’ This bird is the common house-sparrow of China and Japan, the Philippines, Burma, and more or less over the whole Malayan region.

In its habits it is more active and lively than its more domestic relation, and is more at home on trees, and may be seen moving about among the lesser branches and twigs with much freedom, sometimes seeking its food there, after the manner of the siskin and redpoll; but it feeds principally on the ground. It can scarcely be called a song-bird, its most song-like sounds being composed of a few chirruping notes uttered in the pairing season. Its voice, both in its attempted singing and in its ordinary chirp and call-notes, is much shriller than that of the common sparrow.

Like that species, it breeds both in holes and on trees. A hole in the rotten wood of a pollard willow by the waterside is a favourite site, and it also nests in holes under the eaves or thatch of a barn or other outhouse, and in holes in ruins, old walls, and rocks. The nest is made of dry grass, loosely put together, and lined with some soft material--wool, or feathers, or hair. Four to six eggs are laid, bluish white in ground-colour, the whole egg thickly mottled with brown of different shades. Two, and even three, broods are reared in the season.

In winter the tree-sparrows gather in small flocks, and are often found associating with the common sparrow, chaffinch, brambling, and other species. At this season they subsist principally on seeds of weeds and grass, but in summer they are partly insectivorous.

Chaffinch.

Fringilla cœlebs.

Forehead black; crown and nape greyish blue; back and scapulars chestnut tinged with green; rump green; breast chestnut-red, fading into white on the belly; wings black, with two white bands; coverts of the secondaries tipped with yellow; tail black, the two middle feathers ash-grey, the two outer, on each side, black, with a broad, oblique white band. _Female_: head, back, and scapulars ash-brown tinged with olive; lower parts greyish white; the transverse bands less distinct. Length, six inches.

* * * * *

The chaffinch is one of the most popular song-birds in Britain; it is very much with us, being universal in its distribution in this country, and a bird that attaches itself to the neighbourhood of houses, an inhabitant of gardens and orchards, and a resident throughout the year. He is a pretty bird, and, if not a brilliant songster, is at all events a very vigorous one; his lively, ringing lyric, being short and composed of notes invariably repeated in the same order, is capable of being remembered longer and more vividly reproduced in the mind than any other song. Sitting by the fireside in January, you can mentally hear the song of the chaffinch; but the brain is incapable of registering the more copious and varied bird-music in the same perfect way--the music, for instance, of the skylark and thrush and garden-warbler. It is not strange that, when Browning wished to be back in England in April, he thought of the spring song of the chaffinch, before that of any other species.

O to be in England Now that April’s there; And whoever wakes in England Sees, some morning, unaware, That the lowest boughs of the brushwood sheaf Round the elm-tree bole are in tiny leaf, While the chaffinch sings on the orchard bough In England now!

The chaffinch makes the most of his song. He appears, indeed, very much in earnest in whatever he does, his character in this respect offering a strong contrast to that of the goldfinch, siskin, and various other melodists. They sing at all times, anywhere and anyhow. With the chaffinch, singing is a business just as important as any other--feeding, fighting, pairing, and building. He flies to a tree, and deliberately takes his stand, often on the most commanding twig, and there delivers his few notes with the utmost energy, and so rapidly that they almost run into each other, ending with a fine flourish. At regular intervals of a few seconds the performance is repeated, the bird standing erect and motionless all the time; until, having given the fullest and most complete expression to his feelings, he flies away, to engage elsewhere in some task of another kind.

It is a loud song and a joyous sound--‘gay as a chaffinch’ is a proverbial saying of the French; but there is also a note of defiance in the song, as in the crow of a cock. Chaffinches sing, as cocks crow, against each other, and the music often ends in a combat. It is not, as some imagine, that there is a spirit of emulation in birds with regard to their singing--that they are rival musicians, like the shepherds in the old pastorals, that contended in song for mastery: it is simply that the cock chaffinch, like the robin and some other species, is a bird of a jealous and pugnacious disposition, and can brook no other male chaffinch near him. Another’s singing tells him that another male is present, and his jealousy is at once excited. If the sound is at a distance, he will content himself by answering song with song; if near, he will quickly seek out the singer, and drive him from his chosen ground. It is this jealous temper of the chaffinch that gives it value to the bird-fanciers of a base kind.

The chaffinch is first heard before the end of February. He pairs early in March, and in April begins to build. The nest is placed in a shrub or tree, in a cleft, or on a horizontal branch. An apple, pear, or cherry tree in an orchard is a favourite site; but any tree, from an evergreen in a garden to the largest oak or elm, may be selected, and the nest may be at any height from the ground from half a dozen to fifty feet. It is a very beautiful structure, formed outwardly of lichen, moss, and dry grass, compactly woven together, and mixed with cobwebs; the cup-shaped inside is lined with hair, vegetable down, and feathers. In most cases the outer portion of the nest is composed of materials that give it a close resemblance to the tree it is built on. Thus, on an oak or apple tree overgrown with grey lichen, or on a silver birch, the framework is chiefly composed of lichen; but in deep green bushes evergreen moss is used. The nest is built by the female, but the male assists in collecting and bringing materials. A fortnight, or longer, is taken to complete this elaborate nest; but from the beginning, and even before the nest is begun, the birds exhibit the greatest excitement and distress if the chosen tree is approached, flying round and flitting from branch to branch, incessantly uttering their well-known alarm-notes, usually spelt _pink-pink_ or _spink-spink_, a clear, penetrating sound, slightly metallic in character; also another sound, a lower and somewhat harsh note of anxiety.

The eggs are four or five in number, of a pale bluish green, spotted and blotched with dull purplish brown. The young are fed on caterpillars and small insects. The adults, too, subsist chiefly on insects in summer, seeking for them on the ground, and sometimes capturing them in the air, like the flycatcher.

In autumn the chaffinches congregate in flocks, and at this season the separation of the sexes, about which so much has been said since the days of Linnæus, takes place. Something remains to be known on this subject. It is beyond dispute that large flocks composed entirely of birds of one sex are often met with in autumn and winter, both in this country and on the Continent. The question about which ornithologists differ is as to whether or not a separation of the sexes takes place among chaffinches of British race. Seebohm says: ‘It is probable that this peculiar habit is confined to the birds that come to our shores in autumn’; and we have it on good authority that no separation of males from females takes place in the south and west of England. In the month of September, at one place in Scotland, I observed the male chaffinches gathered in small parties of three or four to a dozen individuals; these were the birds belonging to the district; but the females had vanished. Selby observed the same thing many years ago in Scotland and the north of England. One can only suppose that the migratory impulse is a little stronger or earlier in the female of this species, and that the divergence between the sexes, in this respect, becomes greater as we go towards the northern limit of its range.

Brambling.

Fringilla montifringilla.

Head, cheeks, nape, and upper part of back black, the feathers (in winter) tipped with light brown or ash-grey; neck and scapulars pale orange-brown; wings black variegated with orange-brown and white; rump and lower parts white; the flanks reddish, with a few dark spots. _Female_: crown reddish brown, the feathers tipped with grey; a black streak over the eye; cheeks and neck ash-grey; all the rest as in the male, but less bright. Length, six and a quarter inches.

* * * * *

The brambling, or mountain-finch, comes nearest in relationship to the chaffinch, but differs very much in its glossy black, white, and bright buff colouring, and is a much prettier bird. We do not see it in its bright nuptial plumage in this country; for it is an arctic species, breeding in very high latitudes, in birch woods near the limit of forest growth. Its nest and eggs resemble those of the chaffinch, the nest being a compact and beautifully shaped fabric that assimilates in colour to the white and grey bark of the silver birch. The bramblings arrive in this country during September and October, and are found in winter throughout Great Britain and Ireland. They are, however, very irregular in their movements, and do not, like the redwings, return year after year to the same localities; but, as a rule, where a flock appears in autumn, there it will remain until the end of winter. Beech-woods form a great attraction to them, beech-mast being their favourite food, and where it is abundant they will sometimes congregate in immense numbers. As a songster the brambling ranks low among the finches, but the lively chirping and twittering concert of a large flock on a tree-top, and in the evening, before the birds settle to roost, has a very pleasing effect.

Linnet.

Linota cannabina.

Forehead and centre of the crown crimson; the rest of the head, nape, and sides of the neck, mottled brownish grey; mantle chestnut-brown; wing-feathers blackish, with outer edges white, forming a conspicuous bar; upper tail-coverts dark brown with whitish margins; tail-feathers black, narrowly edged with white on the outer and broadly on the inner webs; chin and throat dull white, striped with greyish brown; breast crimson; belly dull white; flanks fawn-brown. Length, five inches and three-quarters. In winter the crimson feathers are concealed by wide greyish margins. _Female_: duller in colour and without any crimson.

* * * * *

Next to the goldfinch, the linnet is the most sought after in this country as a cage-bird, and the demand for linnets is no doubt causing a great diminution in their numbers. But they are still fairly abundant, and to be met with in most waste and uncultivated places, especially where furze-bushes abound.

The linnet is one of the most social of the finches, being found gathered in small flocks and parties of three, or four, or half a dozen, even in the middle of the breeding season. When perched or flying they incessantly call to each other in sharp little chirps and twittering notes. They are more aërial in habit than most finches, and take to flight very readily, and fly high, with great velocity; and when at a great elevation they are often seen to check their rapid course very suddenly, and dart away in some other direction, or else to drop plumb down like falling hailstones to the earth. Being so free of the air, they are great rovers, and, except when engaged in breeding, are constantly travelling about in the open country at all times of the year.

In the colour of its plumage the linnet is one of the most variable of birds: it is common to meet with bird-catchers and bird-fanciers who hear with surprise, and even with incredulity, that all these birds of different tints are of one species. The cock linnet never, or very rarely, puts on his most beautiful colours in captivity, and even in a state of nature the individuals composing a flock are seen to differ greatly. Among a dozen birds, perhaps only one will exhibit the perfect male plumage--the blood-red forehead, grey head, rich chestnut-brown upper parts, and lovely carmine breast. There is one variety, known as the lemon linnet, in which the breast is lemon-yellow instead of carmine-red; and there are other varieties. In song, too, the linnet greatly varies. When the singer is a good one, and listened to at a distance not exceeding twenty or thirty yards, the strain is sprightly, varied, and very agreeable; but the sweetest part is a phrase of two or three notes which usually comes as a prelude to the song; the sound has a quality that reminds one of the swallow’s voice, but it is purer, and suggests a very delicate wind instrument. During the love season the male sometimes sings on the wing; rising to a height of several yards, it drops slowly and gracefully down, uttering a series of beautiful notes and trills.

A furze-bush is the site most often selected for the nest; this is formed of fine dry grass and fibres, and lined with wool and vegetable down, sometimes with hair. Four to six eggs are laid, chalky white, and faintly tinged with blue in ground-colour, and spotted with light reddish brown and purplish red.

After the breeding season the linnets unite in large flocks, and at this time there is a southward movement, and large numbers undoubtedly leave this country to winter elsewhere. But even in the cold season they are common enough, and their fitful winter-evening concerts, when they congregate on a tree-top before settling down for the night, are as pleasant to listen to as the love-song of the male heard in spring among the blossoming furze and broom.

Lesser Redpoll.

Linota rufescens.

Forehead, lore, and throat black; crown deep crimson; upper parts reddish brown with dusky streaks; wings and tail dusky, edged with pale reddish brown; breast glossy rose-red, passing into light chestnut-brown on the sides; belly and lower tail-coverts dull white. _Female_: less bright. Length, five and a quarter inches.

* * * * *

The redpoll, or redpole, as it is often written, is a pretty and interesting little bird of the northern parts of Great Britain. It has been described by Seebohm as an immature linnet in appearance, but resembling a siskin in its habits. It is usually called the lesser redpoll, because it is slightly less in size than the continental redpoll, which sometimes visits this country in winter. This last subspecies is the mealy redpoll (_Linota linaria_). A third form of this wide-ranging little bird, the Greenland redpoll (_Linota hornemanni_), has been included in the list of British birds on account of a single specimen having been obtained in this country.

In its lively disposition, its flight, and to some extent in its language, the redpoll resembles the linnet; but its feeding habits vary according to the season of the year and the conditions it finds itself in. In summer it keeps much to the higher branches of the trees, where it moves deftly about like a siskin or a crested tit in its search after minute insects and their larvæ; but in winter it feeds principally on seeds which it finds on the ground. It is fond of the seeds of the birch-tree. The appearance of a flock of redpolls feeding among the birches is thus described by Warde Fowler: ‘It is one of the prettiest sights that our whole calendar of bird life affords to watch these tiny linnets at work in the delicate birch-boughs. They fear no human being, and can be approached within a very few yards. They almost outdo the titmice in the amazing variety of their postures. They prefer in a general way to be upside down, and decidedly object to the commonplace attitudes of more solidly built birds.’

The song of the redpoll is described by Seebohm as a short, monotonous trill, clear, shrill, and not unmusical; and he adds that ‘it might be said to resemble the rattling of loose cog-wheels.’ It breeds in suitable localities, chiefly in birch-woods in Scotland, and in England north of Norfolk and Leicester. It also breeds occasionally in more southern localities. The nest is made of dry grass and moss on a foundation of slender twigs, and is well lined with vegetable down, or with wool and feathers. It is a very neat, cup-shaped nest, and contains four to six eggs, greenish blue in ground-colour, with spots and specks of purplish brown.

After the breeding season the redpolls begin to scatter about the country in small flocks; as autumn approaches these flocks increase in size, and a southward movement begins, large numbers crossing the Channel. Many, however, remain to winter at home, and these may be met with in woods and plantations, leading a vagrant life in small flocks, and often associating on the trees with titmice, goldcrests, and siskins.

Twite.

Linota flavirostris.

Upper parts dark brown, the feathers edged with light brown; rump (of the male) tinged with red; throat tawny brown; breast and belly dull white, streaked on the flanks with dark brown; beak yellow; feet dark brown. Length, five and a quarter inches.

* * * * *

The twite, or mountain-linnet, is a bird of the mountain and moorland, and of the north, being most abundant in the Hebrides; but it also breeds in hilly districts throughout Scotland, and in suitable localities in the northern and midland counties. In the south it is a winter visitor, and is then found associating with the linnet, which it very closely resembles in flight, habits, and appearance; when near it may be distinguished by its shriller voice, and by its longer tail, which makes it look slimmer. In its song, too, the twite resembles the linnet, and, like that bird, occasionally sings on the wing; but its music is wanting in the finer sounds--just as its plumage is without the lovely carmine tint--of the other species.

The nest is placed in a bunch of heather, or beneath it, on the ground, and sometimes in a furze-bush. It is made of dry grass, moss, and wool, lined with hair and fur. The eggs are five or six in number, and are like the linnet’s in colour.

In autumn the twites unite in large flocks, and visit the stubbles and ploughed lands.

Bullfinch.

Pyrrhula europæa

Crown, throat, region round the beak, wings, and tail lustrous purple-black; upper part of the back bluish ash; ear-coverts, sides of the neck, breast, and belly red; lower tail-coverts dull white; a broad buff and grey band across the wing. Length, six and a quarter inches.

* * * * *

The bullfinch stands out among British finches with a strange distinctness. He is gaily coloured, and the arrangement of colours is a striking one--glossy black, blue-grey, and pure white above, and a fine red beneath. This is described in the books as ‘brickred’; and there is no doubt that, among the thousand and more shades of the less vivid red seen in bricks taken fresh from the kiln, the exact tint of the bullfinch might be matched. In the same way you could match the most delicate floral red--that which we see in the spikes of the red horse-chestnut, and the almond blossom, and the briar rose. The earthy, uniform red of weathered bricks is not the colour of our bird. The beauty of such a tint as that of the bullfinch can be best appreciated where, indeed, it is most commonly seen, amidst the verdure of clustering leaves; for greens and reds, pleasing in themselves, ever make the most agreeable contrasts among colours.

In its figure, too, this bird is very singular among the finches: his curiously arched beak gives him the look of a diminutive hawk in a gay plumage.